A CDU elnöke a közép-európai országok tiszteletét hangsúlyozta

Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) külső határának védelme és a schengeni övezet kiteljesítése mellett a közösség közép-európai tagországainak tiszteletét is hangsúlyozta Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke az EU reformjáról szóló írásában, amelyet Emmanuel Macron francia államfő javaslatára válaszul tett közzé a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban.
Vágólapra másolva!

A politikus kiemelte, hogy az EU "példa nélkül álló sikertörténet", és az "európai eszme" támogatottsága minden eddiginél nagyobb. Azonban a pártokon alapuló reprezentatív demokráciára, a jogállamiságra, az egyén szabadságára és a szociális piacgazdaságra épülő "európai életforma" határozott, "offenzív" képviseletéhez meg kell erősíteni az EU-t.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Az erősebb EU-hoz

Ugyanakkor nem férhet kétség az alapértékekhez - írta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A CDU elnöke gazdasági kérdésekről írva elutasította Emmanuel Macron programjának egyik fő elemét, az EU-s szinten egységes minimálbért és a szociális ellátórendszerek egységesítését. Elvetette a párizsi vezetés azon régi törekvését is, hogy az euróövezet tagállamai vállaljanak közösen felelősséget az egyes tagok államadósságának törlesztésére.
Mint írta, a központosítás és az államközpontúság tévút,

inkább arra kellene törekedni, hogy kiegyenlítődjenek az életkörülményekben mutatkozó tagállamokon belüli és tagállamok közötti különbségek.

Annegret Kramp-Karrenbauer ugyanakkor teljes mértékben egyetért a francia államfővel abban, hogy gondoskodni kell a külső határ védelméről, és ehhez elengedhetetlen "Schengen kiteljesítése". Ez azt jelenti, hogy ki kell dolgozni egy új megállapodást, amelyben le kell fektetni, hogy a Frontex EU-s part-, és határvédelmi ügynökség határrendészeti hatóságként működhet mindenütt, ahol a nemzeti hatóságok nem tudják ellátni a határvédelmi feladatokat. Továbbá

Azt is írta, hogy minden tagországnak hozzá kell járulnia a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelemhez, a határvédelemhez és a befogadáshoz, de minél többet tesz egy ország az egyik területen, annál kisebb hozzájárulást kell teljesítenie a többi területen.

Annegret Kramp-Karrenbauer Emmanuel Macron javaslatának központi fogalmával, az "európai újjászületés" gondolatával kapcsolatban hangsúlyozta azt is, hogy ez az újjászervezés elképzelhetetlen a nemzetállamok nélkül.