Az Egyesült Államok teljes atomfegyver-mentesítést szeretne Észak-Koreában

Donald Trump, Kim Jong Un, 2019.02.27.
US President Donald Trump (L) shakes hands with North Korea's leader Kim Jong Un following a meeting at the Sofitel Legend Metropole hotel in Hanoi on February 27, 2019. (Photo by Saul LOEB / AFP)
Vágólapra másolva!
Stephen Biegun, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja egy washingtoni konferencián azt mondta, az Egyesült Államok nem fokozatos, hanem teljes atomfegyver-mentesítést szeretne Észak-Koreában.
Vágólapra másolva!

A Carnegie intézet által szervezett leszerelési konferencián Biegun azt mondta, a Trump-kormányzat a jelenlegi elnöki ciklus végéig, azaz 2021 januárjáig szeretné elérni Észak-Korea végleges és teljes mértékben ellenőrizhető atomfegyver-mentesítését.

- mondta Biegun.

Stephen Biegun szerint a diplomácia nagyon is élő a két ország között Forrás: AFP/Ed Jones

A különmegbízott megerősítette a múlt héten mind Mike Pompeo külügyminiszter, mind John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó által már közölt információt, miszerint a háttérben jelenleg is folytatódnak az egyeztetések:

– mondta.

Biegun szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy továbbra is szorosan együtt tud működni Észak-Koreával.

Donald Trump elnök készen áll egy következő csúcstalálkozóra Kim Dzsongunnal Forrás: AFP/Saul Loeb

Az elmúlt napokban az amerikai kormányzat tagjai többször is megerősítették, hogy folynak a tárgyalások az Egyesült Államok és Észak-Korea között. John Bolton legutóbb vasárnap, egy televíziós vitaműsorban tért ki erre, mondván, hogy Donald Trump elnök készen áll egy következő csúcstalálkozóra, de ehhez még időre van szükség.