A pokol hetén is átestek a Bin Ladent levadászó katonák

A U.S. Navy SEALs, amerikai tengerészgyalogosok, speciális katonai egység
Vágólapra másolva!
Kőkemény, a jelentkezők többségét kiütő kiképzésen esnek át azoknak az amerikai különleges egységeknek a tagjai, amelyek egyike vasárnap levadászta Oszama bin Ladent. A csapatokat az 1960-as évek legelején állították fel, a tagok nincsenek többen 2500-nál. Bekerülni nehéz, a kitartóak jutalma pedig az, hogy a legkeményebb konfliktusokban oldhatnak meg bonyolult feladatokat.
Vágólapra másolva!

Bár az előkészítés több mint egy évig húzódott, a Neptun lándzsája fedőnevű hadművelet alig negyven percig tartott. A pakisztáni Abbottabad városára vasárnap éjjel lecsapó amerikai különleges erők mintegy 25 fős csoportja rövid tűzharcban megölte a világ legkeresettebb emberét, Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezérét. Bár műszaki hiba miatt kénytelen voltak hátrahagyni egy helikoptert, az amerikaiak veszteséget nem szenvedtek.

Az egység, amely - amerikai szempontból nézve - példásan oldotta meg a feladatot, a Naval Special Warfare Development Group, de általában csak a DevGru rövidítéssel, esetleg régi nevén, SEAL Team Six-ként (ST6) emlegetik. Ez a csoport a tengerészet SEAL elitegységei közt is az elitnek számít, katonáit titkos hadműveletekre, illetve terroristaellenes bevetésekre készítették fel.

Egy kudarcos akció után jött létre

Az első két SEAL csoportot (a mozaikszó arra utal, hogy a katonákat tengeren, levegőben és szárazföldön is be lehet vetni, de angol nyelven egyben fókát vagy pecsétet is jelenthet) 1961-ben hozták létre az amerikai haditengerészet kötelékében. Szinte a legelejétől kezdve részt vettek a vietnami háborúban, ahol fő feladatuk a dzsungelben rejtőző Vietkong felderítése volt, hogy a légierő megsemmisíthesse az ellenséget.

A SEAL Team Six-et 1980-ban, a teheráni amerikai nagykövetségen túszul ejtett civilek kiszabadítására indult, de balul elsült akció után hozták létre, kifejezetten terrorelhárítási feladatokra. A számozás megtévesztő, a valóságban ez a harmadik SEAL-csoport, a cél minden bizonnyal a szovjet hírszerzés megzavarása volt. Első parancsnoka Richard Marcinko volt, aki leszerelése után több könyvet is írt a SEAL-ről.

A DevGrut megalakulása óta bevetették bevetették minden jelentősebb fegyveres konfliktusban: Grenadában, Panamában, az Öböl-háborúban, Szomáliában és Afganisztánban is. Emellett vadásztak háborús bűnösökre Boszniában, ők fogták el például a később 40 év börtönre ítélt szerb Goran Jelisicet.

Futás, fekvőtámasz, felülés

Jelenleg nyolc vagy tíz SEAL csoport működik a haditengerészet keretein belül (egytől tízig vannak számozva a csoportok, de a hatosnak már külön neve van, illetve nem biztos, hogy létezik kilences sorszámú). Az osztagok összlétszáma körülbelül 2500 fő lehet, ami nagyon alacsony a hadsereg és a flotta teljes állományához képest. A jelentkezőket rendkívül szigorúan szűrik, 80-85 százalékuk elbukik a féléves SEAL-kiképzésen.

Forrás: U.S. Navy SEALs
Csak a legkeményebbek tudják végigcsinálni a kiképzést - még több képért kattintson a fotóra!

Már bejutni sem egyszerű, hiszen a haditengerészet vagy a Parti Őrség soraiból érkező, válogatott jelentkezőknek másfél órán belül a következő gyakorlatokat kell teljesíteniük: 12 és fél percen belül kell 1500 lábat (457 métert) úszni, két perc alatt legalább 42 fekvőtámaszt nyomni, 50 felülést csinálni, legalább hatszor húzódzkodni, illetve 11 és fél percen belül futni másfél mérföldet (2,4 kilométert). Ezek csak az alapkövetelmények, a kiváló eredményhez ennél magasabb mércét kell teljesíteni.

A pokol hete

A hathónapos alapkiképzés neve Basic Underwater Demolition (nagyjából azt jelenti: alapvető vízalatti rombolás). Ennek zárása az úgynevezett pokol hete, egy 120 órás teszt, amelyen a katonáknak minimális pihenés mellett folyamatosan gyötrő fizikai feladatokat kell végrehajtaniuk. Aki ezen átmegy, már SEAL-tagnak mondhatja magát, bár az egyéves speciális katonai kiképzés csak ez után kezdődik.

A BBC megszólaltatott egy korábbi SEAL-tagot, Stew Smith-t, aki nyolc évig szolgált a különleges egységnél, ma pedig felkészítő táborokat szervez olyanoknak, akik szeretnének jelentkezni a kiképzésre. Azt mondta: a jelenleg futó turnust 245-en kezdték meg, de 190-en már az első három hét folyamán kiestek.

"Amikor az első maratonidat futod, a célod csak az, hogy befejezd, túlélő üzemmódban vagy. De ha idő előtt kidőlsz, körülnézel és látod, hogy a kenyai épp megpróbál egy percet javítani a saját legjobb idején" - mondta az egységnél uralkodó szellemről a BBC-nek Smith.

Még többet olvashat a SEAL-ről Tiboru katonás blogján, a Posr.hu-n.