Így reagált a világsajtó a párizsi merényletre

tragikus címlapok
Vágólapra másolva!
Világszerte tragikusan beszédes címoldalakkal jelentek meg a csütörtöki lapok, hiszen kivétel nélkül a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztőségében elkövetett, 12 áldozatot követelő támadással foglalkoztak. A legtöbb európai újság állásfoglalást is közölt a szalagcímben, míg mások a nyers adatokra szorítkoztak. Skandinávia ezúttal is a visszafogottságával tűnt ki.
Vágólapra másolva!
Francia lapok: Meggyilkolták a szabadságot Forrás: AFP/Damien Meyer

A legnagyobb francia lapok kivétel nélkül a szabadság elleni támadásként értékelték címlapjukon a szerdai párizsi terrorakciót. Meggyilkolták a szabadságot – hirdeti például a Le Figaro. Jelzésértékű, hogy a legnagyobb helyi sportnapilap, a L'Équipe is a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett iszlamista mészárlással foglalkozik: Szabadság–Barbarizmus: 0-12 – adja hírül a címlap, utalva a halottak számára.

Holland lapok: a demokráciát érte támadás Forrás: AFP/Martijn Beekman

A holland sajtó is kizárólag a párizsi merénylettel foglalkozott. Véres támadás a szabadságunk ellen – adja hírül például a Telegraaf. A Volkskrant szerint a demokráciát érte támadás, míg az AD (Algemeen Dagblad) a már jól ismert szlogennel jelent meg: Mindannyian Charlie-k vagyunk. A legbeszédesebb talán a Trouw első oldala: Hidegvérű támadás érte Európa szívét – vélekedik a konzervatív amszterdami napilap.

Brit címlapok: háború a szabadság ellen Forrás: Sun - Independent - The Daily Telegraph - i - The Guardian - Daily Mail

Nem! – kiált fel franciául címlapján a legnagyobb brit bulvárlap, a Sun. A Daily Telegraph és a Daily Mail egyhangúlag szabadság elleni háborút emleget, a Guardian szerint pedig ugyancsak a demokráciát érte támadás; a liberális lap a párizsi République téren szerda este összegyűlt gyászoló tömeggel illusztrálja állítását.

Forrás: Bild

A német sajtó is megdöbbent a történtek miatt. A legnagyobb (2,5 milliós) példányszámú napilap, a Bild Gyáva gyilkosság szalagcímmel jelent meg csütörtökön, az újság pedig hátlapján vállal szolidaritást a meggyilkolt újságírókkal, amikor franciául azt írja, hogy „Charlie vagyok”.

Forrás: Berliner Kurier

Karakán álláspontot fogalmaz meg a Berliner Kurier: Nem! A szabadságunkat azok nem tudják megölni – írják a címlapon, egy alig félreérthető karikatúra kíséretében.

Forrás: Aftenposten

A skandináv visszafogottságot képviseli címlapján az Aftenposten. A legnagyobb, konzervatív-liberális norvég napilap egy gyászolóról közöl egész oldalas képet.

Pakisztán Forrás: AFP/Aamir Qureshi

A pakisztáni angol nyelvű napilapok is hasonló tematikájú címlapokkal jelentek meg. Ezek közül minden bizonnyal a News című újság a legjobban értesült, hiszen – a komplett világsajtónak ellentmondva – 14 halottról ír.

Japán Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Japánban is a párizsi események uralták a címlapokat, a legolvasottabb újságok rendre a Charlie Hebdo elleni támadással indultak. Képünk közepén a világ legnagyobb példányszámban terjesztett napilapja, a 14,3 milliós Jomiuri Simbun látható.

Tajvan Forrás: AFP/Sam Yeh

Tajvanon is a francia tragédia töltötte be a címlapokat...

India Forrás: AFP/Tengku Bahar

... ahogy a főbb angol nyelvű indiai újságok is rendre a terrorakciót dolgozták fel.