Három hegymászót sodort el a lavina, hajnalban a keresést felfüggesztették

keleti-kárpátok
A Pietrosz-csúcs az észak- erdélyi Kelemen-havasokban egy korábbi felvételen.
Vágólapra másolva!
A román nemzeti ünnep alkalmából vitt a Pietrosz-hegycsúcsra két hivatásos tűzoltó, és egyikük barátnője egy román zászlót, amikor a lavina elsodorta őket pénteken az észak-erdélyi Kelemen-havasokban. Az egyik férfi  túlélte a balesetet, ő risztotta  a hegyimnetőket. A tragédia után két órával megtalálták a nő holttestét. Viszont újabb lavinaveszály miatt felfüggesztették a további keresést.
Vágólapra másolva!

Péntek délután két óra tájban sodorta el a hegymászókat a lavina – írta a kronika.ro.

Egyiküknek sikerült kiszabadulnia, és több mint három óra alatt eljutnia egy olyan helyre, ahonnan mobilról riasztani tudta a hegyimentőket.

Ekkor már sötét volt. A katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, hogy 38 tűzoltó, kilenc csendőr és 14 hegyimentő indult az eltűnt hegymászók keresésére.

A riasztást leadó tűzoltót megtalálták, ő megsérült ugyan a lavinában, de a sérülései nem súlyosak.

A Pietrosz-csúcs az észak- erdélyi Kelemen-havasokban egy korábbi felvételen. Forrás: Bucsky Péter

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint két lánctalpas mentőjárművet és egy világító ballont is a helyszínre vittek, hogy éjszaka se kelljen abbahagyni a keresést.

Két órával a risztás után még tegnap este a mentőalakulatok megtalálták a másik eltűnt két személy közül a nő holttestét. Az újabb lavinák veszélye miatt azonban az észak-erdélyi Kelemen-havasokban ideiglenesen kora hajnalban felfüggesztették a harmadik áldozat utáni kutatást, és annak keresését ma sem folytatják.

- közölte szombaton a Mediafax hírügynökség a dornavátrai hegyimentő-szolgálat vezetőjére hivatkozva.

Románia Erdéllyel való egyesítését ünnepelik ilyenkor, és 2013 óta a zászlókitűzést minden évben megszervezi a dornavátrai hegyimentő-szolgálat.

A legmagasabb csúcsra visznek fel ilyenkor román zászlókat a környék hegymászói. A balesetet szenvedett csapat a 2012 méter magas Pietrosz-csúcs meghódítását vállalta.