Kórházat, ENSZ-központot lőtt Gázában Izrael

Vágólapra másolva!
Miközben Izrael arról beszél, hogy jelentős előrelépés várható a gázai tűzszünettel kapcsolatban, minden edidignél hevesebb harcok lángoltak fel a palesztinok lakta övezetben. Az izraeli tankok Gázaváros központja felé nyomulnak, lakóházakat, ENSZ-központot, sajtóközpontot és egy kórházat is izraeli találat ért. Éjjel 70 célpontot támadtak az izraeli harci gépek az övezetben, palesztin részről hajnal óta 15 rakétát lőttek ki Izraelre. A 20. napja tartó hadműveletekben már több mint ezer gázai halt meg.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA) csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Gázában, miután izraeli lövedékek eltalálták ottani központját és három alkalmazottja megsebesült. Az irodák ki is gyulladtak.

Ehud Olmert izraeli kormányfő azt mondta: támadásra válaszolt az izraeli hadsereg az ENSZ-szervezet lövetésével, a Hamász fegyveresei ugyanis az épületből rálőttek az izraeli katonákra. Az ENSZ ezt tagadta. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte: Ehud Barak izraeli védelmi és Cipi Livni külügyminiszterrel találkozva határozottan tiltakozott az incidens miatt és kimerítő magyarázatot követelt Izraeltől a történtekről. Az Egyesült Államok ugyancsak tiltakozott az eset miatt.

Feltehetően izraeli lövedékek csütörtökön eltaláltak egy gázai kórházat is. A palesztin Vörös Félhold által működtetett al-Kudsz kórház is kigyulladt - közölték szemtanúk és az intézmény vezetői.

A Gázai övezetben már 20. napja tartanak a Hamász ellen indított izraeli hadműveletek. A légierő 70 célpontot bombázott csütörtökre virradó éjjel, többek között egy mecsetet is, amelyet szerintük fegyverraktárnak használtak a radikálisok. A BBC gázai tudósítója, Hamada Abu Kammar szerint Gázaváros tengerparti lakónegyede reggel heves tüzérségi tűz alá került, és az izraeli tankok a városközpont felé nyomulnak.

Feltehetően rakétatalálat ért egy gázai nemzetközi sajtóközpontot is csütörtökön, ahol egy ember megsebesült. Az al-Arabíja tv-csatorna szerint izraeli lövedék csapódott a 16 emeletes as-Surúk-torony 13. emeletének magasságában. Az épületben a brit Reutersnek és több más nemzetközi médiaszervezetnek is van irodája. Az arab tv-állomás megszakította élő adását. "Épületünket találat érte, nem tudom, melyik emeletet, most fedezékbe vonulunk" - közölte a riporter. A Reuters kiürítette irodáját.

Élő tv-közvetítések az épület tetejéről szálló füstöt mutatták. Az izraeli hadsereg azt ígérte, ellenőrzik a jelentést. Közölte azt is, szerdán egy tűzpárbaj után a Hamasz gerillák elfoglaltak egy sajtóirodát ugyanazon a környéken. Röviddel a támadás előtt Jeruzsálemben egy izraeli katonai szóvivő érdeklődött a Reutersnél a hírügynökség gázai irodájának helyszínéről. Még az offenzíva kezdetekor a hírügynökség megadta irodájának pontos koordinátáit, és többszöri biztosítékot kapott, hogy az nem szerepel az izraeli erők célpontjai között.

Gázaváros központja felé nyomulnak a tankok

Csütörtök reggel legalább három sokemeletes házat lőttek izraeli harckocsik csütörtökön reggel Gáza belvárosában palesztin szemtanúk szerint. A tankok az épületektől másfél kilométerre voltak. Több ezer gázai lakos menekül otthonából, mivel az izraeli katonák elkezdtek benyomulni a sűrűn lakott városrészekbe. Ez az első alkalom a hadműveletek kezdete óta, hogy ilyen mélyen behatolnak lakott területre. A tüzérség és a harckocsik ezt megelőzően, hajnalban lankadatlanul lőtték Gáza városát.

A belvárosban készített videofelvétel szerint az izraeli hadsereg csütörtökre virradóra is órákon át tartotta tüzérségi tűz alatt a várost, Gáza sikátoros lakónegyedeiből gépfegyver-sorozatok hallatszottak. Az izraeli erők napok óta tartják körgyűrűben Gázát. A harckocsik be-betörtek a központ felé, hogy próbára tegyék a Hamász és más fegyveres csoportok ellenállását, de eddig tartózkodtak az átfogó támadástól a városi útvesztőkben.

Palesztin források szerint a csütörtök kora reggeli összecsapásokban 21 gázai halt meg, miközben hajnal óta 15 rakétáról érkezett jelentés, amelyet az övezetből lőttek ki Izraelre.

A Hamász ellenőrzése alatt álló egészségügyi minisztérium szerint eddig legalább 1028 ember halt meg a decembre 27-én indult izraeli offenzívában, palesztin emberi jogi csoportok pedig azt állítják, hogy az áldozatok közül 670-en civilek. Izraeli oldalról 13 ember halt meg: 10 katona esett el, és három civil vesztette életét a Hamász válaszcsapásaiban.

Forrás: AFP

Izrael fegyvertelen Hamászt, a Hamász nyitott határokat akar

Közben folytatódnak a gázai tűzszünet elérésére a diplomáciai erőfeszítések. Hoszám Zaki egyiptomi külügyi szóvivő a BBC-nek azt mondta, reméli, kairói közvetítéssel hamarosan sikerül tető alá hozni egy tíznapos tűzszünetet a Hamász és Izrael között.

Kairóba utazik csütörtökön az izraeli főtárgyaló is, hogy a fegyverszünetről tárgyaljon. Az izraeli kormányszóvivő szerint jelentős előrelépés várható az ügyben. A radikális palesztin mozgalom, a Hamász szerint azonban a tárgyalások ugyan haladnak, de a megállapodás egyelőre nem körvonalazódik.

Alapvetően hosszú távú fenntartható nyugalmat akarunk délen, csendet, amely teljesen híján van a Gázából érkező támadásoknak, és egy nemzetközileg támogatott mechanizmust, amely megakadályozza a Hamászt abban, hogy újra felfegyverkezzen - közölte Mark Regev izraeli kormányszóvivő a tűzszünettel kapcsolatban.

A Hamász a maga részéről "világos és egyszerű" feltételek mellett fogadja el a tűzszünetet - közölte Iszmáil Haníje, a gázai Hamász-kormány miniszterelnöke csütörtökön egy, a brit Independentben megjelent cikkben. Haníje szerint ők a Gázai övezet zárlatának feloldását, a határátkelők megnyitását és az izraeli csapatok teljes kivonását akarják elérni. A Hamász-vezető egyúttal felszólította a nyugati országokat, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre az offenzíva beszüntetéséért.

Haníje visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint tavaly decemberben elvetette a hat hónapos tűzszünet megújítását Izraellel. Úgy vélekedett, hogy Izrael "pokoli életet" teremtett Gázában, gazdaságilag "fojtva meg" a palesztin területet. "Az izraeli mészárlások folytatása sem a szabadság és a függetlenség iránti törekvésünknek nem fogja útját állni, sem akaratunkat nem fogja megtörni, bármekkora árat kelljen is ezért fizetnünk" - olvasható a cikkben.

Nem lesz tartós béke jordánia szerint

II. Abdalláh jordániai király szerint Izrael "minden megengedhető határt túllépet a méreteiben aránytalan hadműveleteivel a palesztinok ellen". A közel-keleti körúton tartozkodó Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral Ammánban folytatott megbeszélés után a jordániai uralkodó arra figyelmeztetett, hogy a védtelen lakosság ellen elkövetett "tömeggyilkosságokkal" Izrael nem tudja megteremteni saját biztonságát, és lefektetni az utat a tartós békéhez. II. Abdalláh követelte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa haladéktalanul tegyen lépéseket a palesztin nép megmentése érdekében.

Csütörtökön közel-keleti látogatása első állomására, Izraelbe érkezett Franck-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki útja során megkísérel mihamarabb nyélbe ütni egy "humanitárius fegyvernyugvást". Steinmeier tárgyalássorozatot folytat izraeli vezetőkkel, felkereste Kairót is és Rámalláhba is ellátogat.

Az EU soros elnöki tisztségét betöltő Csehország továbbra is elutasítja a közvetlen tárgyalásokat a Hamásszal. Mindaddig, míg a Hamász terrorszervezetként működik, az EU nem tud vele tárgyalni - mondta Karel Schwarzenberg, cseh külügyminiszter szerdán. Ezzel visszautasította több EU-képviselő kérését, akik a tárgyalásokat szorgalmazták.

Forrás: AFP

Segélyszállító hajót fordított vissza Izrael

Izraeli hadihajók ismét visszafordulásra kényszerítették a Free Gaza Movement nevű, amerikai székhelyű, palesztinbarát mozgalom egyik hajóját, amely segélyt szállított volna a gázai övezeti palesztinoknak - mondták csütörtökön a hajón utazó aktivisták.

A görög zászló alatt közlekedő hajó visszatért Ciprusra, ahonnan elindult fedélzetén a segélyszállítmánnyal és a mozgalom 21 aktivistájával, köztük politikusokkal, segélymunkásokkal és orvosokkal.

Mint a fedélzeten tartózkodók egyike, Huvaida Arraf, a segélyszállítás egyik szervezője telefonon a brit Reuters hírügynökségnek elmondta, a csütörtökre virradó éjszakán izraeli hadihajók vették körül a segélyszállító hajót nemzetközi vizeken, Gáza városától 160 kilométernyire északkeletre, és azzal fenyegették személyzetének tagjait, hogy tüzet nyitnak rájuk, ha nem fordulnak vissza.

Az egyesült államokbeli székhellyel működő palesztinbarát Free Gaza Movement (Szabad Gáza Mozgalom) 2008 augusztusa óta visz rendszeres segélyeket Ciprusról a Gázai övezetnek.