Földrengés és cunami Japánban - hírek percről percre

2011.03.11., 10:43

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A hivatalos adatok szerint több mint 3600 ember meghalt, csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret. A mentést és a helyreállítást heves utórengések akadályozzák. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusima-1 atomerőműben a szombat reggeli után hétfőn és kedden is robbanás történt, sorozatosak a tűzesetek, a környéken sugárveszély van, de még Tokióban is a normálisnál nagyobb sugárzási szintet mértek. Szerdán hajnalban a sérült reaktorok hűtésén dolgozó munkásokat kellett néhány órára kiküldeni az erőműből a magas sugárzási szint miatt. Minden magyar állampolgárt megtaláltak, mindannyian jól vannak. Friss hírek percről percre!

08.30 |

Pánik Tokióban

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat. A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal. A sugárzás pánikot keltett Tokióban. Több külföldi nagykövetség is felszólította alkalmazottait és a Japánban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a sugárfertőzött országrészeket, ami leginkább azt jelenti, hogy Tokióból ideiglenesen utazzanak vidékre. A japán főváros 240 km-re van a szivárgó fukusimai erőműtől.

08.26 |

Újabb robbanás az erőműben

Tűz ütött ki a japán fővárostól északra fekvő Fukusima atomerőmű egyik reaktorában, és az erőmű körzetében jelentősen megnőtt a sugárzás - jelentette be japán kormányfő. A tüzet eloltották. Kan Naoto fölszólította az atomerőmű 30 kilométeres sugarában élőket, hogy maradjanak otthon, és zárkózzanak be. A hírek szerint robbanás következtében gyulladt ki a 4-es reaktor. Edano Jukio, a kabinet főtitkára, kormányszóvivő azt mondta, az egészségre káros a sugárzás szintje az erőműnél, és a szivárgás miatt egyre növekszik.

23.55 |

Amerika nem tántorodik vissza az atomenergiától

"A nukleáris energiára úgy tekintünk, mint egy nagyon fontos elemre, a tiszta energiát használó jövő építésében" - közölte Daniel Poneman az amerikai kormány energetikai államtitkára. A Guardian szerint az amerikai energiatermelésben növekedhet az atomenergia részesedése, miközben Németország és Svájc Európában az atomenergia korlátozásáról döntött.

23.15 |

9-es volt az első rengés az amerikai kutatók szerint

Amerikai földtani kutatók felülvizsgálták a március 11-i mérések eredményét és megállapították, hogy a japán katasztrófát okozó földrengés 9-es volt a Richter-skálán, a korábban közölt 8,9 helyett.

22.39 |

Válságstábot állított össze a miniszterelnök

Naoto Kan japán miniszterelnök bejelentette, hogy személyesen vezeti azt a munkacsoportot, amely az erőmű válságát igyekszik kezelni. A helyettesei a gazdasági miniszter, illetve az erőművet üzemeltető cég elnöke lesznek. A helyzetet "aggasztónak" nevezte Kan.

22.25 |

Kiütötte a japán tőzsdét a katasztrófa

Hétfőn, a japán katasztrófa utáni első teljes kereskedési napon a legtöbb vezető tőzsdeindex mínuszban zárt. A tokiói tőzsde Nikkei mutatója -6,2 százalékot zuhant, a német DAX 1,7 százalékkal, a londoni FTSE 1 százalékkal gyengült - írta a CNN. Az amerikai tőzsdék 1 százalék alatti veszteséggel zártak.

20.50 |

Az atomerőművekről tanácskozik az EU

Az Európai Bizottság szervezi az energetikai miniszterek és atomszakértők találkozóját kedden, amelynek témája az atomerőművek biztonsági kérdései lesznek. A Bizottság hangsúlyozta, hogy az erőművek biztonságáról az egyes tagállamoknak kell gondoskodniuk, a szabályozást azonban felülvizsgálnák.

19.50 |

Pillanatnyi kárlista a katasztrófáról

Egy hozzávetőleges, pillanatnyi kárlistát állított össze a japán Vöröskereszt, amely a fontos szerepet tölt be a jól szervezett mentési munkálatokban. A listát a brit Vöröskereszt munkatársa bocsátotta a lap rendelkezésére.

- 2000 regisztrált elhunyt
- további 10 000 fő vélhetően elhunyt
- 2000 sérült
- 530 000 kitelepített
- 24 000 ember elzárva a külvilágtól
- 1,2 millió háztartás áram nélkül
- 1,4 millió háztartás vízszolgáltatás nélkül
- 4700 összedől ház
- 50 000 megrongálódott ház
- 582 elzárt út
- 32 összedőlt híd

19.15 |

Rémisztő hírek a halottak számáról

A hivatalos adatok szerint közel 1900-an haltak meg a japán földrengés katasztrófájában, de a valódi szám ennek a többszöröse is lehet. Csak Mijagi-tartományban tízezer körül lehet a halottak száma a helyi rendőrfőnök szerint, s a Kyodo hírügynökség azt írta, 2000 holttestet sodort partra a víz ugyanebben a tartományban - írta a Guardian.

18.35 |

Atomenergiai stressztesztet végeztetne Európában egy EP-képviselő

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője Jukija Amano szerint a fukushimai atomerőmű válsága aligha lesz olyan, mint a csernobili katasztrófa volt. Közben egy német európai parlamenti képviselő azt mondta a BBC-nek, hogy egy "stressztesztet" kell elvégezni az Európai Unióban található erőművek állapotának felmérésére.

18.00 |

A fukushimai 2-es reaktoron a japán tudósok figyelme

"Az 1-es és 3-as reaktort legalább valamennyire stabilizálták eddig a pillanatig" - mondta a japán Nukleáris és Ipari Ügynökség hivatalnoka a fukushimai erőműről hozzátéve, hogy "minden erőnket és figyelmünket a 2-es reaktorra fordítjuk". A 2-es reaktor fűtőelemei szárazra kerültek, vagyis nem hűti már víz őket, így egyre nagyobb az esélye annak, hogy megolvadnak és robbanást idéznek elő.

17.25 |

Japán nemzetközi segítséget kért

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője bejelentette, hogy Japán szakértőket kért a szervezettől, hogy segítsenek a krízis megoldásában.

16.48 |

Több ezer halott és eltűnt szerepelt a hétfői összesítésben

A hivatalos adatok szerint 1886 fő halt meg a földrengés okozta katasztrófákban hétfőn - írta a CNN. A szám azonban nem tartalmazza a Mijagi prefektúrában talált több ezer holttestet, amelyekről a Kyodo News adott hírt. A rendőrség szerint 2369 ember tartanak nyilván eltűntként. Mindkét szám jelentősen emelkedhet a következő időszakban, mivel a mentőcsapatok csak mostanában érték el a leginkább sújtott térségeket.

16.35 |

Aggódnak a fukushimai robbanás miatt

Az Associated Press szerint egy japán hivatalnok arról beszélt, hogy a fukushimai atomerőmű valószínűleg mindhárom veszélyeztetett reaktorában olvadnak a fűtőelemek, ezért egyre nagyobb a valószínűsége a következő robbanásnak. "Bár nem tudjuk közvetlenül megvizsgálni, nagyon valószínű, hogy ez történik" - fejezte ki aggodalmát a kormányzati hivatalnok.

Forrás: Reuters/Digital Globe
Műholdkép az erőmű hármas reaktoráról. A Képre kattintva megtekintheti galériáinkat!

15.30 |

Tokió egyelőre nem kér több segítséget

Japán arra kérte az Európai Uniót, hogy egyelőre ne küldjön több szakértőt, felszerelést, vagy segélycsapatot a földrengés és cunami sújtotta szigetországba. Az Európai Unió szóvivőjének hétfőn Brüsszelben elhangzott tájékoztatása szerint a tokiói kormány ezt a kérést azzal indokolta, hogy nagy nehézséget jelent a segítők eljuttatása az északkeleti országrészbe. Az EU szakértői mindenesetre készen állnak, hogy azonnal elindítsák a segítségnyújtást, mihelyst erre felkérés érkezik. A bizottság tájékoztatása szerint eddig 20 EU-tagállam ajánlott fel Japánnak anyagi segítséget - így víztisztító berendezéseket, sátrakat és tábori kórházakat - és a mentésben járatos szakembereket. (MTI)

14.55 |

Obama: Segítünk egyik legközelebbi barátunknak és szövetségesünknek

Obama megismételte, hogy Japán mindenképpen számíthat az Egyesült Államok segítségére, és a japánokat az amerikaiaik "egyik legközelebbi barátjának és szövetségesének" nevezte. "Az Egyesült Államok minden támogatást megad Japánnak, hogy felépüljön ebből a többszörös tragédiából." - mondta az elnök a Cnn.com tudósítása szeruint.

14.40 |

Fagy nehezítheti a mentőmunkálatokat

Több mint 550 ezer embert evakuáltak eddig, akiket 6 prefektúra 2500 menekülttáborában helyzetek el - írta a japán Kyodo Hírügynökség. Közben az egyre hidegebb időjárás megnehezíti a mentőmunkálatokat, és a hőmérséklet az időjárás-előrejelzések szerint szerdán fagypont alá fog süllyedni a katasztrófa-sújtotta területek egyes részein.

14.05 |

Nem vetítik többet a halálos szökőárról szóló mozit Japánban

Leveszik a japán mozik műsoráról Clint Eastwood Hereafter (Azután) című, halálos szökőárról szóló természetfeletti drámáját, a szigetországot sújtó katasztrofális földrengésre való tekintettel - jelentette be hétfőn egy hely filmstúdió.Otani Szatoru, a Warner Entertainment Japan munkatársa elmondta, a mozifilmben látható félelmetes szökőárjelenetek egyszerűen "nem helyénvalók" a mostani helyzetben.Clint Eastwood legújabb alkotását február vége óta játsszák mintegy 180 japán moziban. A Warner Entertainment eredetileg március végéig akarta vetíteni a filmet.

13.47 |

Az USA utasított a segítségnyújtó csapatait, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget

A megnyugtatónak szánt közlés ellenére a hétfői robbanás után néhány órával az Egyesült Államok utasítást adott a katasztrófa sújtotta japán partok közelébe segítségnyújtás céljából vezényelt erőinek, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget, mert alacsony szintű, de a normálishoz képest megnövekedett radioaktivitást észleltek ott. A Ronald Reagan repülőgép-hordozó 160 kilométerre volt a parttól, amikor a természetes körülmények között egy hónapi háttérsugárzásnak megfelelő sugárzási szintet észlelte néhány óra alatt. Egyelőre nem tudni, hogy a szennyeződés a hétfői robbanáskor került-e a környezetbe. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 7-es skálán 4-es súlyúnak minősítette a hétfői robbanást.

13.30 |

Egyre nagyobb az esélye egy harmadik robbanásnak a Fukusima-1-ben

Fűtőelemek teljesen szárazra kerültek a Fukusima-1 atomerőműben,ahol eddig már két robbanás volt, a legutóbbi ma reggel. A japáni katasztrófában megrongálódott atomerőműben a technikusok hétfőn újabb kísérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére, és már 30 centiméter magasan vezettek be tengervizet a fűtőelemekre. A fűtőelemek ebben a reaktorban a Kyodo hírügynökség szerint teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem lehet tovább hűteni őket. Emiatt jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy a fűtőelemek megolvadnak, és egy újabb, harmadik robbanás következik be az erőműben.