Földrengés és cunami Japánban - hírek percről percre

2011.03.11., 10:43

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A hivatalos adatok szerint több mint 3600 ember meghalt, csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret. A mentést és a helyreállítást heves utórengések akadályozzák. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusima-1 atomerőműben a szombat reggeli után hétfőn és kedden is robbanás történt, sorozatosak a tűzesetek, a környéken sugárveszély van, de még Tokióban is a normálisnál nagyobb sugárzási szintet mértek. Szerdán hajnalban a sérült reaktorok hűtésén dolgozó munkásokat kellett néhány órára kiküldeni az erőműből a magas sugárzási szint miatt. Minden magyar állampolgárt megtaláltak, mindannyian jól vannak. Friss hírek percről percre!

13.25 |

Félmillióan hagyták el otthonukat

A japán Kyodo hírügynökség jelentése szerint eddig több mint félmillió embernek kellett elhagynia otthonát a katasztrófa sújtotta térségekben. Több millióan vannak, akik már a harmadik éjszakát töltik víz, élelem vagy fűtés nélnül a fagypont közeli időjárásban.
13.10 |

A japán GDP három százaléka lehet a kár

London elemzők szerint az éves japán hazai össztermék (GDP) 3 százalékának megfelelő kárt okozhatott a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa. A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési háza hétfőn összeállított helyzetértékelésében 15 ezer milliárd jenre (több mint 180 milliárd dollárra) taksálta a várható teljes kárösszeget. A ház számításai szerint ez a japán gazdaság évi összteljesítményének hozzávetőleg a 3 százaléka.

Egy másik nagy londoni befektetési csoport, a Bank of America-Merrill Lynch globális gazdaságelemző részlege azt jósolta, hogy a katasztrófa 0,2-0,3 százalékponttal csökkenti a japán gazdasági növekedés idei ütemét, ám a cég szerint az újjáépítési kiadásokból eredő későbbi többletkereslet várhatóan meghaladja majd az éves GDP-érték 1 százalékát.

13.00 |

Der Standard: Hiteltelen az atomenergia-ellenes álláspont

Ausztria atomenergia-ellenes álláspontja hiteltelen, amíg saját "házi feladatát" el nem végzi - írta hétfőn a Der Standard című liberális osztrák lap. Mivel egy szakértő sem tud teljesen biztos választ adni, az atomenergia technikai "hitbeli kérdés". De nem lehet egyedül a hitre hagyatkozni. Ezért a legkevesebb, amit most tenni lehet, az az európai atomerőművek felülvizsgálata. Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter nukleáris "stressz-tesztről" szóló kezdeményezése ezért jó irányba tett lépés - írja a Der Standard. Szakértők kételkednek abban, hogy Ausztria teljesíteni tudja a célkitűzést, miszerint 2020-ra energiafelhasználásának 34 százalékát megújuló erőforrásokból fedezi majd.

12.45 |

Kína 4,6 millió dollárral segíti Japánt

A kínai kormányfő részvétét fejezte ki a japán népnek és további támogatást ígért az országnak nemzetközi sajtókonferenciáján. Ven Csia-pao utalt rá, hogy Kína is olyan területen fekszik, ahol gyakoriak a földrengések, ezért megérti azt a nehézséget, amellyel most Japán küzd. A kínai kereskedelmi tárca 30 millió jüan (4,6 millió dollár) értékű humanitárius segélyt küld a mentés elősegítésére. Az első szállítógép Sanghajból szállt fel helyi idő szerint hétfőn délután. A China Eastern légitársaság Boeing 777-es típusú gépe 10 millió jüan értékben mintegy száz tonna segélyanyagot, köztük sátrakat, takarókat és lámpákat vitt.

12.20 |

Aggasztó a helyzet a fukusimai reaktorban

Vészesen lecsökkent a hűtőfolyadék szintje a fukusimai atomerőműben. A sérült reaktor üzemeltetői szerint a hűtőfolyadék elpárolgott, ezért a cég nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a nyomás miatt összeomolhat a reaktor.

11.05 |

Japán katonák megmentenek egy csecsemőt

Forrás: Reuters/Yomiuri Shimbun
Japán katonák megmentenek egy négyhónapos csecsemőt. A képre kattintva galéria nyílik!

10.40 |

Egy öt fős családot keres a tokiói magyar nagykövetség

"Egy ötfős család kivételével minden magyar állapolgárral sikerült felvennie a kapcsolatot a tokiói magyar nagykövetségnek, közülük mindenki rendben van" - mondta el az [origo]-nak Bohár Ernő, a tokiói magyar nagykövet. Az ötfős családról csak annyit tudni, hogy Japánban tartózkodnak, de hogy a kataszrófa sújtotta területen-e vagy sem, arról egyelőre nincs a külügyi képviseletnek információja. "A magyarországi rokonaikkal is felvettük a kapcsolatot, hogy tőlük szerezzünk a család lehetséges zótartózkodási helyéről információt, de egyelőre még nem kaptunk tőlük választ." - tette hozzá a nagykövet. Bohár Ernő azt is elmondta, hogy az országban nem érzékelhető pánik, a japánok nagyon fegyelmezettek, mindenre van forgatókönyvük - a jelenlegi katasztrófa kezelésére is  - és "mindenki teszi a dolgát."

10.20 |

Leáll hétfőtől a három nagy japán autógyártó

A három nagy japán autógyártó, a Toyota, a Honda és a Nissan bejelentette, hogy hétfőtől átmeneti időre fölfüggeszti a termelést összes belföldi üzemében.

10.05 |

Esett a tokiói tőzsde

Rekordmennyiségű, 85,5 milliárd dollár értékű jent dobott piacra hétfőn a japán központi bank, hogy megnyugtassa a pénzpiacokat, miközben a tokiói értéktőzsde meredek eséssel nyitott a távol-keleti szigetország északkeleti részét sújtó földrengés és szökőár utáni első kereskedési napon. Az irányadónak tekintett Nikkei 225 index a kereskedés első 40 percében 5,17 százalékot esett, mert a természeti csapás kiváltotta aggodalmaktól vezérelve sokan egyszerre igyekeztek szabadulni az értékpapíroktól. Becslések szerint több tízmilliárd dollárra rúghat a földrengés és az azt követő szökőár okozta károk helyreállítása Japánban. Szakértők szerint súlyos csapás ez az ázsiai ország egyébként is gyengélkedő gazdaságának.

09.45 |

Robbanás a fukisimai atomerőműben hétfőn reggel

Forrás: Reuters/NTV
Videófelvételből származó kombinált kép a március 14-i fukusimai erőműben történt robbanásról

09.30 |

Nem változott a háttérsugárzás Magyarországon

Nincs hatással a japán földrengés Magyarország háttérsugárzására, a hétfői mérés alapján az a sokévi átlagnak felel meg - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. Magyarországon mintegy 150 radiológiai mérőállomás ellenőrzi folyamatosan az ország sugárzási helyzetét, kíséri figyelemmel annak változásait.

09.25 |

A városon át sodorta egy férfi házát a cunami

Egy hatvanéves férfi a csodával határos módon élte túl a cunamit - jelentette a BBC tudósítója. A férfit a saját háza tetejéről mentették ki, miután az épületet Szendai városán át egészen a kikötőig sodorta a szökőár. Szendai kikötővárosában egyébként nagyon súlyos a helyzet, a város szinte járhatatlan, mert törmelékek és holttestek fekszenek szerte az utcákon.

09.15 |

A japán földrengésnek nincs közvetlen hatása az EU-ra

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Brüsszelben, az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek találkozója előtt bejelentette, hogy a Japánban történt katasztrófának nincs közvetlen hatása az Európai Unióra. Elmondta: a magyar elnökség felkérte az Európai Bizottságot, hogy a találkozón adjon tájékoztatást az eddigi eseményekről, különös tekintettel az atomerőművek biztonságára. Günther Oettinger energiaügyi biztos kedden találkozik a 27 tagállam nukleáris biztonságért felelős hatóságainak és az erőműveknek a képviselőivel, és tájékozódik az eddigi intézkedésekről. Ezen információk alapján dönt majd az elnökség arról, hogy milyen további lépések szükségesek - szögezte le Fazekas Sándor.

09.10 |

Újabb földrengéstől tartanak Naganóban

Egy Japánban élő skót származású tanárnő azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy kollégáival együtt riasztást és figyelmeztetést kaptak arról, hogy újabb földrengés lehet Naganóban. Az [origo] egyik, Naganóban élő olvasója azonban azt írta, hogy hallott ugyan ilyesmiről, de alapvetően nincs készültség vagy veszély, a prefektúrában általában nyugodtak az emberek. Olvasónk közlése szerint legutóbb helyi idő szerint 08.45-kor volt egy kisebb földrengés arrafelé. Olvasónk azt is megosztotta az [origo]-val, hogy amikor vasárnap vásárolni volt feltűnt neki, hogy a palackozott vizek elfogytak, bár élelem bőven volt.

09.05 |

Továbbra sincs sugárveszély a japán kormány szerint

A japán kormányszóvivő szerint kicsi az esély a radioaktív sugárzásra a fukusimai erőműben történt hajnali robbanás miatt. Hozzátette, hogy a reaktor acélburka ellenállt a detonációnak. Szakértők szerint nem valószínű a csernobilihez hasonló katasztrófa, mert a japán erőműveket sokkal magasabb színvonalú és szigorúbb szabályok szerint építették.

08.55 |

Újabb robbanástól tartanak a fukusimai atomerőműnél

Elfolyt a Fukusima-1 atomerőmű második blokkjának hűtővize is, ami miatt fennáll a veszélye, hogy robbanás következik be ebben a reaktorban is, mint korábban a másik kettőben - közölte az erőművet üzemeltető Electric Power Co. A cég egyik tisztségviselője elmondta, hogy az alkalmazottak tengervízzel fogják helyettesíteni az elfolyt hűtőfolyadékot, de más módszerekkel is igyekeznek kisebbíteni a robbanásveszélyt, például szellőztetéssel csökkentik a nyomást.
08.45 |

Több millióan vannak víz, fűtés és élelem nélkül

Japán északkeleti partvidékén most már harmadik napja több millióan vannak víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak. A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést.
08.15 |

Kétezer holttestet sodort partra a tenger Mijagi tartományban

Két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán a fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban - jelentette a Kiodo japán hírügynökség. A tetemeket a tengerparton fedezték fel, feltehetően a víz sodorta őket oda. Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege. Közép-európai idő szerint vasárnap estig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván. Ebben nincs benne az a legalább kétszáz, de legfeljebb 300 ember, akik Mijagi prefektúra székhelyén, Szendaiban vesztették életüket, de akiknek a holttestéhez egyelőre nem fértek hozzá a mentők. Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.

08.00 |

Robbanás rázta meg a sérült fukusimai atomerőművet

Hét ember eltűnt, tizenegyen pedig megsebesültek, amikor robbanás történt hétfőn a megsérült észak-japáni atomerőmű hármas blokkjában - közölte a japán kormány. Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet. Szombaton ugyanennek a Fukusima-1 erőműnek egy másik - az egyes számú - blokkjában következett be robbanás. Több tízezer embert kitelepítettek az atomerőmű környékéről.
22.42 |

Vége a rendkívüli állapotnak az Onagawa atomerőműnél

A japán hatóságoknak az ENSZ nukleáris figyelőszolgálatára hivatkozó jelentése szerint a radioaktivitás szintje visszatért a "normális" határértékre a szombati földrengésben megsérült Onagawa atomerőmű térségében. Vasárnap reggel rendkívüli állapotot hirdettek ki a térségben, mert a sugárzás szintje meghaladta megenegedett szintet a területen.