Földrengés és cunami Japánban - hírek percről percre

2011.03.11., 10:43

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A hivatalos adatok szerint több mint 3600 ember meghalt, csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret. A mentést és a helyreállítást heves utórengések akadályozzák. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusima-1 atomerőműben a szombat reggeli után hétfőn és kedden is robbanás történt, sorozatosak a tűzesetek, a környéken sugárveszély van, de még Tokióban is a normálisnál nagyobb sugárzási szintet mértek. Szerdán hajnalban a sérült reaktorok hűtésén dolgozó munkásokat kellett néhány órára kiküldeni az erőműből a magas sugárzási szint miatt. Minden magyar állampolgárt megtaláltak, mindannyian jól vannak. Friss hírek percről percre!

11.29 |

Két magyart keresnek

Két magyart keres a tokiói magyar követség a pénteki földrengés után - közölte vasárnap a Független Hírügynökséggel Bohár Ernő nagykövet. A diplomáciai képviselet vezetője szerint a két ember nem a katasztrófa által sújtott térségben tartózkodott. A nagykövet szerint eddig egyetlen sebesült magyar állampolgárról sem kaptak információt, és a követségnek a természeti csapás sújtotta területen élő valamennyi magyarral sikerült kapcsolatba lépnie, vagy információt szerezni róla. Mint mondta, két magyar állampolgárról nem tud semmit a követség, ám információik szerint ők nem a katasztrófa helyszínén tartózkodtak.

10.49 |

Sorok a benzinkutak előtt

Egy Szendaiban tartózkodó brit férfi információi szerint több kilométeres sorok állnak a benzinkutak előtt. "Az embereken még mindig látszik a sokk, a legfontosabb kérdés mindenki számára ugyanaz: élelmet és benzint akarnak szerezni" - írja a BBC.

10.20 |

Újabb cunamik jöhetnek

A japán meteorológia intézet tájékoztatása szerint akár hét különböző cunami is jöhet a következő napokban a katasztrófa sújtotta területeken. Az intézet szerint újabb utórengések is bekövetkezhetnek - írja a BBC.

09.53 |

Túlélők üzenetei

Forrás: Reuters/Kyodo
Túlélők üzeneteit nézi egy férfi Ofunotu városában (a képre kattintva galéria nyílik)

09.34 |

. Megérzi a gazdaság a katasztrófát

A japán kormány szóvivője szerint a pénteki katasztrófa érzékelhető hatással lesz a japán gazdaságra - írja a BBC. A honlap idézi David Samworth kommentelőt, aki megrójja azokat a külföldi üzletembereket, akik a baj első jelére elhagyták Japánt. Samworth úgy véli, ha valaki Japánban szerzi a megélhetését, akkor kötelessége lenne segíteni az országnak, amikor annak szüksége van rá.

09.03 |

Keresik az eltűnteket

A japán rendőrség szóvivője szerint "a halálos áldozatok száma szinte bizonyosan tízezer fölé fog emelkedni" a földrengés sújtotta Mijagi prefektúrában. A hivatalos adatok az ország egész területére vonatkoztatva eddig kilencszáz halálos áldozatról és több mint ezeregyszáz eltűntről szóltak, de a sajtó már eddig is arról írt, hogy az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

08.46 |

Tízezer halott lehet a Mijagi prefektúrában

Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a japán rendőrség.

08.40 |

Újabb robbanástól tartanak az atomerőműben

A japán hatóságok nem zárnak ki egy újabb robbanást a Tokiót árammal ellátó fukusimai atomerőmű egyik reaktorában, de valószínűtlen, hogy ez kárt okozhat a reaktor borításában - közölte vasárnap Edano Jukio kormányszóvivő. A robbanásveszély azért áll fenn, mert robbanékony hidrogén gyülemlett fel az atomerőmű hármas reaktorában. A robbanás következtében megemelkedne ugyan a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve - tette hozzá a szóvivő.  Szombaton robbanás döntötte romba a Tokiótól 240 kilométerre északra található atomerőmű egyes reaktorépületét.

08.30 |

Hátárérték felett a sugárzás szintje

Meghaladta egy rövid időre a törvényi határértéket a radioaktív sugárzás vasárnap Japán északi részén annál a fukusimai atomerőműnél, amely egy szombati robbanásban sérült meg - közölte a létesítményt üzemeltető tokiói elektromos művek. A megnövekedett sugárzást annál a reaktorblokknál mérték, ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki, mert - akárcsak korábban egy másik blokknál - itt is leállt a hűtőrendszer, ezért fennáll a magolvadás, vagyis egy ellenőrizetlen nukleáris reakció veszélye. Az atomerőmű-komplexum 20 kilométeres körzetéből már korábban kitelepítettek csaknem 200 ezer embert.

23.58 |

Újabb reaktorból távozhat radioaktív gőz

Leállt az 1-es számú fukusinai atomerőmű 3-as reaktorának hűtőrendszere - írja a BBC internetes oldala (korábban ugyanennek az erőműnek az egyes reaktoránál következett be a robbanás). A Reuters jelentése szerint az üzemeltetők radioaktív gőz kiengedésére készülnek.

23.54 |

Spórolnak az árammal

Japán több nagyvárosában lekapcsolták szombat éjszakára a reprezentatív építmények - hidak, távközlési és irodatornyok - megvilágítását. A CCN szerint a lépés mögött részben kegyeleti, részben praktikus okok állnak, a fukusinai atomerőművek leállása miatt ugyanis áramhiány alakult ki az országban. A kormány korábban arra kérte a lakosságot, hogy takarékoskodjon az árammal.

22.26 |

Már 140 ezer embert evakuáltak

A BBC úgy tudja, 140 ezer embert költöztettek ki a fukusimai atomerőművek 10-20 kilométeres körzetéből, és az akció még nem ért véget.

22.21 |

Sértetlen maradt a reaktor fala

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, a fukusimai erőműből megerősítették, hogy a reaktor fala nem rongálódott meg a robbanásban. Az erőmű körül mért sugárzás az elmúlt órákban csökkent - áll a szervezet BBC által idézett közleményében.

22.10 |

Elérték Perut a cunami hullámai

A BBC jelentése szerint a szökőár elérte a Csendes-óceán túlsó felén fekvő Peru partvidékét, Pisco városában 300 házat romboltak le a hullámok. Négyszáz ember sátrakban töltötte az éjszakát.

19.52 |

Magyar katasztrófavédelem: nincs szükség kormányzati intézkedésre

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint a Japánban történt földrengés káros következményei a nagy távolság miatt Magyarországra nem juthatnak el, ezért kormányzati intézkedés nem szükséges az ügyben. (MTI)

19.38 |

WHO: Alacsony a szivárgás egészségügyi kockázata

"Valószínűleg elég alacsony" a radioaktív szivárgás közegészségügyi kockázata, mivel az eddigi információk szerint az erőműből kijutott sugárzás mennyisége nagyon csekély - mondta a Reutersnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Gregory Hartl.

18.48 |

Még változhat a baleset besorolása

A BBC idézte azt a meg nem nevezett tisztségviselőt, aki közölte, hogy 4-es fokozatúnak minősítették az atomerőműben történt balesetet: azt mondta, a besorolás később, az erőmű állapotának függvényében még változhat.

18.35 |

Óriási tűz Jamada városában

Forrás: REUTERS/
Épületek égnek Jamada városában a földrengés után (a képre kattintva galéria nyílik!)

18.22 |

Különleges alakulatot küldtek az atomerőműhöz

A japán védelmi minisztérium egy radioaktív szennyezések elhárítására specializálódott egységet küldött a sérült fukusimai atomerőműhöz - idézte a CNN internetes oldala a japán közszolgálati televíziót. Az ország fegyveres erőiből eddig 50 ezer embert mozgósítottak a földrengés és a cunami okozta károk enyhítésére a Kjodo hírügynökség szerint. 190 repülőgépet és 25 hajót vetettek be.

18.11 |

A 7-es skálán 4-es fokozatú az erőművi baleset

A japán atomenergia-ügynökség 4-es fokozatúnak minősítette a fukusimai atomerőműnél történteket - írja a BBC az AFP-re hivatkozva. A 0-tól 7-ig terjedő skálát 1990-ben dolgozta ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Összehasonlításul: az 1986-os a csernobili katasztrófa 7-es besorolást kapott.

"A 4-es a legalacsonyabb fokozatú balesetet jelenti, ahol várhatóan csak helyi, tehát nem is országos kiterjedésű következményekkel kell számolni. Ez a minősítés nem zárja ki a szennyezést, az eddigi hírek szerint azonban a radioaktív szivárgás kismértékű" - mondta az [origo] érdeklődésére Lux Iván, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese.