Földrengés és cunami Japánban - hírek percről percre

2011.03.11., 10:43

Pusztító földrengés rázta meg pénteken Japán északi részét, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű rengés után több helyütt cunami pusztított. A hivatalos adatok szerint több mint 3600 ember meghalt, csak Mijagiban az áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret. A mentést és a helyreállítást heves utórengések akadályozzák. A Tokiótól 240 kilométerre fekvő Fukusima-1 atomerőműben a szombat reggeli után hétfőn és kedden is robbanás történt, sorozatosak a tűzesetek, a környéken sugárveszély van, de még Tokióban is a normálisnál nagyobb sugárzási szintet mértek. Szerdán hajnalban a sérült reaktorok hűtésén dolgozó munkásokat kellett néhány órára kiküldeni az erőműből a magas sugárzási szint miatt. Minden magyar állampolgárt megtaláltak, mindannyian jól vannak. Friss hírek percről percre!

16.28 |

Nagy erőkkel segíti a mentést a hadsereg

A japán hadsereg 300 repülővel és 40 hajóval segíti a mentési munkálatokat - jelentette a Kyodo hírügynökség.

16.14 |

Továbbra is vannak erős utórengések

Több épület is lángokban áll a Mijagi prefektúrában fekvő Fesennunában. A Szendai melletti, 74 ezer lakosú városról a japán állami tévé mutatott felvételeket a BBC szerint. Közben újabb utórengésekről számolt be az amerikai geológiai intézet: Japán keleti partjánál öt, a Richter-skála szerinti 5,5-es fokozatú rengést észleltek.

16.09 |

110 halálos áldozat és 350 eltűnt

A legfrissebb rendőrségi adatok szerint 110 halálos áldozat van, 350 ember eltűnt - írja a japán Kjodo hírügynökség. A rendőrség korábban már bejelentette, hogy 2-300 holttestet találtak Szendai partjainál, ezeket az áldozatokat továbbra sem számolják hozzá a hivatalos adatokhoz.

16.02 |

Lángokban Szendai tengerparti része

A földrengés epicentrumánál fekvő Szendai egy, a tengerparthoz közel eső nagyobb része lángokban áll - írja a BBC a japán állami tévére hivatkozva.

15.59 |

Segítséget ígért Japánnak az ENSZ-főtitkár

"Japán az egyik legnagyobb jótékonykodó, emiatt is a japánok mellett kell állnunk ezekben a nehéz pillanatokban"- jelentette ki Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár. A koreai diplomata reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség segítségével Japán minél hamarabb túlteszi magát a katasztrófán.

15.48 |

Összefoglaló a rengés utáni első órákról - videó

15.43 |

Így nézett ki a magyar programozó irodája a földrengés után - kép

Nyerges Norbert olvasónk felvétele
További képek a földrengésről a fotóra kattintva!

Nyerges Norbert Tokióban dolgozó magyar programozó ebben az irodában élte át a földrengést. Részletes beszámolóját ebben a cikkünkben olvashatják.

15.37 |

A rendőrség szerint 93 áldozat van

A legfrissebb rendőrségi adatok szerint a földrengésnek 93 halálos áldozata van, nem számítva azt a 2-300 holttestet, amelyeket Szendai közelében találtak a part mentén.

15.26 |

60-70 ezer embert telepítenek ki Szendai közelében

Körülbelül 60-70 ezer embert telepítenek biztonságos helyre Szendai városból és környezetéből - írja a japán Kjodo hírügynökség. Ez a város van a legközelebb a rengés epicentrumához. A rendőrség nemrég jelentette be, hogy 2-300 halottat találtak a város partjainál.

Forrás: AFP/ HO / CCTV
A cunami közelít Szendai partjaihoz. További képekért kattintson a fotóra!

15.16 |

Felgyűrte az úttestet a rengés - kép

Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura
Felgyűrődött utca Urajaszu városban. További képekért kattintson a fotóra!

15.08 |

Oregonban is menekülnek az emberek

A BBC szerint erős a forgalom Oregon part menti részein is, mert az emberek elindultak biztonságosabb helyekre. A part mentén már ott is szólnak a cunamit jelző szirénák.

15.03 |

A rendőrség megerősítette, hogy 2-300 holttestet találtak

A japán rendőrség megerősítette, hogy 2-300 holttestet találtak az epicentrumhoz legközelebbi város, Szendai partjai közelében - jelentette a BBC. Az NHK televízió szerint az áldozatok valószínűleg megfulladtak. A rendőrség legutóbb 60 halottról és 56 eltűntről adott hírt.

14.59 |

Éjjel-nappal várja a hívásokat a tokiói nagykövetség

A Külügyminisztérium arra kéri a Japán északkeleti részébe tartókat, hogy lehetőség szerint halasszák el utazásaikat. A Japánban tartózkodó magyaroknak azt javasolja a minisztérium, hogy lépjenek kapcsolatba a tokiói nagykövetséggel a (00)-(81)-(90)-9149-2077, (00)-81-(90)-2144-89-02 vagy a consulate.tio@kum.hu e-mail címen.

14.55 |

Hawaii-on nyugodtan várják az emberek a cunamit

A BBC tudósítója szerint Hawaii-on nyugodtak az emberek, de elkezdtek magasabban fekvő helyekre húzódni a partról. A tenger visszahúzódott, a helyi tévé már a cunami első jeleit közvetíti.

Forrás: AFP/Lucy Pemoni
Hawaii-on nyugodtan várják a cunamit. További képekért kattintson a fotóra!

14.52 |

71 halottról tud a Kjodo hírügynökség

A japán Kjodo hírügynökség szerint már 71 halálos áldozata van a földrengésnek. Korábban a Kjodo is közölte azt a hírt, hogy 200-300 holttestet találtak a rengés epicentrumának közelében.

14.49 |

Közel kétméteres hullámokra számítanak Kaliforniában

A kaliforniai katasztrófavédelem szóvivője szerint 1,8 méteres hullámok érkezésére számítanak. "Ez nagyon valószínűnek tűnik, emiatt lehetnek kitelepítések" - mondta. Közben Hawaii partjait is elérték az első hullámok.

14.37 |

Több száz holttestet találtak a rendőrség szerint

A Kjodo hírügynökség a mijagi rendőrségre hivatkozva azt írja, hogy 200-300 holttestet találtak egy Szendai melletti tengerparti részen. A Kjodo hírügynökség szerint egy nagyobb robbanás is történt a város egyik kőolaj-feldolgozójában.

14.29 |

Árhullám vonul át egy városon - kép

Forrás: AFP/JIJI PRESS
Árhullám vonul át a Haka folyón Hitanicsakában

14.28 |

Többórás séta vár a tokióiakra

"A tokiói utcák tele vannak sétáló emberekkel, mivel a tömegközlekedés nem működik" - írta a BBC-nek egy tokiói lakos. Azt írta, soha nem látott még ilyet, a nagy távolságok miatt szerinte többen 20 kilométert is gyalogolhatnak a házukig. "Leállt a város, kicsit szürreális" - írta egy másik tokiói. Szerinte neki három órát kell sétálnia hazáig.

14.20 |

Nem tudnak lehűteni egy atomreaktort

Tűz tört ki egy kőolaj-feldolgozó komplexumban Mijagi prefektúrában - írja a Kjodo hírügynökség a rendőrségre hivatkozva. A Kjodo szerint a fukusimai atomerőműben nem működnek egyes hűtési berendezések, ezért egy reaktort nem tudnak lehűteni.