Visszavonulóban Kadhafi katonái - Líbia percről percre március 27. éjfélig

2011.03.18., 9:00

Több száz kilométert szorultak hátra Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők az elmúlt napokban. A lázadók visszafoglaltak tübb várost, így a stratégiailag fontos Adzsdábíját is. A NATO péntek reggel jelentette be, hogy a szervezet veszi át a líbiai katonai beavatkozás irányítását, és vasárnap este meg is kezdte a Líbia feletti légtérzár ellenőrzését. Líbiai események percről percre, március 27. vasárnap éjfélig.

11.30 |

Líbiai lázadó - kép

Forrás: REUTERS
Kattintson a képre, galéria nyílik!

11.23 |

Fiának nevezte Obamát Kadhafi

További részleteket közölt az al-Dzsazíra Kadhafi Obamához intézett üzenetéből: "Fiunknak, a nagy tiszteletű Barack Huszein Obamának. Korábban már mondtam neked, hogy ha valaha Líbia és az Egyesült Államok háborúba keveredik, Isten bocsássa meg, de akkor is a fiamnak tekintelek..." Kadhafi szerint az al-Kaidával áll szemben, amely Algérián, Mauritánián és Malin keresztül szivárgott be országába. "Te mit tennél, ha azt látnád, hogy amerikai városokat kaparintanak a kezük közé fegyverrel? Te mit tennél? Hadd kövessem a példádat!"

11.12 |

Kadhafi: "Egy árva golyót sem lőnénk ki saját népünkre"

Az ENSZ-főtitkárnak és a francia elnöknek is üzent a líbiai vezető: "Líbia nem a tiétek... Nincs jogotok beavatkozni belső ügyeinkbe. Ez a mi országunk, nem a tiétek. Soha egy árva golyót sem lőnénk ki saját népünkre..."

11.11 |

Nyílt levélben üzent Obamának Kadhafi

"Az egész líbiai nép mellettem áll, és támogat, és készek meghalni értem... Az al-Kaidával állok szemben, te mit tennél?" - üzente Moammer Kadhafi Barack Obama amerikai elnökhöz intézett levelében, amelyet egy líbiai tisztviselő olvasott fel szombaton.

11.07 |

A lázadók egyetlen harci gépét lőtték le a város felett

A lázadók szerint a szombaton Bengázi felett lelőtt repülőgép az övék volt, és Kadhafi erői lőtték le. A Guardian Bengáziban tartózkodó tudósítója szerint ez lehetett a lázadók egyetlen gépe.

10.59 |

Zintan ellen is folyik a támadás

A líbiai ideiglenes nemzeti tanács egyik szóvivője szerint az ország nyugati részében fekvő Zintant is lőtte Kadhafi tüzérsége - jelentette a BBC az al-Arabíja televízióra hivatkozva.

10.39 |

Állítólag a lázadóké volt a lelőtt repülőgép

Bengázi kórházait elborítják a sebesültek, a rezsimellenes lázadóknak nincs elég fegyverük, hogy ellenálljanak Kadhafi erőinek, akik "úgy tűnik, új és erős fegyverekkel rendelkeznek" - mondta az al-Dzsazírának Musztafa Abdul Dzsalil, a líbiai ideiglenes nemzeti tanács vezetője. Dzsalil szerint ugyanakkor az a repülőgép, amelyet korábban lelőttek a város felett, a lázadóké volt.

10.36 |

Bengázira zuhan egy lelőtt repülőgép - kép

Forrás: AFP
Kattintson a képre, galéria nyílik!

10.31 |

Menekül a lakosság Bengáziból

Tüzérséggel és tankokkal támadják Kadhafi katonái Bengázi lakónegyedeit - állította az al-Dzsazírának a líbiai ideiglenes nemzeti tanács vezetője, Musztafa Abdul Dzsalil. Dzsalil szerint az emberek menekülőre fogták, "a várostól kelet felé húzódó út 160 kilométer hosszan tömve van rémült családokkal teli autókkal".

10.16 |

Reggel indult Bengázi ostroma

Szombat kora reggel óta lövik Bengázit a Kadhafihoz hű katonák - közölte a BBC szerint egy líbiai ellenzéki szervezet. Azt állítják, hogy a város ellen ezekben a percekben is folyik a támadás.

08.59 |

Al-Kaida támadásra hivatkozik a rezsim

A líbiai Jana állami hírügynökség azt jelentette, hogy a Bengázitól nyugatra állomásozó csapatait szombat reggel "megtámadta az al-Kaida terrorista bandája". Védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva közölték, az állítólagos terroristák helikopterekkel bombázták őket, amellyel megsértették az ENSZ légtérzárát.

09.54 |

Kadhafiék kitartóan állítják, hogy életbe lépett a tűzszünet

"A tűzszünet valódi, hiteles és tartós. Már várjuk a tűzszüneti megfigyelőket" - modta Haled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes a BBC Radio 4-nek szombat reggel.

09.49 |

Behatoltak Kadhafi erői Bengáziba

A BBC egyik Bengáziban tartózkodó tudósítója a Kadhafihoz hű erők tankjait látta a lázadók fő központjának számító városban.

09.06 |

Lelőttek egy repülőt

A felkelők lelőttek egy repülőgépet Bengáziban, amely lezuhant, és a földön, lakott területen felrobbant. A roncsokból sűrű fekete füst gomolyog. Emberek százai menekülnek Bengáziból az egyiptomi határ közelében fekvő Tobruk felé. Halálos áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

08.46 |

Megszegték a tűzszünetet

A felkelők szerint a kormányerők megszegték a tűzszünetet, és támadást indítottak Bengázi ellen, ezért el kellett hagyniuk a várost. A robbanásokról beszámolók szerint nem lehetett megállapítani az éjszaka, hogy bombáztak-e vagy légvédelmi ágyúkból adtak-e le lövéseket. Szombat reggel legalább egy harci gép bombázta a Bengázitól délnyugatra fekvő területet, majd két helyről füst szállt fel. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint a gép hajtóművének hangja a kelet-líbiai város központjában is hallható volt.

00.55 |

A szombati párizsi csúcsértekezlet után megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás

Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet a BBC-nek azt nyilatkozta, a szombati párizsi csúcsértekezlet után órákon belül megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás. Szombaton Párizsban az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga tart csúcstalálkozót Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével. A francia fél meghívása szerint az egynapos találkozón megvizsgálják a líbiai helyzetet és annak kezelését az ENSZ BT csütörtöki határozatának fényében.

00.30 |

Az Egyesült Államok csak diplomáciailag támogatja a légtérzárat

A Yahoo tudósítója egy neve elhallgatását kérő kongresszusi sajtóstól megtudta, hogy Obama pénteken  a Kongresszus előtt azt mondta, nem adott felhatalmazást sem szárazföldi csapatok, sem légierők bevetésére. "Az Egyesült Államok diplomáciailag támogatja a légtérzárat, de  a végrehajtásában már nem biztos, hogy részt vesz" - mondta Obama a Yahoo tudósítója szerint.

00.05 |

Vérengzés volt Adzsdabíjban a helyiek beszámolói szerint

Dima Khatib azt írta Twitteren, hogy az Adzsdabíjból elmenekültek beszámolói szerint Kadhafi erői szörnyű vérengzést hajtottak végre a városban.

23.50 |

Az al-Dzsazíra egyik tudósítója szerint Rasz Lanufot bombázzák

Rasz Lanufot bombázzák - írt az al-Dzsazíra tudósítója, Dima Khatib a Twitteren.

23.30 |

Misuratában legalább 38-an meghaltak pénteken

Misuratában legalább 38 ember halt meg pénteken a Kadhafihoz hű erők által indított támadásokban - írta a Reuters helyi orvosok beszámolóira hivatkozva.