"Nem elég bátor Kadhafi a harchoz" - hírek percről percre

2011.08.24., 8:57

Taktikai lépésnek nevezte tripoli főhadiszállásának hátrahagyását Moammer Kadhafi líbiai vezető. A Kadhafi-ellenes lázadók hétfőre virradóra nyomultak be Tripoliba és szerdán foglalták el a Báb el-Azizíja épületegyüttest. Egyelőre nem tudni, hol van Kadhafi.

01:06 |

Olasz újságírókat raboltak el Kadhafi-párti fegyveresek

Négy olasz újságírót raboltak el Kadhafi-párti fegyveresek szerdán. Az újságírók éppen Zawiyah-ból tartottak Tripoli felé, amikor elfogták őket. A sofőrjüket lelőtték, őket pedig valószínűleg Tripoliba vitték, egy a Rixos hotel közelében lévő épületbe. Az újságíróknak megengedték, hogy telefonáljanak, a Bengáziban tartózkodó olasz konzul szerint jól vannak.

20.32 |

Burkina Faso befogadná Kadhafit

Burkina Faso és Csád is csatlakozott ahhoz a több mint negyven országhoz, amely a lázadók átmeneti tanácsát ismeri el Líbia törvényes képviselőjének. A két afrikai ország korábban jelentős segélyeket kapott a Kadhafi-rezsimtől. Burkina Faso bejelentette azt is, hogy kész menedéket nyújtani Kadhafinak, ha a líbiai vezető kéri ezt.

20.25 |

Nicolas Sarkozy még nem látja a hadműveletek végét

Akkor érnek véget a nemzetközi koalíció Líbiában kezdett (légi) műveletei, ha Moammer el-Kadhafi líbiai vezető már nem jelent veszélyt a saját népére - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia elnök, aki Párizsban fogadta Mahmúd Dzsibrilt, a líbiai kormányellenes lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács második számú vezetőjét. Dzsibril elmondta: nem tudja, hol tartózkodik Kadhafi azóta, hogy távozott - az ellenzék által időközben elfoglalt - tripoli rezidenciájáról.

20.15 |

Zászlókkal, dudálással ünnepelték Budapesten a líbiai felkelők győzelmét

A líbiai felkelők zászlóival díszített konvojban vonult fel Budapesten néhány autó, hogy a Líbiában mintegy fél éve dúló polgárháború végét és a lázadók győzelmét ünnepelje. Az ünneplők este hét után hat autóval haladtak végig a város utcáin. A kocsik ablakain, hátulján, tetején is a Kadhafi-éra előtti líbiai királyság piros-fekete-zöld zászlói voltak kifeszítve - jelentette az [origo] munkatársa a XI. kerületből.

19.45 |

Chávez kitart Kadhafi mellett

Venezuela csak a Moammer Kadhafi vezette kormányt ismeri el - jelentette ki Hugo Chávez venezuelai elnök, aki egy kormányülésen szolidaritását fejezte ki a líbiaiakkal, "a testvéreinkkel, akiket bombákkal támadnak". Chávez szerint az "imperialista őrületnek" lehet tanúja a világ Líbiában, ahol az olajért folyik a harc.

18.20 |

Kadhafi lánya üzent telefonon a líbiaiaknak

A Pentagon szóvivője bejelentette, hogy tudomásuk szerint Kadhafi még Líbiában tartózkodik. A líbiai vezető lánya az ezredeshez hű al-Oruba tévécsatornán felszólította a népet, hogy fogjon össze a NATO ellen. Aisa szintén azon családtagok közé tartozik, akiknek nem tudni a hollétét. Abdesz-Szalám Dzsallúd, a rendszer egykori második számú, de kegyvesztett embere szerint Kadhafi még mindig hisz benne, hogy visszaszerezheti a hatalmát, amint a NATO befejezi a légi hadműveleteket. "Kadhafi abban a tévhitben él, hogy eltűnhet Líbiában, és amint a NATO távozik, összegyűjtheti az embereit" - mondta az al-Dzsazíra hírtelevíziónak.
17.05 |

Kiszabadultak a külföldi újságírók a Rixos hotelből

Külföldi újságírók szabadultak ki Tripoli egyik szállodájából, ahol állításuk szerint vasárnap éjjel óta fogva tartották őket Moammer el-Kadhafi ezredes emberei. A tudósítókat a Vöröskereszt elszállított a Rixos hotelből, miután a szervezet helyi illetékese megtudta, hogy nincs akadálya a távozásuknak. Egyelőre nem tudni, miért tartották vissza a több tucatnyi embert. Az amerikai hírügynökség riportere szabadon be tudott menni a szállodába, és megnézhette az első emeleten összegyűlt, sisakban és golyóálló mellényben várakozó újságírókat, akikre két ideges, géppisztolyos katona vigyázott. Kiszabadulásuk előtt csak pár órával jelentette be a Riporterek határok nélkül nevű szervezet, hogy a katonák nem engedik ki őket a szállóból arra hivatkozva, hogy meg kell védeni őket a harcoktól. A napi 400 dolláros árkategóriába tartozó szálloda a külföldi sajtó központja volt Tripoliban, de a harcok miatt a végén már áram sem volt benne.
16.10 |

Vérdíjat tűztek ki Kadhafi fejére

A lázadók vezetője, Musztafa Abdul Dzsalil azt mondta, üzletemberek kétmillió líbiai dínárt (1,7 millió dollárt) ajánlottak fel Kadhafiért - élve vagy halva. A vérdíjjal szeretnék megosztani a Kadhafihoz még mindig hű líbiaikat.

15.25 |

A brit külügyminiszter szerint fantáziálás Kadhafi esetleges ellentámadása

William Hague brit külügyminiszter szerint Moammer Kadhafinak fel kellene szólítania egyre fogyatkozó csapatait, hogy adják fel a küzdelmet. A brit nemzetbiztonsági tanács a harmadik egymást követő napon egyeztettek a legfrissebb líbiai fejleményekről. Nagy-Britannia továbbra is szorosan együttműködik a NATO-val, hogy az ENSZ mandátuma alapján megvédje a lakosságot Líbiában - jelentette ki a külügyminiszter. Beszélt arról is, hogy a felkelőket képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács komoly és jelentős kihívással néz szembe, hogy a felkelést követően stabilitást teremtsen Líbiában. Hague szerint bár a Tripoliért vívott csata még nem ért véget, Kadhafi rezsimje elvesztette erejét. A líbiai vezető esetleges ellentámadását a brit tárcavezető fantáziálásnak nevezte.

14.31 |

Lázadó Kadhafi főhadiszállásán

Forrás: MTI/EPA/Marco Salustro
A képre kattintva galéria nyílik!

14.09 |

Oroszország elismerheti a lázadókat

Oroszország kész megfontolni a líbiai felkelők elismerését, amennyiben lesz elég erejük, hogy új, demokratikus alapon egyesítsék az országot - mondta Dmitrij Medvegyev orosz államfő. "Moszkva azt akarja, hogy a líbiaiak egymás között állapodjanak meg. Szeretnénk, ha a harcok mihamarabb véget érnének, a felek tárgyalóasztalhoz ülnének és ott érnének el megállapodást Líbia jövőjéről" - mondta az orosz elnök.

Kifejtette: úgy véli, a lázadók sikerei a főváros elleni támadásban nem jelenti azt, hogy a Kadhafihoz hű erők katonai potenciálja kimerült. "Oroszország figyeli a fejleményeket" - mondta. Hangsúlyozta: Líbia rendkívül bonyolult ország, amelyben törzsek és klánok állnak egymással szemben, és ezek között tartott bizonyos egyensúlyt Kadhafi, lehetővé téve, hogy az állam egységes egészként fejlődjön. Most azonban Medvegyev szerint nem jósolható meg, hogy hová fejlődnek az események.

13.41 |

Visszatérne a líbiai trónörökös

Mohammed asz-Szenuszi, a 23 éve száműzetésben élő líbiai trónörökös a Die Zeit német hetilapnak adott interjújában elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy visszatér hazájába. Azt azonban, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető után újból egy király uralja-e az országot, a népnek kell eldöntenie. Szenuszi a Die Welt csütörtökön megjelenő számában kijelentette, hogy "ha a nép akarja", kész "szolgálni" hazáját. A trónörökös, akinek dédnagyapja a Líbiában 1951 és 1969 között uralkodó I. Idrisz király testvére volt, Franciaországban már tárgyalt egyes illetékesekkel a kérdésről.

12.30 |

Maradnak az olajszerződések

A líbiai felkelők kormánya tiszteletben tartja a Moamer Kadhafi idejében kötött valamennyi olaj- és gázszerződést, köztük azokat is, amelyek kínai cégekkel jöttek létre - jelentette be Ahmed Dzsehani, a kormány helyreállítási munkákkal megbízott képviselője. Az olajszerződések sérthetetlenek. Ezeket a megállapodásokat nyílt aukciók után kötötték, szó sem lehet ezek felülvizsgálatáról - tette hozzá az illetékes.

11.35 |

Nyolc hónap múlva választásokat tartanának

Nyolc hónap múlva választásokat tartanak Líbiában - mondta Musztafa Abdel-Dzsalíl, a lázadókat képviselő Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője a La Repubblica című olasz napilap szerdai számában megjelent interjúban. Abdel-Dzsalíl azt mondta, hogy Moammer kadhafit és "bandáját" Líbiában akarják bíróság elé állítani.

11.14 |

Újságírókat fogtak el

Közel 35 külföldit, főleg újságírókat zártak be a tripoli Rixos hotelbe a Moammer Kadhafihoz hű őrök. A Rixos hotel a helyszínről tudósító újságírók egyik legnépszerűbb szállása. A BBC helyszíni tudósítója szerint a felkelők a Rixos hotel felé indultak, ahol több kisebb fegyveres csetepaté alakult ki.

11.00 |

Szíriában folytatnák

Nem csak Líbiában ünneplik a Kadhafi-rezsim bukását. Az ország több külképviseletén is ünnepli líbiaiakról számolt be a BBC. A brit közszolgálati médium egyik helyszíni tudósítója idéz egy helyi lázadót, aki nem állna meg a líbiai konfliktus lezárásánál. "Amint eltávolítjuk Kadhafit, fogjuk a fegyvereinket és Szíriába megyünk. Készen állunk."

10.11 |

Nem jelentenek veszélyt az iszlamisták

Az iszlamisták nem jelentenek komoly veszélyt Líbiában Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimjének bukása után - mondta Hardy Ostry, a Konrad Adenauer Alapítvány Közel-Kelet-szakértője a német rádiónak. A szakértő szerint Kadhafinak 2010-ig sikerült megszelídítenie az iszlamistákat. Mint Ostry hangsúlyozta, egy demokratikus jogállamban velük is számolni kell, ennek azonban világos értékrend és kritériumok alapján kell történnie. A szakértő a törzsek bevonását sem tartja lehetetlen feladatnak. "A törzseknek ugyanúgy érdeke megegyezésre jutni a rendezett átmenetről, hiszen ők is szeretnének részesülni az ország vagyonából és erőforrásaiból" - vélte.

09.25 |

Kadhafi golfautója

Forrás: AFP
Kadhafi golfautóján ünnepel a tömeg. A képre kattintva galéria nyílik!

09.08 |

Négyszáz halott

A France24 televíziónak az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke azt mondta, hogy a Tripoliban folytatott harcokban 400 ember vesztette életét, több mint kétezren pedig megsebesültek. A felkelők 600-nál több, Kadhafihoz hű katonát fogtak el. A tripoli kórházak híján vannak mindennek, ami a sebesültek kezeléséhez szükséges - tette hozzá.

Előző
  • 1
  • 2
Következő