Elszabadult a pokol Kijevben

2014.02.18., 17:15

Kedden délelőtt újra heves összecsapások kezdődtek Kijevben az ellenzéki tüntetők és a rohamrendőrök között. A hatóságok este hat óra után harckocsikkal elkezdték kiszorítani a tömeget a Függetlenség térről. Több mint húsz ember meghalt az összecsapásokban, több százan megsebesültek. Janukovics sikertelenül tárgyalt éjjel az ellenzék vezetőivel. Szerda hajnalban újabb rohamot indított rendőrség. 

07.40 |

25-en haltak meg eddig

Huszonöt ember halt meg a rendőrök és a kormányellenes tüntetők összecsapásaiban Kijevben - közölte szerda reggeli összesítésében az ukrán egészségügyi minisztérium.

05.30 |

Janukovics: Felelősségre lesz vonva az ellenzék

Az ukrán elnök beígért tévébeszéde elmaradt, helyette Janukovics a honlapjára rakta fel állásfoglalását, amelyben arra szólítja fel az ellenzék vezetőit, hogy határolódjanak el a radikálisoktól, mert amíg ez nem történik meg, "másképpen tárgyalnak velük". Janukovics azt is írta, hogy az ellenzék "túllépett egy határt", a bűnösöket pedig felelősségre fogják vonni. 

05.18 |

Meghalt egy ukrán újságíró

A Guardian azt írja, hogy a tüntetők Twitter-oldala szerint Vlagyiszlav Veremit, a Vesti nevű újság munkatársát lelőtték. 

05.04 |

Ukrajna fordulóponthoz érkezett

Az államfővel folytatott tárgyaláson részt vevő másik ellenzéki vezető, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ők az emberéletek megóvása érdekében az azonnali fegyvernyugvás kihirdetését, a rendfenntartó egységek visszavonását követelték. Szerinte Ukrajna drámai fordulóponthoz érkezett azzal, hogy a hatalom nem hirdetett fegyvernyugvást, és szándékában sincs ezt bejelenteni.

04.46 |

Hat percben a keddi történések

Az al-Dzsazíra videója nagyjából jól bemutatja, hogy mi történt Kijev főterén az elmúlt fél napban: 

 

04.33 |

Élőben is követheti a nem múló lángokat

A főtéri eseményekről korábban folyamatosan képet adó Eszpreszo TV adása egy ideje szünetel, azonban az amerikai ABC News oldalán zavartalanul lehet követni, ahogyan Kijev főterét hajnalra virradóra is lángok borítják. A közvetítésen helyenként feltűnik egy-egy rendőrségi vízágyú, azonban, elnézve a hatóság jelenlegi aktivitását, még jó darabig nem fogják eloltani az egybefüggő tűzfalat.

04.28 |

Hiába zárták le a metrót

A tüntetők szerint a rohamrendőrök a metrót használva próbálnak a tűzfalat megkerülve közvetlenül a tüntetők közelébe jutni. 

04.18 |

Eltorlaszoltak egy határátkelőt

A Lengyelországgal határos Krakovecen ötven ember égő gumikkal barikádozta el a határátkelőhelyet, és egyik irányból sem engedik át az autósokat. Az ukrán hatóságok azt ajánlják az autósoknak, hogy kerüljenek. 

04.08 |

Csak a katonáimat védtem

Az EuroMaidan szerint a főtéren felállított színpadon beszélt egy foglyul ejtett katona, aki azt mondta, hogy ő "a katonáit védte". A jelentés szerint a tömeg erre válaszul azt ordította, hogy "szégyen". 

03.57 |

Putyin nem veszi fel

Az ukrán Hvylya hírportál szerint Janukovics megpróbálta telefonon elérni Putyint, de az orosz elnök nem vette fel - írta a Guardian. 

03.50 |

Ismét megindultak a rendőrök

Több nagyobb robbanást követően újra megindultak a rendőrök. A jelentések szerint a rendőrök több barikádot is elfoglaltak a főtér közepén álló emlékmű körül. Kijev főtere már több mint húsz órája lángol.

 

03.33 |

Holtan találtak egy tüntetőt a Dnyeper folyóban

A Truhanov-szigeten azonosították a tüntetők önvédelmi egységének egyik tagja, Vologyimir Naumov holttestét. Halálának körülményei egyelőre ismeretlenek - írta a Kyiv Post. 

03.15 |

Ételre van szükségük

A Majdanon egész éjjel kitartó tüntetőknek egyszerű és tápláló ételekre van szükségük - idézi az SOS EuroMaidan honlapját a BBC. 

02.58 |

Nem hátrálnak a főtérről

A BBC szerint a majdani tüntetők újabb gumiabroncsokat visznek a térre, hogy táplálják a tüzet, amivel elbarikádozzák magukat a rohamrendőröktől. 

02.45 |

Menekülnek a kormánypárti képviselők

Az EuroMaidan PR szerint 26 kormánypárti képviselő menekült el Ukrajnából a volt miniszterelnök, Mikola Azarov fiának különgépén. 

02.35 |

Nem ajánlott Ukrajnába utazni

Az Egyesült Államok utazási figyelmeztetést adott ki a polgárai számára, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a helyzet Ukrajnában kiszámíthatatlan és gyorsan változik, valamint emlékeztet arra, hogy a "tituski"-nak hívott csoport tagjai véletlenszerűen támadnak újságírókra, szimpatizánsokra vagy bárki másra - idézte a közleményt a Guradian. 

02.24 |

Lviv polgármestere az utcára hívott

Lviv polgármestere, Alekszi Szadovij a kormányt tette felelőssége a kedden kitört erőszakhullmért, és felszólította a város lakosait, hogy menjenek ki az utcára, és keljenek a fegyvertelenek védelmére. Arra is kérte az embereket, hogy tartózkodjanak az "önbíráskodó akcióktól" - fordította Szadovijt az Átlátszó Oktatás blog. Eközben az EuroMaidan PR szerint a Lvivből érkező segítség egyórányira van már csak Kijevből, kérdés, hogy a lezárt utakon meg tudják-e közelíteni a várost. 

02.15 |

Lvivben fegyvereket szereztek a tüntetők

A kijevi erőszak ellen tiltakozók korábban elfoglalták a megyei adminisztráció, az ügyészség épületét és a rendőrség központját is a nyugat-ukrajnai városban. A támadók állítólag megegyeztek a laktanyában tartózkodó katonákkal, hogy elhagyhatják a területet, de fegyvertelenül. A tüntetők eközben fegyvereket zsákmányoltak - jelentette az AFP.

02.10 |

Gyülekeznek a kormány verőemberei

Az élő képek alapján a tüntetők által táplált tűzfal már csak méterekre lehet a tér közepén felállított színpadtól. Aktivisták szerint a környéken a kormány verőembereinek titulált fehér karszalagos embereket látni, akik a tüntetők szerint akkor támadnak majd rájuk, ha a hivatalos szervek kényszerítik őket, hogy hagyják el a teret. Korábbi hírek arról szóltak, hogy a rendőrség UV fénnyel jelöli meg a tüntetők ruháit, hogy könnyebben felismerjék majd őket. 

Előző
Következő