Telefonon beszélt Putyin és Obama - percről percre az ukrán válságról

2014.03.01., 08:33

Az orosz elnök megkapta a parlament felsőházának jóváhagyását ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Az amerikai elnök korábban arra figyelmeztette Moszkvát, hogy minden ukrajnai beavatkozásnak ára lesz. Az ideiglenes ukrán elnök pedig nyílt agressziót emlegetett. A Gazprom közben a kedvezmények megvonásával fenyegette meg Ukrajnát. Továbbra is feszült a helyzet a Krímben.

7.10 |

Válaszcsapás az orosz tinédzsereknek

A New Republic amerikai lap szerint van egy elég hatásos fegyver Putyinnal szemben. Szerintük ha az Európai Unió utazási tilalmat vezetne be az orosz állampolgárokkal szemben, akkor a szívesen utazgató orosz tinédzserek (legalábbis azok, akik megengedhetik maguknak) nyűgösködése elgondolkodtatná a szüleiket. És persze az sem ártana, hogy az uniós országok befagyasztanák a gazdag oroszok bankszámláit. Más kérdés, hogy az EU rászánná-e magát ilyen viszonylag drasztikus lépésekre, miután épp Oroszország a legfőbb kereskedelmi partnere, és onnan érkezik az EU-ban felhasznált energia egy jelentős része is – ismeri el a lap.

6.25 |

Amikor Putyin galamb volt

„A katonai erő más országban való használatát a hatályos nemzetközi jogszabályok szerint csak az ENSZ rendelheti el. Ezt mondja a nemzetközi jog” Vajon ki mondta ezt? Vlagyimir Putyin még 2003-ban, amikor így tiltakozott az iraki háború ellen. Ez és más hasonló nyilatkozatok a Buzzfeed gyűjtésében.

6.07 |

Gyengék az ukránok

Az ukrán hadsereg csak nagyon gyenge erőkkel van jelen a Krím-félszigeten, ami mostanra gyakorlatilag orosz ellenőrzés alá került – írja a New York Times. Mintegy 3500 ukrán katona van a térségben, akik tüzérséggel és könnyű fegyverzettel vannak felszerelve, de tankjaik például egyáltalán nincsenek – mondta a lapnak egy orosz katonai szakértő. Egy magas rangú NATO-tisztviselőtől pedig azt tudta meg a lap, hogy Ukrajna egyébként is kisméretű haditengerészeti flottáját körbezárták a térségben tartózkodó orosz hadihajók.

5.57 |

Kerry is figyelmezteti Moszkvát

John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmeztette Moszkvát, hogy az orosz alakulatok ukrajnai bevetése veszélyezteti a térségben a békét és a biztonságot, és "súlyos" hatása lehet az orosz-amerikai kétoldalú kapcsolatokra. "Ha Oroszország nem hoz sürgős és konkrét intézkedéseket a feszültség csökkentése érdekében, akkor súlyos lesz a hatás, amely az orosz-amerikai kapcsolatokat  és Oroszország nemzetközi helyzetét éri" - írta John Kerry közleményében.

4.04 |

Szavakig jutottak az ENSZ-BT-ben

Ukrajna az orosz "agresszió" megállítását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától a BT szombati rendkívüli ülésén, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette az ENSZ Alapokmányát katonai egységeinek a Krímbe vezénylésével. Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet szerint Oroszország elutasította a javaslatukat, hogy tartsanak azonnal kétoldalú konzultációt.

Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet az ENSZ-BT-ben az orosz nagykövetet hallgatjaForrás: AFP/Stan Honda

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette az ülésen, hogy az ukrajnai helyzet "egyre ingatagabb és veszélyesebb". Oroszország ukrajnai akcióival megsérti az ország szuverenitását, és fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot.” "Oroszországnak fel kell hagynia ukrajnai intervenciójával, mert provokatív akcióival könnyen túlfeszítheti a húrt." Arra kérte Moszkvát, hogy közvetlenül tárgyaljon az ukrán vezetéssel, és azt javasolta, hogy azonnal küldjenek Ukrajnába nemzetközi megfigyelőket, akik segíthetnének a válság súlyosbodásának megelőzésében. Power szerint az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) adhatná a megfigyelőket.

A rendkívüli ülést kezdeményező Mark Lyall brit nagykövet közölte: az ülés célja kideríteni, hogy Oroszország "milyen alapon szállta meg a stratégiailag fontos Krím félszigetet". Miután az ülés befejeződött anélkül, hogy a BT tett volna bármilyen lépést az ukrajnai válság ügyében, Lyall újságíróknak nyilatkozva kijelentette: "Nem igazolható az a katonai tevékenység, amelyet Oroszország az utóbbi 48 órában végzett".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az ülés idején közleményt adott ki, és ebben követelte Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi egységének maradéktalan tiszteletben tartását, valamint "a nyugalom helyreállítását és közvetlen párbeszédet minden érintett fél között".

3.50 |

Orosz katonák a térfigyelő kamerán

Videofelvétel, amelyen állítólag az látható, amint orosz katonák megszállnak két krími épületet. Az egyik a szimferopoli repülőtér, a másik a Legfelsőbb Tanács épülete a Krím-félszigeten. A második felvételnél láthatóan berobbantják az az ajtót. A felvétel hitelességét nehéz leellenőrizni.

 

2.03 |

Kanada hazahívja moszkvai nagykövetét

A Reuters hírügynökség szerint Kanada hazahívja moszkvai nagykövetét "az ukrán helyzetről való konzultáció" céljából. Az ország miniszterelnöke, Stephen Harpter szombaton bejelentette, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan felfüggeszti a világ gazdaságilag legfejlettebb országainak együttműködési fórumán, a Szocsiban megrendezendő G8-csúcson való részvétel előkészületeit.

1.57 |

A hadsereg mozgósításáról pletykálnak

A Twitteren és internetes fórumokon, de ukrán hírportálokon is megjelentek magyar idő szerint vasárnap éjjel 1 óra után olyan hírek, amelyek szerint reggel 8-kor mozgósítják az ukrán hadsereget az ország teljes területén. Az erről szóló bejegyzést Andrij Parubij, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára küldte ki a Facebookjára. Az információt hivatalosan még sehol sem erősítették meg. Ugyanakkor szombat este Olekszandr Turcsinov, az ország ideiglenes elnöke riadókészültségbe helyezte a hadsereget.

1.40 |

Támadnak az ukránbarát hackerek

Az Anonymous hackercsoport OpUkraine néven indított virtuális hadműveletének Twitter-fiókján az elmúlt néhány órában sorra töltik fel a feltört orosz honlapokról ellopott adatokat. Ezeket ingyenes tárhelyekre feltöltve osztják meg az internet nemzetközi közösségével.

1.23 |

Visszamennének február 21-ig

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombat este megszavazta a zárt ajtók mögött elkezdett ülésen, hogy az nyilvános legyen - így azt a tévék is közvetíthetik -, pedig Oroszország először tiltakozott ez ellen. A nyilvános ülés egy 40 perces szünet után elkezdődött.

Jurij Szergejev ukrán nagykövet közölte: Oroszország elutasította hazája arra vonatkozó javaslatát, hogy tartsanak azonnal kétoldalú konzultációt. Vitalij Csurkin orosz nagykövet erre kijelentette, hogy a kijevi kormánynak "szakítania kell" a radikálisokkal, és figyelmeztetett, hogy a radikálisok akciói "súlyos fejleményekhez vezethetnek, az Oroszországi Föderáció ezt próbálja megakadályozni".Oroszország a krími oroszbarát hatóságok kérésére avatkozott bele a válságba - tette hozzá.

Az orosz diplomata visszautasította Kijev vádjait, és kijelentette: a válság megoldása az lenne, ha visszatérnének a február 21-i, Kijevben Viktor Janukovics államfő és az ukrán ellenzék által aláírt megállapodáshoz, és helyreállítanák a nemzeti egységkormányt.

0.42 |

Szankciókkal sújthatják Putyint

A BBC amerikai tudósítója a Twitteren arról számolt be, hogy információi szerint az Egyesült Államok gazdasági és politikai szankciók bevezetését tervezi a katonai beavatkozás miatt Putyin elnök és kormányzatával szemben.

0.36 |

Az USA visszakozik a G8-csúcstól

A Sky News értesülései szerint az Egyesült Államok azt tervezi, hogy az ukrajnai események miatt nem képviselteti magát a Szocsiban megrendezendő következő G8-csúcsot előkészítő találkozókon.

0.13 |

Fontos telefonok zajlottak

A Kremlin honlapja szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ főtitkárával, Ban Ki Munnal is telefonon beszélt szombaton az ukrán válságról. Putyin hangsúlyozta, hogy ha Ukrajna vagy a Krím-félsziget területén élő orosz ajkú állampolgárokat bántódás éri, országa nem fog habozni a válaszadástól - betartva a nemzetközi jogban előírtakat. Mindkét fél kiemelte, hogy különösen fontos megakadályozni a válság súlyosabbá válását Ukrajnában. Az orosz elnök Francois Hollande francia elnökkel is telefonon cserélt eszmét szombaton, akinek szintén kiemelte, hogy számos orosz állampolgár életét fenyegeti veszély. A két elnök további egyeztetésekben állapodott meg a Kreml honlapján lévő közlemény szerint.

A CNN szerint Barack Obama amerikai elnök szombat délután Putyin mellett Francois Hollande francia elnökkel és Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel is konzultált, akik egyetértettek vele abban, hogy Ukrajna függetlenségét meg kell őrizni.

23.56 |

Az amerikai elnök a fontos hívás közben

A Fehér Ház honlapján publikálta azt a fotót, amelyen Barack Obama szombat délután éppen Vlagyimir Putyinnal beszél telefonon az Ovális Irodában lévő íróasztalánál. Az amerikai elnök farmernadrágban, felgyűrt ingujjal, gondterhelt arckifejezéssel látható a képen.

Barack Obama amerikai elnök az Ovális Irodában beszél az ukrajnai válságról Vlagyimir Putyin orosz elnökkelForrás: Flickr/The White House/Pete Souza

 

23.51 |

Egy újabb 1968-tól óv a cseh államfő

Milos Zeman cseh államfő megérti ugyan a Krím félsziget orosz anyanyelvű többségi lakosságának érdekeit, de az orosz katonai beavatkozással Ukrajnában nem ért egyet.

"Bár teljességgel megértem Krím orosz anyanyelvű többségi lakosságának érdekeit, hiszen a félsziget 1954-ben Hruscsov értelmetlen döntése alapján lett Ukrajnához csatolva, a katonai beavatkozással megvannak a saját tapasztalataink 1968-ból. Úgy vélem, hogy bármiféle katonai beavatkozás olyan mély árkokat ás, amelyeket generációkon át sem lehet betemetni" - állítja a cseh államfő, akinek álláspontját szóvivője, Jirí Ovcácek tolmácsolta szombaton este.

23.45 |

Washingtonban és Kijevben is tüntettek

Több százan tüntettek szombat este Kijevben az Oroszországi Föderáció nagykövetsége előtt, követelve Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójának beszüntetését. A tiltakozó akcióról Jurij Szavcsuk, az Ütés (UDAR) párt parlamenti képviselője tájékoztatta az Unian ukrán hírügynökséget, azt hangoztatva, hogy a tüntetők háromszázan vannak, de számuk folyamatosan nő. A tüntetők "Nem a háborúra!", "El a kezekkel Krímtől", "SOS" feliratú táblákkal érkeztek, s megállítják az arra haladó gépkocsikat, utasaikat a tiltakozó akcióhoz való csatlakozásra szólítva fel.  Szavcsuk tájékoztatása szerint az orosz nagykövetség épületéből egyelőre nem jött ki senki, hogy meghallgassa a tüntetők követeléseit. 

Ukrán aktivisták tüntettek az orosz katonai fellépés ellen a Fehér Ház mellett, Washingtonban isForrás: AFP/Brendan Smialowski

Szombat délután ukrán aktivisták tiltakoztak a Fehér Ház mellett is az orosz katonai beavatkozás ellen.

23.08 |

Telefonon beszélt Putyin és Obama

Vlagyimir Putyin orosz, és Barack Obama amerikai elnök telefon beszélt egymással szombat délután a Reuters értesülései szerint az Ukrajnában kialakult helyzetről. Obama elnök a mintegy másfél órás beszélgetés során jelezte, hogy aggasztja az orosz beavatkozási szándék bármilyen formája. Barack Obama szerint Oroszország egyértelműen megsérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását - áll a Fehér Ház közleményében. Obama szerint az oroszok az 1994-bes Budapest Memorandum mellett többek közt az ENSZ Alapokmányát is megsérti cselekedeteivel. 

A Kreml sajtószolgálatának beszámolója szerint az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy "amennyiben továbbterjed az erőszak Ukrajna keleti régióira és a Krímre, akkor Oroszország fenntartja magának a jogot saját érdekei és az ott élő orosz ajkú lakosság megvédelmezésére". Putyin felhívta a figyelmet, hogy reális veszélyek fenyegetik az ukrán területen tartózkodó orosz állampolgárok, megannyi honfitársa életét és egészségét. Barack Obama szerint azonban Ukrajna orosz ajkú lakosságának megvédésére a katonai megszállás helyett egy sor egyéb módja is lenne Oroszországnak, például nemzetközi megfigyelőket is küldhetnének az országba.

Az orosz katonai erő ukrajnai bevetése kapcsán Obama által hangoztatott aggodalmakra válaszul az orosz elnök utalt a - megfogalmazása szerint a jelenlegi kijevi hatalom által lényegében ösztökélt - ultranacionalista elemek provokációs, bűnös akcióira.

23.06 |

Nemzetközi megfigyelőket küldene az USA

Azonnal nemzetközi megfigyelők Ukrajnába küldését javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Samantha Power, az USA ENSZ-nagykövete. Az ülésen az ukrán ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy már 15 ezer orosz katona tartózkodik a Krím félszigeten.

22.58 |

Az USA még ma kidolgozhatja stratégiáját


Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter telefonon felhívta szombaton orosz hivatali kollégáját, Szergej Sojgut, majd az ő részvételével is tanácskozást tartott az ukrajnai válságról az amerikai elnök nemzetbiztonsági kabinetje.  A védelmi miniszterek 15 perces beszélgetéséről egy meg nem nevezett washingtoni tisztségviselő tájékoztatta az AFP hírügynökséget. Hagel azután hívta fel Sojgut, hogy az orosz parlament Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén. 

 Az orosz-amerikai viszony feszült az ukrajnai helyzet miatt. Obama pénteken figyelmeztette Oroszországot, hogy "ára lesz" annak, ha katonailag beavatkozik Ukrajnában. Az Egyesült Államok közlése szerint egyelőre nem észlelte, hogy más orosz haderőt is Ukrajnába vezényeltek volna azokon kívül, amelyek már a korábbi napokban ott voltak. Az amerikai kormány valószínűleg még helyi idő szerint szombaton elhatározza, hogy kiterjeszti az ukrajnai helyzetre adandó lehetséges válaszainak tárházát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése az ukrajnai válságrólForrás: AFP/Stan Honda

 

Előző
Következő