Kiderül, miről tárgyalt Orbán és Putyin

2016.02.17., 13:56
rendezés

Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket – mondta Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral folytatott novo-ogarjovói tárgyalásai után. Az orosz elnök megerősítette, hogy nem állnak el a paksi bővítéstől és minden pénzügyi kötelezettséget teljesítenek. A felek abban is egyetértettek, hogy a migráció megállítását a kibocsátó országok stabilizálásával lehet elérni. Orbán Viktor szerint pedig az Oroszországot érintő gazdasági szankciókat nem lehet automatikusan meghosszabbítani. Az Origo percről percre közvetítette a találkozó utáni sajtótájékoztatót. 

Origo
16:20

Véget ért a tájékoztató

Véget ért Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatója. 

Origo
16:17

Putyin a paksi bővítésről: mindent teljesítünk

Putyin a paksi bővítésről azt mondta, hogy az orosz fél teljesen készen áll arra, hogy teljesítse a kötelességeit. 

Origo
16:16

A 14 pont nagy része teljesült

Orbán Viktor elmondta, hogy 14 pontban állapodott meg Magyarország Oroszországgal. Ezek közül több teljes mértékben teljesült, így például a hosszú távú gázszerződés meghosszabbítása vagy a kulturális együttműködések. "A viták ellenére továbbra is kiállunk a paksi bővítés mellett" - mondta a kormányfő. 

Origo
16:14

Bizalom és oktatás

Az orosz elnök szerint nagyon fontos a bizalom építése, ami egyre nő, és ez erősíti a kapcsolatokat a kultúra és az oktatás területén. Látják a magyar partnerek érdeklődését. 

Origo
16:13

Putyin megérti Magyarországot

Putyin egy kérdésre azt mondta, hogy Magyarország a kulcskérdésekben az uniós vonalat képviseli, amit ők megértenek. Az orosz elnök szerint a kereskedelmi visszaesések ellenére a két ország közötti együttműködés javul.  

Origo
16:11

Nem hosszabbítják meg a szankciókat?

Idén nem lesz lehetséges, hogy az orosz gazdasági szankciókat automatikusan meghosszabbítsuk - mondta Orbán. Szerinte egyeztetni kell arról, hogy fenntartsák-e a szankciókat. 

Origo
16:10

Orbán: Együtt nyerünk, vagy veszítünk

Orbán Viktor azt mondta, hogy aki a mai világban több regionális megállapodást köt, az versenyképesebb lesz. Ha az EU és Oroszország nem tud gazdasági megállapodást kötni, akkor együttesen veszítünk a versenyképességünkből – mondta a politikus. Az unió gazdasági növekedése nagyon lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt azokkal, akik dinamizmust adhatnak. 

Origo
16:08

Putyin: Ukrajna több kérdést nem oldott meg

Az orosz elnök azt mondta, több kérdést nem tudott megoldani Ukrajna. Bízik benne, hogy az ukrán politikai erők találnak akkora támogatottságot, hogy megoldják a problémákat. 

Origo
16:06

Oroszország csak válaszolt

Putyin szerint ők csak válaszlépéseket fogadtak el az uniós szankciókra, nem tőlük függ, hogyan dönt erről majd Brüsszel. Az orosz elnök azt mondta, hogy a minszki megállapodások betartásától függ a szankciók jövője, de most a labda az ukrán térfélen pattog. 

Origo
16:05

Putyin: A terrorizmust meg kell semmisíteni

Putyin szerint a migráció egyik legfőbb oka, hogy destabilizálódtak azok az államok (Líbia, Afganisztán, Szíria), amik korábban stabil államok voltak. A terrorizmust meg kell semmisíteni - tette hozzá. 

Origo
16:03

Nagy vita van Európában

"Ma egy nagy vita zajlik Európában arról, hogy bárki eldöntheti-e azt, hogy mi, magyarok kivel akarunk együtt élni" - mondta a miniszterelnök. A keresztény és a nemzeti értékek a jövőben is fontos értékek lesznek, míg az ellenőrizetlen migráció nagy veszélyekkel jár - mondta a politikus.  

Origo
16:02

Orbán: Megvédjük a határokat

A magyar kormányfő szerint egyes vélemények szerint nem érték a nemzetek szuverenitásának a megőrzése, míg a magyarok szerint igen. A magyar kormánynak be kell tartania a schengeni szerződést - mondta a miniszterelnök. 

Origo
16:00

Nem adja föl a reményt Orbán

Orbán Viktor a menekültügyről azt mondta, nem adja föl a reményt az európai dimenziót illetően: az európai biztonság romlása miatt az európai polgárok egyre nagyobb része lesz megértő a magyar álláspont irányába. A miniszterelnök szerint általános európai vélemény, hogy a migráció jó dolog, míg a magyar álláspont az, hogy ez rossz dolog.

Origo
15:58

Putyin: Orbán álláspontja szimpatikus

Vlagyimir Putyin egy másik kérdésre azt mondta, a menekültügyben a magyar és az orosz álláspont közel van egymáshoz. Az unión belül is viták vannak erről a kérdésről, Orbán álláspontja szimpatikus a számunkra, mivel az európai identitás védelméről beszél. 

Origo
15:57

Magyar cégek építhetnek

Putyin egy kérdésre azt mondta, hogy beszéltek a felek arról, hogy magyar cégek részt vehetnek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság létesítményeinek az építésében. "Olyan döntést hoztunk, hogy a már megkötött szerződéseket nem bontjuk fel, de az infrastruktúra fejlesztésében szükségünk van újabb beruházásokra" - mondta az orosz elnök.  

Origo
15:55

Orbán: Ez az évszázad üzlete

Magyarország továbbra is az évszázad üzletének tartja a paksi bővítésről szóló megállapodást - mondta Orbán. A miniszterelnök szerint egy 1960-as években megkötött szerződés meghosszabbítását jelenti a paksi bővítés. A magyar állam egy 200 fős ösztöndíjas kvótát állított föl, hogy ismerjék meg egymást a fiatalok.  

Origo
15:53

Orbán: Nagyra értékeljük az erőfeszítéseket

A világpolitika nagy kérdéseiben Oroszország megkerülhetetlen – mondta Orbán. "Nagyra értékeljük azokat az erőfeszítéseket, amelyek a válságtérségek stabilizálását biztosítják" - mondta a miniszterelnök.  

Origo
15:51

Oroszország nem fenyegetés

Jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar ipar működésképtelen lenne - mondta a magyar kormányfő. Orbán elmondta, hogy Oroszország nem fenyegeti Magyarországot, hanem partneri együttműködést kínál. 

Origo
15:50

Orbán: Értékes tárgyalás volt

Orbán Viktor azt mondta, hogy hosszú és értékes tárgyaláson vannak túl. "Kapcsolataink jól fejlődnek, és ez kész csoda, mivel kedvezőtlen nemzetközi környezetben kell javítani az orosz–magyar kapcsolatokat" – mondta a miniszterelnök. 

Origo
15:49

Terítéken a menekültválság

Putyin azt mondta, hogy a két nép tanulmányozza egymás kultúráját. A nemzetközi politikai helyzetről is tárgyalt egymással az orosz elnök és a magyar miniszterelnök. A menekültügyet csak akkor lehet rendezni, ha a kibocsátó országokban normalizálják a helyzetet – mondta Putyin. 

Origo
15:47

Putyin kiállt a paksi bővítés mellett

Putyin elmondta, hogy a paksi bővítés továbbra is napirenden van, ami több ezer munkahelyet hoz létre, és javítja Magyarország energiabiztonságát. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a tudományos együttműködést tovább kell bővíteni a két ország között. 

Origo
15:46

Az energia területén jó az együttműködés

Kétmilliárd dollár értékű beruházás zajlik magyar részről Oroszországban, míg magyar részről egymilliárd Oroszországban. Az energiaipar területén a legszorosabb az együttműködés a két fél között - mondta az orosz elnök. 

Origo
15:45

Bízik a fellendülésben az orosz elnök

Putyin azt mondta, több megállapodást írtak alá. 40 százalékkal csökkent a kétoldalú áruforgalom, ami konjunkturális okra vezethető vissza. Az orosz államfő bízik benne, hogy a magyar–orosz kereskedelem növekvő pályára áll. 

Origo
15:44

Putyin: Konstruktív volt a tárgyalás

Konstruktív hangulatban zajlottak a megbeszélések – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Magyarország a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére törekszik – mondta. 

Origo
14:16

Helikoptermegállapodás is születhet

Ugyan a Putyin–Orbán-találkozóra kiadott Kreml-közlemény nem említi, de az orosz sajtó még január végén cikkezett arról, hogy a szerdai megbeszélésen szóba kerülhet: Magyarország 30 darab harci szállító helikoptert venne Oroszországtól, mintegy 490 millió dollár (136 milliárd forint) értékben. A magyar légierő helikopterflottájának modernizálása évek óta napirenden van, de végleges döntés még nem született róla.

Origo
13:48

Tavaly nagy volt az egyetértés

Rugalmasabbak lettek a magyar–orosz gázszerződés feltételei, de nem tudjuk pontosan, hogy Moszkva ezért mit kap cserébe. Az viszont kiderült a két ország vezetőjének beszámolójából, hogy nagy az egyetértés Budapest és Moszkva között,  miközben hazánk nem bontja meg az európai egységet. Bővebben itt olvashat az orosz elnök tavalyi budapesti látogatásáról.  

Putyin egy évvel ezelőtt járt BudapestenForrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin
Origo
13:45

RIA Novosztyi: Orbánék több intézkedést is elleneztek

A magyar kormány euroszkepticizmusáról cikkezett a RIA Novosztyi Orbán Viktor moszkvai útja előtt. Pavel Kanyevszkij, a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) politológiaprofesszora az orosz hírügynökségnek azt mondta: EU-s ország lévén Magyarországnak – formálisan – nem túl jó a kapcsolata Oroszországgal, az utóbbi időben azonban kritikus az unióval szemben,  és szuverén országként próbálja bemutatni magát.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezletét tartja Moszkvában 2015. december 17-énForrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

„Az elmúlt években az Orbán vezette magyar kormány több uniós intézkedést is ellenzett, köztük az Oroszország elleni szankciókat (...), amelyekre a magyar üzleti körök általában negatívan tekintenek” – vélekedett Kanyevszkij. A RIA megszólaltatta Balla János moszkvai magyar nagykövetet is, aki ugyancsak a szankciók hátrányairól – köztük a nagymértékű piacvesztésről – beszélt.

MTI
13:24

Erről beszélhetnek

A Kreml előzetes tájékoztatása szerint a felek megvitatják a kétoldalú együttműködés erősítésének lehetőségeit: a napirenden a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei, az energetika és a magasan fejlett technológia alkalmazása terén megvalósítandó közös projektek előmozdítása, a kulturális együttműködés szerepel.

MTI
13:22

Régi partnerek

Az orosz elnök Magyarországot hazája „régi és megbízható partnerének” nevezte. „Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé” – mondta. A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott. A szűk körű egyeztetést plenáris tárgyalás követi, majd sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.  

Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnökötForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
MTI
13:19

Putyin elégedett

Magyarország az európai–orosz és a magyar–orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin fogadta őt Moszkva melletti, novo-ogarjovói rezidenciáján. Az orosz elnök elégedettségét fejezte ki az orosz–magyar kapcsolatok minőségéről szólva.

Még több bejegyzés