Orbán Viktor a Sargentini-jelentés vitájáról

2018.09.11., 17:58
rendezés

Nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnök, aki korábban azt mondta azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, "nem leszünk bevándorlóország". Minderről a kormányfő az Európai Parlament (EP) ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában beszélt.

Origo
18:36

Vége a sajtótájékoztatónak

Véget ért Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója.

Origo
18:36

Össze van kötve az EPP és Európa jövője

Mi vagyunk az utolsó nagy kormányképes párt Európában - mondta Orbán Vikor. Mi keresztény-demokratikus Európát akarunk, és emiatt össze van kötve az EPP és Európa jövője. Nem tudom, hogyan fogjuk tudni egyesíteni a kettészakadó pártunkat. Művészet ennek a helyzetnek a kezelése, egy jó politikus pedig képes egy ilyen helyzetet kezelni.

Origo
18:33

Orbán: Azt kaptuk, amire számítottunk

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, a demokrácia a demokratikus választásokból fakad, mert az emberek ott tudják kifejezni a véleményüket. Magyarországon öt hónapja választások voltak, én a vitában a demokrácia pártján álltam, míg akik támadtak, azok a demokrácia ellen. Az osztrákokra a magyarok sógorokként tekintenek, azt kaptuk, amire számítottunk - utalt Orbán Viktor Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentésére.

Origo
18:30

Orbán a migrációról: Szó sem volt erről

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország egy demokratikus jogállam. Amikor 2004-ben csatlakoztunk az unióhoz, akkor senki sem mondta, hogy nekünk bevándorlóországgá kell lenni, szó sem volt erről. Mi erre nem is vállaltunk kötelezettséget - mondta Orbán.

Origo
18:27

Nincs miben kompromisszumot kötni

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy neki nincs miben kompromisszumot kötni. A CEU működése a jövőben biztosított, az egyetem akkreditációja érintetlen - mindezt az egyetem állítja a honlapján, ezért nincs miben kompromisszumot kötni.

Origo
18:25

Orbán: Mindig harcoltam a kommunisták ellen

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, mindig harcolt a kommunisták ellen, akik most éppen a hazánk ellen szavaznak. Jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat, kis ország kettős mérce - mondta a kormányfő.

Origo
18:22

"A régi Európát akarom megtartani"

Orbán Viktor egy másik kérdésre közölte, meg fogják szavazni a jelentést, és megpróbálják felfüggeszteni a Fidesz tagságát. A kormányfő szerint az EPP célja, hogy összeálljon a néppárt a liberálisokkal és a szocdemekkel. Akkor pedig egy másik Európa kezdődik, én a régi Európát szeretném megtartani, és ezért küzdök – tette hozzá.

Origo
18:18

Mélyen megosztott a migráció ügyében az EPP

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, az EPP mélyen megosztott a migráció ügyében. Ez látszik abban, hogy Macron elnök pont ennek mentén verné szét a néppártot - tette hozzá.

Origo
18:14

Erről szólhat a nemzeti konzultáció

A miniszterelnök egy másik kérdésre azt mondta, tudok én harcolni remény nélkül is. Mindezzel az EPP-n belüli viszonyokra utalt. Egy másik kérdésre azt mondta, a következő nemzeti konzultáció a demográfiáról szólhat.

Origo
18:12

Erre sem vette a fáradságot a LIBE

Egy másik kérdésre azt mondta a miniszterelnök, hogy a LIBE-bizottság arra sem vette a fáradságot, hogy hivatalos delegációt küldjön Magyarországra. Ezzel becsapták az EP-képviselőket, mivel sokan azt hiszik, hogy itt tisztességes vizsgálat lett volna. A magyar kormány esélyt sem kapott, hogy hivatalos keretekben képviselje az álláspontját. 

Origo
18:10

Orbán: Mi Magyarországon akarunk kampányolni

Orbán Viktor közölte az olasz belügyminiszter megállíthatja az illegális migrációt a tengeren, míg Magyarország a szárazföldön tette azt. Az EP-választás középpontjában a migráció lesz, de ez nem jelenti azt, hogy az európai emberek ne szavazhatnának nemzeti keretekben. Mi nem akarunk egész Európában kampányolni, mi Magyarországon akarunk kampányolni - mondta Orbán Viktor. 

Origo
18:07

Magyarországon a legszigorúbb rendszer

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, a legszigorúbb vagyonnyilatkozati rendszer Magyarországon van. A kormányfő arról is beszélt, hogy a kabinet elfogadta a bizottság ajánlásait a korrupció és a transzparencia ügyében.

Origo
18:04

Orbán: Minket Helmut Kohl hívott a néppártba

Orbán Viktor egy kérdésre elmondta, a Fideszt Helmut Kohl hívta a néppártba 1997-1998-ban. Bennünket onnan csak egy ember rúghat ki, de az már nem él. Mi ehhez a családhoz tartozunk, ehhez meg kell reformálni. Szeretném, ha az EPP a migránstámogató álláspontról átállna a határok megvédése mellé - mondta Orbán.  

Origo
18:02

Vissza kell találni a korábbi eszmékhez

Vissza kell találnia a néppártnak a korábbi eszmékhez - mondta Orbán. Világossá tettem, hogy a határok megvédése nem pártkérdés - tette hozzá. Egy dolog számít, hogy akarja megvédeni Európa határait az adott kormány, és ez nem függ a pártszínektől - mondta a miniszterelnök.

Origo
18:00

Orbán: A kommunisták beszéltek így velünk

Az EP felülírná a magyar emberek döntését, amit áprilisban meghoztak - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, a kommunista időkben beszéltek vele úgy, mint most azt többen tették. Az EPP bajban van, elhagytuk az alapító atyák gondolatait.

Origo
17:59

Kezdődik a sajtótájékoztató

Kezdődik Orbán Viktor miniszerelnök sajtótájékoztatója.

Origo
17:56

"Önök súlyos felelősséget vesznek magukra"

"Nekünk Magyarországon a demokrácia és a szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés. Önök most számbeli többség alapján akarnak erkölcsi ítéletet mondani és megbélyegezni egy országot és egy népet. Önök súlyos felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből. Önök megfosztanák Magyarországot attól, hogy a saját érdekeit képviselhesse az európai családban, amelyhez tartozik" - fejtette ki az plenáris ülésen Orbán Viktor.

Jelezte, vannak és lesznek is vitáik, különbözőképpen gondolkodnak a kontinens keresztény jellegéről, a nemzetek és a nemzeti kultúrák szerepéről, a család lényegéről és hivatásáról, továbbá "homlokegyenest ellenkező" nézeteket vallanak a migrációról. De szerinte a különbségek nem adhatnak okot arra, hogy bármelyik országot megbélyegezzék és kirekesszék a közös döntés lehetőségéből. Hozzátette, "mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk".

Origo
17:55

Orbán: Ezért ítélik el Magyarországot

Azért ítélik el Magyarországot, mert a magyar emberek úgy döntöttek, "nem leszünk bevándorlóország" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában. Hangsúlyozta: "visszautasítom, hogy a bevándorlásparti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket".

Minden nemzetnek és tagállamnak joga, hogy eldöntse, miképpen rendezi be saját életét a saját országában. "Mi megvédjük a határainkat, és csak mi fogjuk eldönteni, kikkel élünk együtt. Kerítést építettünk és megállítottuk az illegális migránsok százezreit. Megvédtük Magyarországot, és megvédtük Európát" - jelentette ki, úgy fogalmazva: a mai eset az első az Európai Unió történetében, amikor egy közösség elítéli a saját határőreit.