Vágólapra másolva!
Az utolsó hónapok tendenciája szerint egyre csökken a népszavazási kedv, a választói aktivitást még a fokozatosan erősödő kampány sem tudta növelni. Viszont működik a kormánypártok taktikája, mert a referendumon nemmel voksolok aránya nő, bár az igenek győzelmét ez sem veszélyezteti. Megnéztük, mi olvasható ki az elmúlt hetek közvélemény-kutatásaiból.
Vágólapra másolva!

Egy február közepén végzett Medián-felmérés szerint a lakosság 46 százaléka mondta azt, hogy biztosan részt fog venni a most vasárnapi népszavazáson. Ez 2 százalékkal kisebb annál, amit két héttel korábban mért a cég. A Századvég-Forsense februári vizsgálata szerint a megkérdezettek 57 százaléka ígérte részvételét a népszavazáson. Ez elmarad az előző havi 64 százaléktól.

A Gallup decemberben még 60 százalékos részvételi arányt mért, februárban már csak 54 százalékot. A Szonda-Ipsos pedig arra jutott, hogy a kampány nem növelte a politikai érdeklődést a választókban, továbbiakban is csak az emberek egyötöde figyel oda intenzíven a politikai kérdésekre. A választási kedv tehát csökkent az utóbbi hetekben.

Emellett növekedett azok száma, akik nemmel szavaznának a referendumon - állítja a Medián, bár a cég szerint ez nem veszélyezteti az igenek többségét. Amíg január elején mindössze 10 százalék mondott nemet a tandíj eltörlésére, február közepén már 18 százalék volt ez az arány. A vizitdíj esetén pedig 9-ről 16 százalékra nőtt a nemmel szavazók aránya.

Századvég-Forsense szerint január óta nincs jelentős változás.