Fájdalmas mélyütésnek tartják külföldön a népszavazást

Vágólapra másolva!
Fájdalmas mélyütés, indíték a további ellenzéki támadásokra, a kormány megszorító politikájának jelentőségvesztése, elbizonytalanodó piac, a tervezettnél jobban megváltozó magyar politikai arculat. Így kommentálta a külföldi sajtó a vasárnapi népszavazás eredményeit.
Vágólapra másolva!

A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint a vasárnapi népszavazáson nagy győzelmet aratott Orbán Viktor, és pártja az eredményt indítéknak fogja tekinteni, hogy további támadásokat intézzen a kormány ellen, pedig továbbra sincs hasznavehető eszköz a kezében Gyurcsány Ferenc idő előtti megbuktatásához. A lap szerint a miniszterelnök azzal, hogy már vasárnap este megígérte a népszerűtlen illetékek április elejei eltörlését, elejét veheti a reformpolitikájáról folytatandó hosszadalmas vitának.

A liberális osztrák Der Standard szerint a Fidesz már csak a részvételi arány alapján is sikerként könyvelheti el a referendum kimenetelét. A Kurier fájdalmas mélyütésnek minősítette a szociál-liberális kormány szempontjából az eredményt. Az ORF1 osztrák rádió hétfő reggeli tudósításában azt emelte ki, hogy a magyar választók még soha annyian nem vettek részt népszavazáson, mint vasárnap.

Az amerikai AP elemzőkre hivatkozva azt írja, a kormány vegyes üzenetet küldött támogatóinak azzal, hogy először a népszavazás figyelmen kívül hagyására, azután nem szavazatokra buzdított, és ez vezetett az igenek magas arányához. A hírügynökség szerint a reformokkal szembeni elégedetlenség ellenére túl sok idő telt el a 2006-os zavargások óta, és túl messze vannak még a következő választások ahhoz, hogy a népszavazás meggyengítse a miniszterelnök helyzetét.

A brit Reuters ugyancsak elemzőkre hivatkozva írja többek között azt, hogy a szavazásnak nem lesz messzemenő következménye a magyar kormányra nézve, és nem vezet majd előre hozott választásokhoz sem. Török Gábor politológust idézi, aki szerint a népszavazás inkább a kormány politikájával szembeni általános elégedetlenséget jelzi, mintsem azt, hogyan vélekedik a lakosság a három kérdésben. A Lehman Brothers amerikai befektetési bank elemzője, Silja Sepping azt mondta a Reutersnek, hogy a szavazás eredménye rövid távon elbizonytalaníthatja a piacot, mert a befektetők azzal számolhatnak, hogy a támogatottság visszanyerése érdekében a kormány ismét költekezni kezd.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a Fidesz a népszavazáson alapuló politizálás új, eddig ismeretlen dimenziójával bővítette a magyar politikát. A népszavazás üzenete a APA szerint, hogy a mindenkori kormány kellemetlen intézkedéseinek, megszorításainak nincs jelentőségük, mert egy népszavazással bármikor el lehet érni visszavonásukat. Ez akár oda is vezethet, hogy az államvezetés állandó bizonytalanságban lehet afelől, hogy intézkedéseit és reformjait nem törli-e el rögtön egy népszavazás. A szerző szerint kérdés, hogy március 9. nem változtatta-e meg tartósabban a magyar politika arculatát annál, mint ahogy az Orbán Viktornak szándékában állt.

A BBC tudósítása szerint hiába mutatja a népszavazáson elszenvedett vereség a kormány politikájának népszerűtlenségét, az ellenzéknek nincs a kezében alkotmányos eszköz, hogy leváltsa.