Epekímélő étrend

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az epekímélő élelem legyen zsírszegény. A szénhidrátok álljanak a diéta előterében, ezek is elsősorban könnyen felszívódó élelmiszerek formájában, mint pl. liszt, rizs, méz. Amennyiben engedélyezett, akkor a cukor, a gyümölcs- és a zöldséglevek, kompótok, nyers gyümölcsök. Az epehólyag-megbetegedés akut stádiumában lényegesen szigorúbb diéta kívánatos, mint az alábbiakban felsoroltak. Túlsúlyos betegek étrendje legyen kalóriaszegény, azaz a zsír mellett korlátozni kell a szénhidrátok fogyasztását is.

Javasolt és kerülendő élelmiszerek

Hús

Javasolt: Főtt, párolt, grillezett gyenge hús vagy sültből középdarabkák, borjú, marha, vagy jól párolt vad, tyúk, pulyka, baromfi bőre nélkül. Sovány sonka, nyúl, nyers borjúnyelv.

Kerülendő: Sült, rántott, pirított, füstölt (sonkán kívül) vagy panírozott húsételek, zsíros hús vagy baromfiféle, pl. liba, kacsa, zsíros sertéshús, szarvas, füstölt szalonna, vese, kövér sonka, borjúmirigy. Kolbászok (magas zsírtartalma miatt nem ajánlott), zsíros, füstölt vagy erősen fűszerezett kolbászáruk.

Halak

Javasolt: Sovány halfajták, pl. tőkehal, pisztráng, csuka, compó, lepényhal zsírszegényen elkészítve, kékre főzve, párolva vagy felfújtnak

Kerülendő: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella, zsíros, erős, vagy savanyú halmarinád, halsaláta.

Zsírfélék

Javasolt: vaj, margarin, növényi olaj kis mennyiségben. Ajánlatos a kukorica-, napraforgó-, búzaolaj. Ezek gazdagok telítetlen zsírsavakban! Az egyéni tűrőképességre tekintettel kell lenni. Általában 40 g főzőzsírt és 20 g kenőzsiradék ajánlatos naponta.

Kerülendő: pecsenyezsír, libazsír, szalonna, erősen hevített zsírok.

Tésztafélék

Javasolt: a könnyű, zsírszegény tésztaféle, mint pl. kekszek, pudding, felfújtak, keverttészták, száraz keksz, rétes, krumplistészta, búzadara.

Kerülendő: csokoládés tészták, vajkrémes, tejszínhabos tészták, leveles tészták, dióval, mandulával, mákkal töltött tészták, zsírban sült tészták, zsíros (lángos, fánk), krumplis, felfújós tészták, mint pl. a friss élesztős tészta.

Köretek

gomboc5Javasolt: krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrós gombóc, krumplisgombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült).

Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.)

Ajánlat

Az epehólyag-kövesség