Együnk aszalt gyümölcsöt!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

www.sunsweet.comA szárított gyümölcsök magukban rejtik a nyár összes ízét, tulajdonképpen kis tápanyagraktárak. Édesek, és az ízük ugyanolyan - van amikor jobb is -, mint a friss gyümölcsé. A téli ínséges időszakban - mikor nagyon kevés szezonális gyümölcs van - különösen érdemes fogyasztani őket. A szárítással a gyümölcs elveszti víztartalmának egy részét, valamint C-vitaminjának nagy részét, de ízanyagai intenzívebbek lesznek. Az aszalt finomságoknak nagyon magas a cukortartalmuk, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók sajnos nem nagyon fogyaszthatják.

A szárítás, aszalás ősi tudomány

A dehidrálás, vagyis víztelenítés a legősibb, legtermészetesebb módja annak, hogy az élelmiszer hosszú ideig eltartható legyen. Az aszalt gyümölcsök, a megszárítva porrá őrölt fűszernövények, a szárított hal, hús- és tésztafélék bizonyították őseink találékonyságát, és ezek tették lehetővé a vándorlások korát, a földrészeket fölfedező hajóutakat. Ma az élelmiszerek dehidrálása általában már nem a Nap melegével történik, hanem korszerű és esetenként bonyolult technológiai eljárásokkal.

Az aszalás iskolájahttp://www.faiskola.hu/konyhakert/aszal.htmSzárított gyümölcsöket otthon is készíthetünk, hagyományos módon vagy aszaló géppel.Receptek aszalt szilvávalhttp://www.sunsweet.com/recipe.cfm

A dehidrált élelmiszerek előállításánál az első lépés a kiváló minőségű alapanyagok kiválasztása (aszaláshoz is a friss, teljesen hibátlan gyümölcsöt kell kiválogatni). Az élelmiszer későbbi megromlását rövid ideig tartó hőkezeléssel lehet meggátolni, amely inaktiválja az enzimeket, elpusztítja a mikrobákat. Ez a folyamat igen gyors, ezért a hőhatás ellenére a tápérték csökkenése, a vitaminok lebomlása nem számottevő.

A dehidrálással gyártott élelmiszerek megfelelően tárolva igen sokáig eltarthatók kémiai anyagok, konzerválószerek nélkül. Változatlanul megmarad tápértékük, ízük és zamatuk.
Az aszalás lényege a lassú szárítás, mely során a gyümölcs víztartalma 80%-ról 20% alá csökken.

Mi van a az aszalt gyümölcsökben?

Forrás: ORIGOSárgabarack: a szárított barackban sok vas, kálium, antioxidáns hatású béta-karotin, és rost is van. Hét szem aszalt barack kb. 77 kalóriát tartalmaz.

Datolya: mint a legtöbb szárított gyümölcsnek, a datolyának is igen magas a szénhidrát-tartalma, így kitűnő gyors étvágycsökkentő. Ha a délutáni munka során figyelmünk lankad, kapjunk be egy pár szemet belőle, hamarosan ismét topon leszünk. Három nagy szem datolya sok káliumot, és kb. 86 kalóriát tartalmaz.

Füge: a szárított fügének egyfelől igen magas a rosttartalma, másrészt segít csökkenteni a "rossz" koleszterin (LDL) szintjét a vérben. Kalciumot, vasat, B6- és E-vitamint, valamint káliumot is tartalmaz. Két nagy szem füge kb. 97 kalóriát ad.

Aszalt szilva: kálium-, rost- és antioxidáns-raktár. Öt szem szilva kb. 100 kalória.

Mazsola: a mazsolaszőlő aszalásával előállított töpörödött bogyócska kitűnő vasraktár. Rostjai segítik az emésztést, és csökkentik a rossz koleszterin szintjét a vérben. Egy kisebb marék mazsola kb. 107 kalóriát tartalmaz.

Meggy, cseresznye: ezen édes bogyóknak igen magas a kálium- és A-vitamin-tartalmuk. 12 szem kb. 90 kalóriát tartalmaz.