Babazsúr és idegbaj

Vágólapra másolva!
Bár egy bizonyos kor után már nem nagyon dicsekszünk az éveink számával, egy darabig azért nagy esemény a születésnap, amit igyekszünk méltóképpen megünnepelni - ám eleinte ehhez szülői segítségre is szükség van. Hogyan lehet elkerülni, hogy a zsúr után disznóólra hajazzon a lakás? Mivel lehet lekötni az ovis, kis- és nagykamasz korosztályt? Mi lehet a menü egy emlékezetes zsúron? Hogyan ünnepeljünk otthon, és hová vigyük a társaságot, ha házon kívül szeretnénk megtartani a bulit? Tippek tapasztalt anyáktól.
Vágólapra másolva!

Egy gyerekzsúr nem gyerekjáték - állítja egybehangzóan három sokat próbált anyuka: Anna, Bea, és Éva. Ők már túl vannak sok krízishelyzeten, számos jó és rossz születésnapon, "ott felejtett csemetén és rommá bulizott lakáson". Gyerekeik között akadnak ovisok, és komoly, már-már felnőtt nagykamaszok. Van viszont néhány - minden korosztályra egyformán vonatkozó jó tanácsuk is.

1. Egy-egy bulira tíz-izenkét vendégeket érdemes hívni, a meghívókat nagyjából 10 nappal előtte küldjük el. Ezekre nem csak a buli kezdő időpontját és helyszínét, de a végét is érdemes ráírni, sőt, ha "kiruccanós" program van, akkor azt is érdemes feltüntetni, hogy milyen ruhát javaslunk. Mindenképpen legyen rajta a telefonszám, ahol a szülőtársak visszajelezhetnek, hogy számíthatunk-e a gyerekre. A szülőktől - főleg a fiatalabb résztvevők esetében - ilyenkor kérdezzük meg, hogy a csemete nem allergiás-e valamire, van-e olyan, amire vele kapcsolatban figyelni kell. A nagy esemény előtt egy-két nappal érdemes rátelefonálni minden meghívottra, nehogy elfelejtkezzenek a dologról.

2. Ha otthon bulizunk, jó szolgálatot tehetnek a műanyag- vagy papírpoharak, tányérok, műanyag villák. Nem csak azért mert nem kell mosogatni, de azért is, mert ezekre rá lehet írni-rajzolni a gyerek nevét vagy jelét, hogy megtalálja.

3. Üdítőből, ásványvízből érdemes ráhagyással vásárolni, a gyerek vendégségben mindig szomjasabb, mint otthon.

4. A háziállatokat - kutyákat, cicákat - helyezzük biztonságba. Még a legbékésebb négylábúak is nehezen viselik, ha egyszerre egy tucat kiskorú nyúzza őket.

Házibuli - ovisoktól a kisiskolásokig

Anna háromgyerekes édesanya. A legidősebb csemete már 12 éves, a kicsik viszont még csak mostanában ünneplik az 5. illetve a 7. születésnapjukat.

"Nálunk az ősz igazi szülinapi szezon. Nem csak azért, mert a nagylányom szeptember végén, a kisebbik fiam pedig október elején született, de azért is, mert sok nyári születésnapot ilyenkor ünneplenek meg a barátok és szüleik, hogy a vakáció alatt szétszéledt társaságból se hiányozzon."

Anna szerint a kicsiknek a legnehezebb ütőképes házibulit szervezni. "an azért néhány trükk, ami ilyenkor bejön.

"Mivel a gyerekek nem egyszerre érkeznek a nappaliban berendezünk egy "mozisarkot" a padlón is használható párnákkal, 20-25 perces rajzfilmekkel, 1 literes poharakba töltött pattogatott kukoricával, és üdítővel. Utóbbit olyan poharakban érdemes porciózni, mint a moziban: tehát aminek van teteje is, így nehezebb kiborítani. Előkészítünk egy kis asztalt az ajándékoknak, ide kerül minden, amit a vendégek hoznak, mivel a gyerek ilyenkor rengeteg édességet kap, ha ezeket befalják, abból tuti gyomorrontás lesz."

Programok és menü

Anna a kisebbek szülinapi összejövetelét soha nem vállalja be egyedül: a férjén kívül egy-egy szülőtársat is meg szokott kérni, hogy segítsen.

"Tíz óvodás rosszabb, mint egy zsák bolha - majdnem kizárt, hogy ugyanazt akarnák csinálni. Pedig isteni programokat eszeltünk ki az évek során. Itt van pl. a Most mutasd meg! A dolog úgy működik, hogy a fiataloknak egy-egy fülükbe súgott tárgyat kell elmutogatni. Az időt egy másfél perces homokóra méri; ez idő alatt mindenki találgathat, akinek először sikerül kimondani a szót, az kap valami apróságot, ahogy az is, aki mutogatott."

"Ennél a korosztálynál népszerű a mesélős játék is, olyan történetet kell elmesélni, amiben sok szereplő - mondjuk nyuszi, róka, gomba ház, szerepel. A szerepeket kiosztjuk a játékosok között és aki a nevét hallja, annak tapsolni kell. Aki elrontja kiesik."

"Persze nem minden gyereknek tetszenek egy ilyen játéko: kekik a "csendsarokba" krétát, színes ceruzát, rajzlapot készítek be, hogy el tudják foglalni magukat."

Anna szerint az ovisoknak teljesen felesleges puccos szendvicseket gyártani: a felkarikázott, finomságokkal megkent kifli pont jó erre a célra, ahogy a pogácsa, a keksz, vagy más apró süti is.

"Az itókák lehetnek rostos üdítők, limonádé, tea - a szénsavas üdítők veszélyesek lehetnek a gyerekgyomrokra. Természetesen a torta kihagyhatatlan, ehhez azonban ismét egy helyre kell gyűjteni a "bandát". Rendszerint ez a buli utolsó fejezete is, úgy időzítem, hogy mire elfogy, már viheti is haza a csemetét a szülő."

sxc.hu


Kiruccanós bulik

A kisebbekkel elég zűrös nagyobb kirándulást szervezni. Egy időben elég nagy divat volt gyorsétteremben rendezni a bulit, ennek az az előnye, hogy nem jár kosszal, rögzített a vége, és a gyerekek imádják az itteni menüt.

A hátránya viszont, hogy drága, és sok szülő nincs is elragadtatva az itteni gyorskajáktól. Egy fokkal jobb a játszóház, bár ezt is elég borsos áron mérik, de rugalmasabbak az étel és ital tekintetében.

"Tartottunk már bulit az Állatkertben, remekül sikerült, de ez is elég sokba került. Az egyik legjobb összejövetel egy elkerített játszótéren zajlott, bár kicsit nehezítette a helyzetet, hogy több ott játszó lurkó spontán csatlakozott a bulihoz. Ott a "ragadós majom" játéknak volt a legnagyobb sikere. Ez úgy zajlik, hogy az első majom elkezd mókázni, mondjuk fél lábon ugrál és vakarózik, és akit megérint, az "elkapja a hülyeséget" és maga is terjeszteni kezdi. Ha mindenki átalakul, akkor hirtelen mindenki jó majom lesz, majd kezdődik előröl a dolog."

A kiruccanós bulik sokszor azt is meghatározzák, hogy mit lehet enni-inni. Ha viszont van módunk "hazaiból" megoldani a dolgot, akkor pogácsán, muffinon, kekszen kívül nem érdemes mást vinni, és italt is csak zárható pohárban kínáljunk.