Vágólapra másolva!
A sötét éjszakában, amikor a világ boldogabbik fele éppen a másik oldalára fordul, vannak, akik ébren hánykolódnak, bárányokat számolgatnak, vagy más trükkel próbálják a szervezetüket pihenésre bírni, de csak nem jön az álom. Mi lehet az oka az insomniának, vagyis a tartósan fennálló alvászavarnak? Milyen következménye lehet annak, ha valaki hosszabb ideig nem képes kipihenni magát? Miért veszélyeztetettebbek a nők? Okok, altatási technikák - az alvásbajokról női szemmel.
Vágólapra másolva!

Kinga maga is megtapasztalta, mit jelent, ha valaki hetekig csak hánykolódik az ágyban, ahelyett, hogy békésen aludna. "A válás idején majd' minden éjjel három óra körül felriadtam, és többet nem tudtam visszaaludni. Ilyenkor, mint valami visszatérő rossz álom szakadtak rám a gondok: a kifizetetlen számlák, az, hogyan fogom eltartani a gyerekeimet, mi lesz velem. De elaludni sem volt könnyű, éjfél előtt ritkán jött álom a szememre, hiába feküdtem le jó korán. Egy idő után annyira kilúgozott az állandó kialvatlanság, hogy csak kóvályogtam, alig tudtam figyelni, koncentrálni. Azt hiszem a mélypont az volt, amikor fizetni szerettem volna a bankkártyámmal, amit évek óta használtam, és egyszerűen nem jutott eszembe a PIN-kód. Mögöttem a sorban ezer ember dühöngött, én meg egyszerűen csak sírva fakadtam. Ott omlottam össze a kasszánál".
Kinga ekkor ment el orvoshoz, aki egy enyhe nyugtatóval átmenetileg orvosolta a problémát, és azt javasolta, hogy az életvezetési krízis megoldására is keressen fel egy szakembert.

Álmatlanságból alvászavar

Dr. Várszegi Mária, neurológus, a szegedi Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum vezető főorvosa szerint valóban okozhat alvászavart a stressz. A szakember kitér arra is, hogy az aggódás és az alvászavar egy idő után egymást erősítő folyamattá válik.

"Van 120 olyan betegség, ami az alvászavarokhoz kapcsolódik, ezek közül sokat a stressz vált ki. Ráadásul egyes esetekben ördögi körbe léphet az ember, hiszen több álmatlan éjszaka után, amiatt is aggódni kezd, hogy nem tud majd elaludni, s emiatt valóban képtelen is lesz rá. Tehát az életével kapcsolatos problémák alvászavart indukálhatnak, majd maga az alvászavar fokozza az aggodalmakat.Vannak olyan betegeink, akik 3-4, vagy súlyosabb esetben 5-6 éve küzdenek ezzel a problémával."
Bár az alvászavar meg is betegítheti az embert, vagy tünete lehet egy komoly betegségnek, nem minden alvászavaros ember beteg.

"Hogy ez mennyire betegség, vagy mennyire nem, az nagyon érdekes kérdés, hiszen mindenkivel előfordul, valamilyen életesemény kapcsán, nem tud aludni, de ez még önmagában nem alvászavar. Az alvászavar kritériuma az, hogy legalább három hete fennálljon, és a hét napból legalább öt napon hasonló jellegű alváselégtelenség forduljon elő."

Ördögi körök

Dr. Várszegi Mária szerint - bár az állandó nyugtalankodás okozhat problémákat -a szorongás nem feltétlenül káros.
"A szorongás, ami egyidős az emberiséggel, akár pozitív is lehet. Ősember korunkban például attól szorongtunk, hogy az állatok megtámadnak bennünket, ezért az ember olyan okossá vált, hogy felfedezze, tűzzel képes távol tartani őket. De egy jó színész is érez bizonyos szorongást, amikor fellép a színpadra. Tehát a szorongásnak van egy normális szintje - a bajok csak akkor jönnek, amikor ezt eltúlozzuk."

Dr. Várszegi Mária szerint ugyanis, ha a nyugtalanság okozta alvászavar és az alvászavar által kiváltott nyugtalanság ördögi körébe nem avatkozunk be időben, annak komoly következményei lehetnek.

"Ha magatartás-terápiás változtatással, vagy pszichoterápiás elbeszélgetéssel nem avatkozunk közbe, akkor ez a probléma akár szomatikus tüneteket is okozhat. Súlyos esetben, nagyon rövid időre, átmenti megoldásként az enyhébb gyógyszerek is segíthetnek, mert valóban nagyon komoly betegségekhez vezethet a rendszeres kialvatlanság: nem csak pszichésen, vagy kifáradással okozhat rossz érzést, de akár tachikardia, vagyis gyors szívfrekvencia is kialakulhat, más esetben magas vérnyomás; de a rendszeres nem alvás gyengítheti az immunrendszert, felboríthatja az anyagcserét is.

"Ilyenkor jön az ördögi kör következő csatolása: az ember elmegy a kardiológiára, vagy anyagcsere vizsgálatra, de nem találják a betegsége okát, hiszen - az eddigre már fixálódott - alvászavart kellene rendezni. A megmagyarázhatatlan betegség miatt növekszik a szorongás benne, ettől még rosszabbul alszik. Így aztán a körök egymáshoz kapcsolódva pörögnek, az illető beteggé teszi önmagát. Ez független képzettségtől, vagy a betöltött állástól, bár ezt a jelenséget menedzser-betegségnek hívjuk."

Miért a nők?

Dr. Várszegi Mária szerint azonban az alvászavar, és következményei ugyanakkor súlyosabban érintik a nőket.

"Ez a betegség ugyan mindkét nemet érinti, de úgy tűnik, hogy a nők több terhet visznek. Vagyis egyrészt igaz, hogy a nők többet bírnak, de, ha megbetegíti őket valami, akkor élénkebben reagálnak. A statisztikák szerint ez a jelenség a nőknél gyakoribb."

"Igaz, Magyarországon, ha valaki orvoshoz fordul, nem is mindig derül ki az alvászavar, az orvosok nem kérdeznek rá, a betegnek eszébe se jut említeni. Jó pár menedzserszűrő programban nem is szerepel, hogy az alvászavarokra rákérdezzenek, pedig nem egy problémának a gyökere lehet."

Ha nem ok, hanem okozat

De nem csak az alvászavar okozhat betegséget: bizonyos betegségek, vagy hormonváltozással járó állapotok is okozhatnak alvászavart.

"Az alvászavar oka lehet a cukorbetegség is, de okozhat ilyet a klimax is. Kár, hogy az ezzel érintett nők közül csak kevesen fordulnak orvoshoz, mert a klimax ugyan egy természetes állapot, de a hormonális változásokat, akár hormonkezelés nélkül is lehet szabályozni bizonyos módszerekkel. Okozhat alvászavart a terhesség is: van kismama, aki insomniás lesz, vagyis nem tud aludni, van, aki viszont hyperszomiás lesz, vagyis túl sokat alszik. Ezek a dolgok a babára is hatással vannak, még az is elképzelhető, hogy az anya életmódjával ilyenkor megalapozódnak a későbbi, már felnőttkori alvászavarok."