A Hold az asztrológiában

Vágólapra másolva!
Az asztrológia szempontjából fontos bolygók szimbolikáját felvázoló, tíz részből álló sorozatunk második darabja a befogadó, nőies és változékony Holdról szól - Földünk kísérője életünk minden területét befolyásolja, hatására vagyunk érzékenyek és alkalmazkodóak, de szeszélyesek és irracionálisak is.
Vágólapra másolva!

A Hold Földünk kísérője, de nemcsak a Föld, hanem a saját tengelye körül is forog - ráadásul ugyanolyan sebességgel - tehát mindig ugyanazt az oldalát látjuk. A Földtől mért távolsága nagyjából 384 ezer kilométer, átmérője pedig a Föld átmérőjének a negyede. Légkör nincs a Holdon (pontosabban csak nagyon ritka), és a víz sem található meg rajta - a hőmérséklet pedig elérheti a 100 Celsius fokot is. Közelsége miatt már a legkorábbi csillagászati vizsgálatok "tárgya" is a Hold volt: először szabad szemmel, majd távcsővel próbálták felfedezni titkait. Felszínén sötétebb területek is láthatóak - ezeket tengereknek nevezték el, de vannak rajta hegyek, kráterek, hasadékvölgyek, sőt, "dómok" is.

A Hold különleges helyet foglal el az emberiség kultúrtörténetében: talán nincs is olyan ősi civilizáció, amely ne tisztelte volna valamilyen isteni formában a Holdat - a legismertebb Hold-istennők a görög Szeléné, a rómaiaknál Luna, nevesebb Hold-istenek pedig az északi Máni, a japán Csukijomi és a sumér Nanna.

A Hold nagyon erős hatással van a földi életre: a legismertebb ilyen hatás az árapály jelensége - emellett komoly hatása van a növények és állatok állapotára, növekedésére, a női termékenységre és menstruációs ciklusra, sőt, még a hangulatunkra is. Ennek legjobb példája a Telihold: van, aki sokkal nyűgösebb, feszültebb a telihold napjaiban, mint máskor, míg másra inkább a lassúság, álmosság jellemző.

Szimbolikus értelemben a Holdat a nőiesség anyai minőségével, a befogadással, elfogadással hozzák összefüggésbe - ugyanakkor nem egyszerűen "egy nő", hanem a nőiesség princípiuma, amely minden emberben létezik, és csak úgy élhetünk teljes életet, ha ezt az energiát kiegészítjük a férfiasság energiájával, princípiumával.

A Hold minden ember horoszkópjában az érzelmi életet jelenti: milyen az alaphangulatunk, hogyan reagálunk a különböző érzelmi kihívásokra, milyen igényeink vannak lelki szinten. A Hold nagyon érzékeny és gyakran kiszámíthatatlan - akár csak az érzéseink és a tudatalattink -, ő dönti el, mennyit "engedünk be" az életünkbe a külvilág hatásaiból és mennyire vagyunk képesek kitárulkozni.

Ha az egyedi horoszkópokat vizsgáljuk, akkor a Hold az anyánkat (vagy az anya szerepét betöltő nőalakot) szimbolizálja, de önmagunk gyermeki énjét is - milyenek vagyunk, amikor teljesen átadjuk magunkat valaminek, vagy éppen az élet mely területén szorulunk "védelemre", mennyire igényeljük a biztonságot és megértést.

A Hold a termékenység, anyaság jelölője: megmutatja, hogy mennyire vagyunk képesek alkotni - akár testi, akár lelki értelemben -, vagy mennyire vagyunk képesek védelmezni, befogadni másokat, külső hatásokat, például egy eszmét. Szellemi szinten a lelkünket szimbolizálja a Hold, azt a világot, amely a realitásban nem bontakozhat ki, hiszen egyfajta illúzióvilág - többek között ilyen a fantázia birodalma.

Forrás: [origo]

A Holdnak nincs saját fénye, a Nap ragyogó sugarait veri vissza



Az orvosi asztrológiát tekintve a Hold hatáskörébe tartozik a szervezetünkben a gyomrunk, valamint a mellek területe - szintén a befogadással és a táplálással kapcsolatos testrészek. A Hold hatására gyakran válunk "érzelmi evőkké": ha valaki úgy érzi, nem kapja meg az igényeinek megfelelő lelki táplálékot, akkor ezt abban vezetheti le, hogy folyamatosan nassol - vagy éppen nagy zabálásokat rendez, ha ideges, vagy rossz passzban van. A Hold szimbolizálja a vizet, így az uralma alá tartoznak a testnedvek is, elsősorban a nyirokkeringés. Mivel testi állapotunkban is változások történhetnek a Hold miatt, a műtétek időpontjait nem ajánlatos telihold idejére időzíteni, de növő Holdnál sem túl előnyös drasztikus orvosi beavatkozásokat végezni: ilyenkor ugyanis vérzékenyebbek lehetünk, és a sebek is nehezebben gyógyulnak.

A Hold asztrológiai szimbóluma a félhold, az, amit az égen látunk, ha felpillantunk. Hogy merre mutat a holdsarló, az attól függ, hogy növő, vagy fogyó Holdat akarunk-e ábrázolni. Ha a fogyó Holdat szeretnénk jelölni, akkor "C" betűt formálunk (mert csökken a Hold), ha a növő Holdat, akkor "D" betűt (hiszen dagad).

A Hold uralma alatt álló csillagjegy a Rák, éppen ezért a jegy szülötte nagyon érzékeny és gazdag lelki világgal rendelkezik. Mivel a Hold folyton változik, a Rák embernek is igen sűrűn változnak a hangulatai, másnak talán nehéz is ezzel lépést tartania. Ugyanakkor a Rák igen gondoskodó és alkalmazkodó, szinte kifogyhatatlan kreatív energiákkal rendelkezik. Ha a Hold kedvezőtlen helyzetben van a horoszkópban, az gyakran irracionalitással, nyughatatlansággal, kiszámíthatatlansággal és befolyásolhatósággal ruházza fel a szülöttet.