Krumpli A-tól Z-ig

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Nagyon sokféle burgonyafajta van, de a burgonyák alapvetően három csoportba sorolhatók:

- Az egészben fövő fajták főleg salátának vagy főtt és sült burgonyaköret és töltött burgonya készítéséhez használhatók.
- Az általában egészben fövő fajták jók főtt, sült burgonyának vagy grillezett krumplinak.
- A szétfövő - vagy lisztes fajták - ajánlottak sós vagy héjában főtt krumplinak, krumplipürének, gombócnak, levesekhez és egytálételekhez.

Az étkezési burgonyák között vannak korai vagy újburgonya, középkorai és kései fajták. Az újburgonya idénye áprilistól júniusig, a korai fajtáké júniustól augusztusig, a középkoraiaké augusztustól szeptemberig, a kései fajtáké szeptemberben kezdődik.

Tartalmaz sok könnyen emészthető szénhidrátot, ballasztanyagot, káliumot, magnéziumot, B6- és C-vitamint. Van benne fehérje, zsír, kalcium, foszfor, vas, jód, A-, K-, B1-, B2-vitamin, niacin, folsav. Nátrium- és kalóriaszegény; 10 dkg burgonya 70 Kcal-t tartalmaz.

Figyeljünk a krumpli vásárlásakor, hogy lehetőleg egyméretű gumókat vásároljunk. A héja tiszta legyen és hibátlan, csíramentes, és ne legyenek rajta zöld foltok (ez utóbbi kettő ugyanis mérgező solanint tartalmaz).
A burgonya szellős, hűvös és sötét helyen áll el legtovább. Nem szabad becsomagolni, mert megromlik. Téli tárolásra csak a kései fajták alkalmasak, azokat is sötét pincében vagy veremben tartsuk.
Akkor hasznosítjuk legjobban a burgonyát, ha héjában főzzük meg, mert a legtöbb tápanyag a héja alatt van.
Majdnem mindenféle más zöldséggel, húsokkal, tojással kombinálható. Bátran fűszerezhető, elrontani szinte lehetetlen.

A krumpli szó a német Grumper, Gruntpirn, Krumpir szavakból ered, ami földi körtét (Grundbirne) jelent.
Az angol potato szó spanyol eredetű. A Bahamákról származó batata alakult át az angol nyelvben potatóvá.