Francia hétköznapok

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A francia konyha annyira sajátságos, finom és egyedi, hogy nem lehet a többi nemzeti konyhával összehasonlítani. A francia konyhaművészet külön kategória. Ugyanakkor mérhetetlenül egyszerű is tud lenni, mert a franciák attól boldogok, ha egy pirítós kenyér-karikát forró olajban megforgatnak és fokhagymával bekenve előételként elfogyaszthatják. De ugyanolyan természetes számukra, hogy ha megkívánják, étvágycsinálónak akár egy tucatnyi osztrigát is elköltsenek ebéd előtt.
A francia háziasszonyra általánosan jellemző, hogy megbeszéli a piaci vagy bolti sajtárussal, zöldség árussal, borkereskedővel, hogy kiket vár vacsorára, és a velük történ szakszerű konzultáció után dönti csak el, hogy milyen ételsort készít, ahhoz mit vásároljon meg, milyen borokat vigyen haza. Ez még a hétköznapokra is igaz. De ne gondoljuk, hogy minden alkalomra kötelezőnek tartanak valami ínyencséget főzni. A francia hétköznapok szellemesen tudnak egyszerűek is lenni, miközben nem adják fel a szakszerűség és az ízek harmóniája iránti igényüket.
A konyhai kultúrát a francia műveltség részének tartják, ezért a franciák kedvvel, akkurátusan készülnek a főzéshez, nem "fejfájósan".

Lotharingiai lángos

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg kemény sajt, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tejszín, 0,5 liter tej, só, bors, reszelt szerecsendió.

Készítsük el a tésztát: 25 dkg lisztet szitáljunk gyúródeszkára, törjünk hozzá 12 dkg vajat, tegyük hozzá a tojást, csipet sót. Dolgozzuk össze, formázzuk kerekre, tegyük hűtőszekrénybe.
Közben készítsünk besamel mártást: vegyünk elő egy nehéz serpenyőt, tegyük bele a maradék 5 dkg vajat, lassan melegítsük. Folytonos keverés mellett szórjuk bele a megmaradt lisztet, és lassan adjuk hozzá a tejet is, úgy, hogy ne forrjon fel. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval is ízesítjük. A sajtot hámozzuk meg, és még mindig folytonos keverés mellett reszeljük a besamelbe. Amikor a tűzhelyről levettük, akkor adjuk hozzá a tejszínt is, sűrítsük be. Hevítsük a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk ki egy tortaformát. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, béleljük ki vele a tortaformát, a peremét kissé vastagabbra hagyva. Óvatosan töltsük bele a krémsűrűségű besamelt, azonnal tegyük sütőbe, és kb. 30 percig süssük. Forrón tálaljuk, friss zöldsalátával.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1298 kJ/291 kcal

Francia hagymaleves

Hozzávalók: 2 db erőleveskocka, 4 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 4 szelet kenyér, 5 dkg reszelt sajt, 2 dkg vaj, 1 dl száraz fehérbor

A vörös- és póréhagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk. A vöröshagymákat először félbevágjuk, majd a póréhagymával együtt felkarikázzuk. Kevés előmelegített vajon megfonnyasztjuk (nem pirítjuk), aztán bő egy liter vízzel felengedjük. Az erőleveskockákat hozzáadjuk, és lassú tűzön felfőzzük. Kevés száraz fehérborral utóízesítjük. Kenyérszeleteket meghintünk reszelt sajttal, és közvetlenül tálalás előtt külön megpirítunk. Tálaláskor minden tányér levesbe beleteszünk egyet. A hagymalevest le is turmixolhajuk, ha úgy szeretjük.

Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 1218 kJ/264 kcal


Tálban kertem, tengerem

Hozzávalók: 75 dkg tőkehal, 1 kg leveles paraj, 10 dkg vaj, 7 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 4 dkg liszt, 0,5 liter tej, só, bors

A mélyhűtött tőkehalat egy éjszaka alatt hideg vízzel telt edényben olvasszuk fel, felhasználás előtt bőrét távolítsuk el, az esetleges szálkákkal együtt, tiszta konyharuhába göngyölve szárítsuk fel, vágjuk szeletkékre vagy érmékre a húst. Válogassuk át a parajt, a vastagabb ereket vágjuk ki, hervadt levél ne maradjon közte, hideg vízzel többször mossuk át, végül csipetnyi szódabikarbónás, lobogó vízbe téve 5 percig blansírozzuk, ezt követően gyorsan leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A Mornay mártást is elkészítjük. A fele vajat serpenyőben felolvasztjuk, kevergetve hozzáadjuk a lisztet, halványra pirítjuk. Cseppenként hozzáadjuk a tejet, úgy, hogy nem forrhat fel, végül beleadjuk a tojás sárgákat, beleszórjuk a sajt 2/3-át. Le-le véve a tűzhelyről a tejfölt is hozzákeverve krémmé alakítjuk.
A sütőt 240 fokra hevítjük, egy tűzálló tálat kivajazunk, alulra terítjük a parajt, ráhelyezzük a halkarikákat, a mártással meglocsoljuk, megszórjuk a maradék 1/3 sajttal, megcsepegtetjük vajjal. Sütőbe téve kb. 15 percig sütjük, forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 85 perc
Egy adag: 1632 kJ/390 kcal


Etyepetye felfújt

Hozzávalók: 10 dkg szemes babkávé, 10 dkg porcukor, 5 tojássárgája

Frissen darált kávéból jó erős forrázatott készítünk. 24 szem kávét tegyünk el díszítésre. A tojás sárgákat a cukorral keverjük közepes sűrűségű anyaggá. A langyosra hűtött kávéból 2,5 dl keverjünk a tojásokhoz, majd habverővel verjük tovább a tűzhelyen, de forrnia nem szabad. A krémet osszuk el egyforma edényekbe. Mikor megszilárdult, a tetejét díszítsük a kávészemekkel. Kihűtve tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1456 kJ/348 kcal

Kocsonyázott alma

Hozzávalók: 12 dkg kristálycukor, 75 dkg alma (kemény húsú), 1 pohár Calvados likőr, 10 dkg vaj, 2 lap zselatin, 1 citrom leve

A zselatint többször öblítsük le hideg vízzel, míg meglágyul, akkor szárítsuk ki.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, megcsepegtetjük a citromlével, ezután 7 dkg vajon a cukorral megszórva karamellizáljuk az almagerezdeket. Kisebb fém edényben az almákat calvadosal leöntve flambírozzuk, majd kihűtjük. A zselatint felolvasztjuk, és az almával óvatosan összekeverve egy kivajazott formába töltjük, s kihűtjük. Legalább 8 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A formát melegvízbe tesszük, majd egy tálra borítjuk az almakocsonyát. Tálaláskor adhatunk hozzá piskótát, vagy brióst.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 527 kJ/126 kcal

Ajánlat
Bővebben a francia konyháról
Francia receptek a Tefaltól
Frenchfoodandcook.com

Korábban
Viva Italia! - Olasz receptek
Parma, a sajt és a sonka városa
Egy kis hazai kínai - keleti receptek
Erdélyben jártunk, receptet cseréltünk

Fórum: Neked ízlik, amit főzöl?

Szeretne még több receptet?
Francia konyha - receptkönyv
Francia pezsgők