Hazai halaink dicsérete

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A halételek változatos elkészítésében messze az európai mezőny mögött kullogunk. Még ha a környező kelet-európai országokat tekintjük, ott is mindenütt jóval többféleképpen készítik el a halakat, és nagyobb is az egy főre eső fogyasztásuk. Nemigen találunk erre érthető magyarázatot. Hiszen nem számít drága húsnak, köztudott, hogy fogyasztása rendkívül egészséges, viszont kevésféle halból válogatunk, és azokat is egysíkúan készítjük el. A horgászszezon kezdetén szeretnénk kedvet csinálni hazai halaink változatos elkészítéséhez.

Keszeg gombafejekkel

Fotó: Magyar KonyhaHozzávalók: 4 db kisebb, tisztított keszeg, 20 dkg újburgonya, 10 dkg gomba, 10 dkg liszt, étolaj, só, édes fűszerpaprika

A megmosott, lecsepegtetett keszegeket megforgatjuk sóval, kevés fűszerpaprikával összekevert lisztben. Bő, forró olajban ropogósra sütjük. Vele sült újburgonyával és gombafejekkel körítjük.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Egri Chardonnay Barrique 1999


Busanyársak

Fotó: Magyar KonyhaHozzávalók: 40 dkg filézett busa, 10 dkg gomba, 10 dkg vöröshagyma, 2 szál cukkini, 10 dkg paradicsom, KNORR Delikát ételízesítő

A megmosott halfilét hosszabb, kétujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. A gombát, cukkinit, paradicsomot, a megtisztított vöröshagymát alaposan megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, felváltva kihegyezett fanyársakra tűzzük őket. Meghintjük Delikát ételízesítővel, majd étolajjal megkent alufóliára helyezve, forró grillrácson megsütjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1430 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Villányi Rosé 2001, Motevino Pincészet


Lecsós busafilé

Fotó: Magyar KonyhaHozzávalók: 60 dkg filézett busa, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dkg fűszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl étolaj, 1 mokkáskanál, KNORR Delikát ételízesítő

A kisebb kockákra vágott szalonnát kevés előhevített olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és tovább pirítjuk. Meghintjük fűszerpaprikával, kevés vízzel felengedjük. A megmosott és nagyobb darabokra vágott paprikát és paradicsomot beletesszük. A Delikát ételízesítővel és az áttört fokhagymával fűszerezzük. Közben az enyhén besózott halszeleteket forró olajon, hirtelen megsütjük. Tálaláskor a halszeleteket lecsóval bevonjuk. Sült burgonyafánkkal körítjük.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1510 kJ/360 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Szekszárdi Kadarka 2000


Balin-aprópecsenye

Fotó: Magyar KonyhaHozzávalók: 60 dkg filézett balin, 40 dkg újburgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, étolaj, só, őrölt fehérbors

A megmosott balinfilét 2x2 centiméteres kockákra vágjuk. A füstölt szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk, előhevített olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a szintén kockákra darabolt vöröshagymát, együtt pirítjuk tovább. A nagyobb újburgonyákat félbevágjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. A balin kockákat is bő olajban sütjük meg. A hagymás szalonnát, az újburgonyát és a halat keverőtálba tesszük, és nagyon óvatos mozdulatokkal átkeverjük. Közben kevés sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Chardonnay 2001


Ajánlat
A Magyar Országos Horgász Szövetség honlapja
Halételek a webfazékban
Még több halas recept

Pecás cikkek az [origo]-ban
Kezdő horgász nagybevásárlás előtt
Műcsalikkal a jó kapásért
A süllőről
A menyhalról
Hogy a horgász ne legyen pácban

Halas receptek
Kétmázsás, kecses és finom
A halaspult felfedezése
Nem csak ponty van a világon!

Szeretne sok halat fogni?

Kézikönyvek horgászoknak