Az erdélyi konyha híres levesei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Poéka leves

Hozzávalók: 50 dkg sertés comb, 16 dkg vöröshagyma, 25 dkg karalábé, 25 dkg sárgarépa, 16 dkg fehérrépa, 16 dkg aszalt szilva, 1/2 dl olaj, 1 dkg pirospaprika, 16 dkg liszt, 2 db tojás, 1 dl tejföl, só, bors, babérlevél

Forrás: Magyar KonyhaAz olajban üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott combot. Ezeket együtt megpároljuk, majd belekavarjuk a pirospaprikát és felöntjük 1,5 liter vízzel. A zöldségeket megtisztítjuk, kockákra vágjuk és beletesszük a forrásban lévő levesbe. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. A tojásokból és 12 dkg lisztből apró galuskákat készítünk. A galuskákat és az aszalt szilvát beletesszük a levesbe. A tejfölt elkavarjuk a megmaradt liszttel és ezzel sűrítjük be a levest. Tálaláshoz külön tejfölt adhatunk hozzá.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1930 kJ/460 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - dörgicsei merlot 2000


Erdélyi csorba borjúhúsból

Hozzávalók: 50 dkg borjúszegy, 5 dkg vaj, 12 dkg vöröshagyma, 12 dkg sárgarépa, 10 dkg paszternák, 5 dkg zeller, 15 dkg burgonya, 1 db citrom, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, őrölt bors, só

A kockákra vágott borjúszegyet kb. 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Egy serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a vékony karikára sült sárgarépát, zellert, paszternákot és a darabolt burgonyát. Enyhén megsózva puhára pároljuk, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Amikor az anyagok megpuhultak, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt. Friss, vágott kaporral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 1680 kJ/400 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - villányi kékoportó 2001