Farsangi lakoma befőttel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Gyümölcsös pulykanyársak

Hozzávalók: 60 dkg filézett pulykamell, fél üveg őszibarackbefőtt, 15 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál szárnyas fűszerkeverék, 1 dl vörösbor, 1 dl étolaj

Forrás: Magyar KonyhaAz aszalt szilvát vörösborban áztatjuk néhány óráig, majd kimagozzuk. A barackokat leszűrjük, lecsepegtetjük, negyedeljük. A megmosott pulykamellet 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Hegyezett hurkapálcára tűzzük felváltva őket. Meghintjük szárnyas fűszerkeverékkel, majd az előhevített olajon pirosra sütjük. Szintén roston sült zöldségekkel (felezett gomba, uborka, sárgarépa, mini kukorica) körítjük.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2090 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Kékfrankos 2000

Egészben sült csirkemell gyümölcsköntösben

Hozzávalók: 60 dkg filézett csirkemell, 1 üveg őszibarackbefőtt, 1 üveg meggybefőtt, 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt, 1 üveg ananászbefőtt, 4 dkg KNORR Delikát Ételízesítő Extra, 3 dkg vaj, 1 dl étolaj, őrölt fahéj, vaníliás cukor, szűrt citromlé

A megmosott, lecsepegtetett, filézett csirkemelleket bedörzsöljük ételízesítővel, majd gyakori locsolgatás mellett pirosra sütjük. Közben a gyümölcsbefőtteket leszűrjük, kisebb darabokra vágjuk, a meggyet kimagozzuk. Kevés olvasztott vajon a gyümölcsöket lepároljuk, ízesítjük őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral, szűrt citromlével. A csirkemellek mellé elosztva, azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Tramini 2001


Gyümölcsrizzsel töltött palacsinta

Forrás: Magyar KonyhaHozzávalók: 8 db hagyományos, sós palacsinta, 15 dkg meggybefőtt, 10 dkg rizs, 3 dl tej, 0,5 db vaníliarúd, 5 dkg cukor, 1 dl tejszín, 2 dl csoki szósz

A megmosott rizst vaníliás tejben puhára főzzük. Lehűtjük, majd hozzákeverjük a cukrot, a kimagozott meggybefőttet. Amikor a rizs teljesen kihűlt, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. Betöltjük a palacsintákba, ezeket 2 ujjnyi vastag darabokra vágjuk, majd csoki szósszal vékonyan megöntözzük.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 2500 kJ/600 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni (édes) 1999

Édes gyümölcsfalatkák

Forrás: Magyar KonyhaHozzávalók: 2 db világos piskótalap, 2 zacskó vanília pudingpor, 1,2 liter tej, 1 doboz darabolt ananász, fél doboz őszibarack konzerv, fél üveg meggybefőtt, 1,5 dl csoki szósz

A vanília pudingport a tejjel kenhető állagú krémmé keverjük. A kisebb cikkekre vágott piskótalap szeleteket megkenjük vele. A leszűrt, és kisebb darabokra vágott gyümölcsöket ráhalmozzuk. Vékonyan megöntözzük csoki szósszal. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1760 kJ/ 390 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Hárslevelű (késői szüretelésű) 2000


Pezsgős gyümölcsbólé

Forrás: Magyar KonyhaHozzávalók: 2 doboz darabolt ananász, 3 üveg meggybefőtt, 2 doboz őszibarackbefőtt, 2 doboz vegyes koktélgyümölcs-konzerv, 6 dl édes pezsgő, 0,5 dl narancslikőr, 0,5 dl barackpálinka

A barackokat kisebb darabokra vágjuk, majd összekeverjük a többi leszűrt gyümölccsel. A gyümölcsléhez öntjük a pezsgőt, narancslikőrt és a barackpálinkát, és visszaöntjük a gyümölcsökre. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Elkészítési idő: 20 perc + hűtés
Egy adag: 1561 kJ/373 kcal