Koreai vacsora ínyenceknek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Párolt zöldséges süllő

Hozzávalók: 1 kg süllő (egy darabban), 1 db póréhagyma, 1 darabka reszelt gyömbér, 1 db sárgarépa, 1 db zöldpaprika, 1 csomag újhagyma, 1 db kínai kel, 1 filter ginsengtea, 1 db tojás, 2 db chili paprika, 2 lap tengeri alga, 20 dkg vegyes zöldség, 1 dl száraz rizsbor, 0,5 db kígyóuborka

A halat megtisztítjuk, kibelezzük és jól átmossuk. Kívül-belül besózzuk, ételízesítővel és reszelt gyömbérrel fűszerezzük, egy tepsibe fektetjük. Vegyes zöldséggel, póréhagymával és metéltre vágott kínai kellel körberakjuk. Forró vízzel és rizsborral felöntjük, majd ginzengtea filtert lógatunk a pároló lébe, alufóliával lefedjük, és sütőben 170 fokon 10 percig pároljuk. Onnan kivéve 5 percig a pároló lében pihentetjük. Kemény tojást főzünk. Külön-külön a sárgáját, és a fehérjét is vékony metéltre vágjuk. Ugyanezt tesszük a chili paprikával, újhagymával, és a tengeri algával is. Az elkészült halat tálra helyezzük, körberakjuk a kínai kellel, valamint a zöldségekkel, majd a hal tetejét megdíszítjük. A színeket változtatva a tojás-, a chilipaprika-, az újhagyma- és a tengeri-algacsíkokkal. Kígyóuborkával díszítjük. A hal pároló levéhez szójamártást keverünk, mártásként használjuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1970 kJ/470 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Tramini 2002

Óriáskagyló-leves

Hozzávalók: 20 dkg kagylóhús, 10 dkg szójabab sajt (tofu), 1 csomag újhagyma, 12 dkg rákhús, 5 dkg szárított gomba (fafül), 1 db pritamin paprika, 10 dkg zöldbab, 8 dl csirkeleves, 1 evőkanál szójamártás, só, őrölt bors

Csirkelevest főzünk. Ez készülhet leveskockából is. Ízesítjük szójamártással, kevés sóval, és őrölt borssal. Amíg a levesünk fő, előkészítjük a megmosott, tisztított hozzávalókat. A fafül gombát (ezt helyettesíthetjük hazai erdei gombával) langyos vízben 5 percig áztatjuk, majd 1 centis darabokra aprítjuk. Az újhagymát, és a pritamin paprikát metéltre vágjuk. A zöldbabot 3 centiméteresre daraboljuk. A kagylóhúst és a rákhúst sózzuk, borsozzuk. A szójababsajtot kisebb lapokra vágjuk, és tálalásig félretesszük. Most az alapanyagokat szép sorban körberakjuk szorosan egymás mellé, egy mély jénai, vagy tűzálló tálban. A szójasajt kivételével, mert azt már nem kell főzni, csak tálaláskor adjuk a leveshez. Tanácsos személyenként kitálalni. Ha valakinek van otthon legyezőkagylója, abban is szervírozhatja.
Végül a csirkelevest rámerjük és közepes lángon 5 percig főzzük, majd a szójasajtot a tetejére rakjuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1430 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Chardonnay-Irsai Olivér Cuvée 2002