Rétesek nem csak édesszájúaknak

Vágólapra másolva!
Vajon ki találta fel rétest? A németek, az osztrákok szívesen vallják saját találmányuknak a strudelt. Ennek azonban egy nagyon lényeges szempont - nevezetesen a liszt minősége - ellentmond. A rétes készítésének ugyanis alapfeltétele a kiváló minőségű, nagyon magas sikértartalmú liszt. Az ehhez való kitűnő búza azonban csak az Alföld napos, sík területein termett.
Vágólapra másolva!

Önmagában a jó búza azonban nem lenne elég. A háttérben ott volt az igen fejlett magyar malomipar, amely a XIX. században nemcsak Európa, de a világ elsőbbségét is élvezte. És amikor már minden együtt volt, jött a csoda, a magyar parasztasszonyok leleményes találékonysága, amelynek köszönhetően megszületett a rétes. Jogosan kérdezhetnénk, hogy mi volt ebben a zsenialitás? Elsősorban az, hogy a szűkös anyagi lehetőségek mellett, csupán a háztájiban megtermett nyersanyagokból tudták mindezt előállítani. Hiszen a rétestészta elkészítéséhez a liszten kívül csak tojás, kevéske zsír, ecet és a kút lágy vize szükséges. A töltelékről gondoskodtak a gyümölcsfajták vagy a tehénke tejéből házilag elkészített túró.
Ma sokkal könnyebb dolgunk van. Szinte minden üzletben kapható a gyárilag előállított, jó minőségű réteslap. Tehát nem kell a kinyitott, abrosszal leterített asztalon húzogatni a rétestésztát. Szinte pillanatok alatt elkészíthetőek azok a rétesek, amelyek a megszokott édes íz helyett, fűszeres, ízletes csábítások a finom bor poharazásához.


Póréhagymás rétes

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 60 dkg póréhagyma, 10 dkg vaj, 3 db zsemle, 2 dl tej, 2 db tojás, fél csomó metélőhagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, törött bors, só

Forrás: Magyar KonyhaA megtisztított póréhagymát megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletéve az összevágott póréhagymát, erős tűzön, gyakori keverés mellett üvegesre pirítjuk.
Amikor a hagyma langyosra hűlt, összekeverjük a tejben áztatott, jól kicsavart zsemlével. Hozzáadjuk a tojást, sóval, törött borssal, apróra vágott metélőhagymával ízesítjük.
A kiterített réteslapot vajjal meglocsoljuk, egy kevés szitált zsemlemorzsával megszórjuk, és elosztjuk rajta a hagymás tölteléket. Miután feltekertük és felületét is megkentük olvasztott vajjal, a forró sütőbe téve szép pirosra megsütjük.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1430 kJ/340 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Etyeki Sauvignon Blanc 2002


Parmezános gombás rétes

Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 35 dkg gomba, 10 dkg vaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 2 db tojás sárga, 8 dkg parmezán sajt, törött bors, só

Forrás: Magyar KonyhaA megtisztított és jól megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, majd 3 dkg vajon megpirítjuk. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Egy zománcozott lábasban elkészítjük a sűrű tejmártást. 3 dkg vajat olvasztunk, majd hozzákeverjük a lisztet, de nem pirítjuk. Felengedjük a forró tejjel, és habverővel sűrű mártássá keverjük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, a lepirított gombát, végül a tojás sárgát. A réteslapot tiszta asztalkendőre terítjük, meglocsoljuk olvasztott vajjal és a gombatöltelékkel megtöltjük. Az asztalkendő segítségével feltekerjük, olvasztott vajjal megkenjük, meghintjük reszelt parmezán sajttal, és a forró sütőben megsütjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Petit Villány Chardonnay 2001