Sokáig eltartható sütemények

Vágólapra másolva!
Az ünnepek sokszor tartogatnak olyan meglepetést, hogy váratlanul ránk kopog egy rég látott barát vagy rokon. A vendéget illik ilyenkor valami aprósággal megkínálni. A megoldás a finom aprósüteményekben rejlik! Nagyon praktikus, ha süteményeinket nagyobb választékban készítjük, az édes mellett egy sós tésztát is sütünk. Természetesen nem maradhat el az adventi kalács sem, amely szilveszterig eláll. Az aprósütemények dobozban 6-8 hétig is nagyszerűen eltarthatók.
Vágólapra másolva!

Adventi kalács

Hozzávalók: 8 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,25 dl tej, 37,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 db tojás, 1 evőkanál kakaópor

Forrás: Magyar Konyha

Egy masnival átkötve, celofánba csomagolva kitűnő ajándék



Az élesztőt elmorzsoljuk, a cukorral langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen letakarva, 10 perc alatt felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk.
Két egyforma cipót formálunk belőle, az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport, majd meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. Ezután a tésztacipókat jól átgyúrjuk, és hosszú rudat formázunk belőlük. A kakaós és sima rudat összefonjuk és koszorú alakban tesszük a kivajazott sütőlemezre, hagyjuk még tovább kelni.
Sütés előtt megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 percig sütjük. Megszórhatjuk díszítőcukorral is.

Elkészítési idő: 40-60 perc


Mézes-diós csók

Hozzávalók: 30 dkg finom liszt, 10 dkg vaj, 14 dkg méz, 1 db egész tojás, 2 db citrom, 3 cl rum, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 10 dkg dióbél

Az átszitált lisztet összedolgozzuk a vajjal és a mézzel. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgákat, a darált diót, a reszelt citromhéjat és egy egész citrom kicsavart, átszűrt levét. Kevés rumot öntünk hozzá és rászórjuk a szódabikarbónát. Jól összegyúrjuk, ceruza vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik pogácsa közepébe egy fél dióbelet nyomunk. Világossárgára sütjük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1967 kJ/470 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszú 3 puttonyos 2000

Huszárcsók

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga, 10 dkg befőtt

Az anyagokat keverőtálba tesszük és jól összegyúrjuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük. Kisebb, dió nagyságú golyókat formálunk belőle, és vajjal kikent sütőlemezre helyezzük egymástól megfelelő távolságra. Megkenjük tojássárgájával, és mindegyik golyócska közepébe egy-egy szem cseresznye- vagy meggybefőttet nyomunk. Nem erős hőfokú sütőbe tolva megsütjük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1464 kJ/350 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Furmint 2002