A kivi igazi C-vitamin-bomba

Vágólapra másolva!
Napjaink egyik legnépszerűbb déligyümölcse a kivi, amely alig tizenöt-húsz éve jelen meg nálunk. Különleges, édes-fanyarkás ízű gyümölcs, melyet elsősorban nyersen vagy gyümölcssaláta összetevőjeként fogyasztunk. Talán kevéssé ismert tény, hogy vitamintartalma lehetővé teszi, hogy mindössze egy kivi elfogyasztásával a napi C-vitamin-szükségletünket fedezzük.
Vágólapra másolva!

Rendkívül magas ásványianyag-tartalma teszi nagyon értékessé ezt a gyümölcsöt, a már említett C-vitaminon kívül kiemelkedő mennyiségben tartalmaz A- és K-vitamint, ezenkívül kalciumot, foszfort és vasat.
Hatékony segítséget nyújt a gyulladásos betegségek leküzdéséhez, K-vitamin-tartalma biztosítja a vér alvadását, vértisztító, koleszterincsökkentő hatású, segíti a vesék működését.
Természetes antioxidiáns, a benne lévő vitaminok segítségével szervezetünk sikeresen küzd a szabadgyökök ellen, amelyek megsérthetik a sejtek falát, melynek következtében azok mutálódhatnak és megbetegedést idézhetnek elő.

Manapság már minden negyedik ember krónikus fáradtságra panaszkodik, melyet a stresszes életmód éppúgy kiválthat, mint az ásványhiány. Bizonyos vegyszerek, ételadalékok kioldják szervezetünkből az életfontosságú ásványi sókat, mint például a kálium. Ez a folyadék-nátrium egyensúly felbomlásához vezet, ekkor már nemcsak a káliumot, de a sót is pótolni kell. A kivi bővelkedik szerves nátriumban és káliumban is.
A kiviben található boron segíti a kalcium felszívódását, így kalciumtartalmú ételekkel kombinálva a csontok összetételének javításában is jelentős szerepet játszik.
Amennyiben drasztikus fogyókúrát tartunk vagy egyoldalúan táplálkozunk, könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a zsírtartalékunk csökken, hanem az izmaink tömegéből is veszítünk. A kiviben található magnézium, foszfor és kalcium segít megelőzni ezt a folyamatot. Serkentően hat az emésztésünkre, magjai bélsöprő hatásúak.

A kivi utóérő gyümölcs, jól tárolható papírcsomagban, akkor érett és igazán finom, ha gyengéden megnyomva kissé puhának érezzük.

Elsősorban desszertek készítésekor használjuk, lássunk ezekből egy párat:

Túrótorta kivivel

Hozzávalók 12 szelethez: 1 kerek kész piskótatorta, 3-4 evőkanál savanykás lekvár (eper, málna, ribizli), 40 dkg tehéntúró, 1 citrom, 1 tasak (10 g) zselatinpor, 2 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 4 dl tejszín, 2 tasak vaníliás cukor, 4 dkg mandulaforgács, 6 kivi, 1 tasak (12 g) színtelen tortabevonó zselé, 30-35 szem színes tojáscukorka

A piskótatortát 1/3 magasságban körbehurkoljuk vékony, erős cérnával, a cérna két végét erősen meghúzzuk: gyönyörűen elvágott lapot kapunk (a maradék 2/3 tortalapot egyéb célra felhasználjuk). Méretének megfelelő kapcsos tortaformába fektetjük, és megkenjük a lekvárral.
A túrót szitán áttörjük. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, sikáljuk, szárazra töröljük. A zselatint elkeverjük 5 evőkanál hideg vízzel, hagyjuk felpuhulni.
A túróhoz adjuk a tojássárgákat és a porcukrot, majd belereszeljük a citrom héját, és hozzászűrjük a citrom kinyomott levét. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk. Hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi túrókrémet, gyors mozdulatokkal elkeverjük, majd a túrókrém egészéhez adjuk, végül lyukas fakanállal kanalanként beledolgozzuk a tejszínhabot. A piskótalapra simítjuk, fóliával betakarjuk, és 5-6 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt 1 órával zsiradék nélkül világosra pirítjuk a mandulaforgácsot.
A kiviket meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva körkörösen kirakjuk a szeletekkel a torta tetejét. A tasakon olvasható utasítás szerint elkészítjük a tortazselét, bevonjuk vele a torta tetejét, és kb. fél órára, dermedésig hidegre tesszük. Tálaláskor lehúzzuk a tortáról a karikát, oldalát beszórjuk a mandulaforgáccsal. Két sütőlapát segítségével a tortalapról lapos tálra csúsztatjuk, végül a szegélyét és a közepét tojáscukorkával díszítjük.

Kivitorta

Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg őrölt dióbél, 2 dkg kakaópor
a töltelékhez: 2 evőkanál zselatin, 4-5 db kivi, 5 dkg porcukor, 6 dl tejszín, 1 evőkanál vaníliás cukor, 2,5 dkg mandulaforgács, 6 cl rum

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A lisztet, a kakaóport és a dióbelet összekeverjük.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, a sárgájához adjuk, és óvatosan elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is, és az egészet újra óvatosan elkeverjük.
A masszát egy kerek sütőformába töltjük, és 180 fokos sütőben készre sütjük. A krémhez a zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, majd felmelegítjük. A kiviket meghámozzuk, egyet félrerakunk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk. A tejszínt habbá verjük. A már langyos zselatint keverőtálba tesszük, és evőkanalanként beleforgatjuk a tejszínhabot. A hab egyharmad részét félretesszük, a maradékhoz hozzákeverjük a kivipépet. A piskótát 3 részre vágjuk.
A lapokból és a krémből tortát készítünk. A torta tetejét habrózsával, kivivel és mandulaforgáccsal díszítjük

Kivis muffin

Hozzávalók: 3 kivi, 24 dkg liszt, 1,5 teáskanál sütőpor, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 12 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, 3 tojás, 1,5 teáskanál vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor), 1,2 dl vaníliás tej (a tejet fel kell forralni 1 vaníliarúddal)

A kiviket meghámozzuk, apróra vágjuk. A vajat a cukorral, a tojásokkal, a vaníliával és a vaníliás tejjel habosra keverjük. Hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül a kividarabokat. Kivajazott muffinformákba töltjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.