Epres túrógombóc

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy egyszerűen elkészíthető, olcsó, de nagyon finom desszert elkészítését mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 db tojás, 3 dkg vaj, 50 dkg tehéntúró, 4 evőkanál búzadara, só, friss vagy mélyhűtött eper, tejföl és porcukor a tálaláshoz

A tojások sárgáját 3 dkg olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a szitán áttört túrót és a zsemlemorzsát, egy csipetnyi sóval ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A tojások fehérjét keményhabbá felverjük, majd kis adagokban a túrós masszához dolgozzuk. Hűtőben pár órán keresztül pihentetjük.

Vizes kézzel gombócokat formálunk, közepébe tegyünk egy-egy szem epret. Jól nyomkodjuk össze, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki. A víznek nem kell nagyon forrnia, elég hogyha csak gyöngyözik, a gombócokat körülbelül 6-8 percig főzzük. Szűrőkanállal szedjük ki, itassuk le róla a felesleges vizet.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Tálaláskor szórjuk meg bőven porcukorral és csorgassuk meg tejföllel, díszítsük friss eperrel és rozmaringággal.

A gombócba tehetünk sárgabarackot, őszibarackot, málnát is.