Szezámmagos-szójás spenótsaláta

Vágólapra másolva!
Szakácsunk mai receptje multifunkcionális: ehetjük köretként, de önálló fogásként is, s ha ahhoz lenne kedvünk, még tofut is süthetnénk a tetejére.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók négy személyre: 40 dkg spenótlevél, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 diónyi friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál szezámmag.

A spenótok szárait csípjük le, a leveleket hagyjuk egészben. Bő hideg vízben mossuk meg legalább háromszor, majd tegyük egy szűrőedénybe és csepegtessük le alaposan.

Egy nagy serpenyőben (vagy wokban) forrósítsuk fel az olívaolajat, adjuk hozzá a vékony csíkokra felszeletelt gyömbért és a fokhagymát. Addig hevítsük, még sisteregni kezd, hogy a gyömbér és a fokhagyma ízei a forró olajban kioldódjanak. Adjuk hozzá kisebb adagokban a spenótleveleket, keverjük össze, ha összeesett, adjuk hozzá a maradékot is.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Amikor teljesen összeesett, akkor csorgassuk rá a szójaszószt. Keverjük jól össze, és azonnal tálaljuk kis tálkákba. Tetejére száraz serpenyőben megpirított szezámmagot szórjunk.

Fogyaszthatjuk önálló ételként is, de süthetünk a tetejére tofut vagy körítésként kínálhatjuk hal-, bárány- vagy sertéssültekhez is.