Brokkolis-sütőtökös pite

Vágólapra másolva!
Pite nemcsak édes töltelékkel készülhet: zöldségekkel megpakolva akár egy teljes vacsorát is helyettesíthet ez a sütemény.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
1 adag omlós tészta, 50 dkg brokkoli, 30 dkg sütőtök, 3 dl tejszín, 3 tojás sárgája, őrölt szerecsendió, bors, só

Az omlós tésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só, 5-6 evőkanál hideg víz.

Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy tálkába, vágjuk rá a jéghideg vajat, sózzuk meg, majd kezünkkel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk cipókká. Felhasználásig tartsuk hűtőben.

Szedjük szét rózsáira a brokkolit, húsosabb szárait is vágjuk kockákra. A sütőtököt is hámozzuk meg, majd azt is vágjuk kockákra. Egy fazékban forraljunk fel sós vizet, majd tegyük bele az alaposan megmosott brokkoli darabokat, és az összekockázott sütőtököt.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Főzzük két percig, utána szűrjük le, majd hideg vízzel hűtsük le, és alaposan csepegtessük is le.

Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki az omlós tésztát fél centi vastagságúra, majd béleljük ki vele egy vajjal megkent és liszttel megszórt, körülbelül húsz centi átmérőjű peremes kerek sütőformát.

Tegyük bele a leforrázott brokkolit és a tököt, igazgassuk el.

Egy kis tálkába öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és sóval. Keverjük jól össze, majd öntsük az egészet a zöldségekre.

Előmelegített sütőben 150 fokon süssük körülbelül 40-45 percig.
Ha elkészül, várjunk vele míg kihűl, szeleteljük cikkekre és friss ropogós salátalevelekkel tálaljuk.

Keverhetünk a tejszínes öntetbe füstölt sajtot, vagy füstölt tofut is. Így még tartalmasabb lesz a pite.