Ebéd a dobozból

Vágólapra másolva!
Nehéz ideális munkahelyi étkezdét találni: az ételszállító cégek unalmasak, a helyi menza drága, a gyorséttermek pedig egészségtelenek - ráadásul mindegyik meglehetősen drága. A megoldás: csomagoljunk magunknak ebédet! A Női Lapozó trükkjei az uzsonnásdoboz megtöltéséhez.
Vágólapra másolva!

Enni kell, a munkahelyen pedig különösen fontos az, hogy megfelelően tápláló ebédet vegyünk magunkhoz: ez ugyanis nemcsak a jó közérzetünkhöz szükséges, hanem a tökéletes munkavégzéshez is. Kevés olyan hely van azonban, ahol "tökéletes" ebédet kap a dolgozó. A többieknek maradnak az ételszállító cégek, a büfé vagy a menza, esetleg a sarki gyorsétterem. Ezek azonban egy idő után unalmasak, drágák és egészségtelenek - nem csoda, ha egyre többen vannak olyanok, akik inkább egész nap éhen vannak, majd este befalják a hűtő tartalmát...

A finom, olcsó és változatos munkahelyi ebéd titka, ha magunknak csomagolunk: annyira nem nagy munka összedobni egy salátát, valami kellemes tésztaételt vagy egy egészséges szendvicset. Ráadásul mindig tudjuk, hogy mi van benne, és nem kell attól félni, hogy valamilyen "furcsa" betegséget kapunk el.

Alapszabályok az ebédcsomagoláshoz

A tökéletes munkahelyi ebéd tápláló, de nem nehezít el - energiát ad a szervezetnek, de nem telít el annyira, hogy ebéd után órákig csak pihegjünk az íróasztalunknál. A legjobb, ha valamilyen lassan felszívódó szénhidrátot (teljes kiőrlésű tésztát vagy kenyeret, barna rizst, zöldséget) kombinálunk egészséges fehérjével (tofu, sajt vagy grillezett hús).

A legjobb, ha a munkahelyi ebédet hidegen és melegen is el lehet fogyasztani. Nem mindig van ugyanis alkalmunk arra, hogy megmelegítsük az ebédünket. A salátafélék éppen ezért ideális lehetnek.

Ha szendvicset viszünk, akkor azt tegyük alufóliába (a szalvéta nem mindig célszerű, mert beleragadhat a kenyérbe). A gyümölcsöt, zöldséget mindig mossuk meg előre, és alaposan törölgessük le, és úgy csomagoljuk el, szintén dobozba vagy fóliába. Ma már minden nagyobb üzletben lehet olyan dobozokat kapni, amelyeket a hűtőben és a mikrohullámú sütőben is használhatunk.

Lehetőség szerint ne "áztassuk el" a szendvicseket, salátákat túlságosan sok öntettel, majonézzel vagy mustárral. Ha mindenképpen szeretnénk valamilyen öntetet, akkor inkább vigyük magunkkal egy külön kis üvegben vagy műanyag, jól záródó tárolóban.

Ha több emberrel dolgozunk egy légtérben - vagy éppen gyakran találkozunk ügyfelekkel -, akkor óvakodjuk az olyan túlzottan "illatos" ételektől, mint amilyen a hagyma, a fokhagyma vagy éppen a kolbász. Lehet, hogy mi már nem is érezzük ezeknek a szagát, de másokat zavarhat.

Mi mindent pakolhatunk a szendvicsbe?
Túrót, tonhalat, tofuszeleteket, felvágottat, sajtot, sült húst, sült májat, főtt tojást, sült vagy grillezett zöldségeket, avokádót, sajtkrémet, bacont, gombát, omlettet, szeletekre vágott gyümölcsöt.



Mindig legyen kéznél valamilyen egészséges rágcsálnivaló: a szárított gyümölcs, a répa, az alma, de még néhány szelet házi sütemény is egészségesebb, mint az üzletben kapható snackek többsége.

A különböző maradékok nagyszerűen felhasználhatóak másnap ebédre: különösen a rakott ételek (amelyekből nehéz kisebb adagokat főzni) lehetnek különösen finomak, ha az ízek egy kicsit összeértek. Az előző napi vacsorákat akár "újra is értelmezhetjük": a sült húsból szendvics lehet, a köretből saláta.