Könnyed koktélparti

Vágólapra másolva!
Igaz, egyszerűbb kirakni az asztalra néhány üveg bort vagy sört egy szilveszteri partin, mégis nagyobb hatással lehetünk a vendégeinkre, ha meglepjük őket néhány gyorsan és könnyen elkészíthető, látványos koktéllal - még különösebben nagy tehetség sem kell hozzá, így a "kezdők" is bátran belevághatnak.
Vágólapra másolva!

Százéves divat

Bár az egyik első ismert koktél - a kesernyés Sazerac - az 1850-es évekből származik, a kevert italok igazán az alkoholtilalom idején terjedtek el: a különböző gyümölcslevekkel és szirupokkal próbálták ugyanis elnyomni a nem árusítható alkohol ízét.

A hagyományos koktélok alapja valamilyen tömény szesz (pl. vodka, gin, whiskey, rum vagy tequila); ehhez adják a gyümölcsléket, ízesített likőröket, szirupokat vagy, különleges esetben a mézet, tejet vagy tejszínt. Bár vannak hivatalos leírások a koktélokról, a variációk száma szinte végtelen - így ne féljünk, ha nincs otthon valamilyen alapanyag, vagy nem pont olyan színűre sikerül az ital, mint a képeken.

Eszközök, poharak és hozzávalók

Sajnos, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy teljes bárt - mixerrel együtt - beállítsanak a nappalijukba, érdemes azonban néhány eszközt előkészíteni a buli előtt. A gyümölcsös koktélokhoz jó, ha van otthon turmixgép, a felrázott italokhoz pedig vegyük elő a shakert. A legtöbb koktélt egyszerű pohárban is összekeverhetjük. Egy szűrő is jó szolgálatot tehet, mert a segítségével, a pohárba öntésnél nem kerülnek az italba a nemkívánatos gyümölcsdarabok, vagy a nagyobb jégdarabok. A mérőpoharakkal (25 és 50 ml-es) pontosan kimérhetjük a hozzávalók mennyiségét.

Poharak közül érdemes előkészíteni a hagyományos koktél- vagy martinispoharat: ennek jellegzetesen háromszög alakú kelyhe van; a whiskey-s pohár alacsony és kerek, legtöbbször olyan italokhoz érdemes ezt használni, amelyeket jéggel tálalunk; a highball pohár magas és kerek; a pezsgős koktélok pedig tulipán alakú pezsgőspohárban mutatnak a legjobban.

Az igazán jó koktélpartihoz nem elég "csak" az alkohol: adjuk meg a módját azzal, hogy beszerzünk néhány öveg színes likőrt és gyümölcsszirupot; a koktélcseresznye és a különböző citrusgyümölcsök dísznek is megfelelnek; a friss fűszerlevelek pedig, mint a menta, elengedhetetlenek bizonyos koktélok elkészítéséhez. Az esernyőcskék, szívószálak és keverőkanalak nemcsak látványosak, de segíthetnek abban is, hogy a vendégek ne keverjék össze a poharaikat.

Mit együnk a koktél mellé?

A koktélok mellé mindig szolgáljunk fel valamilyen rágcsálnivalót vagy falatkát - ezek ugyanis segítenek abban, hogy ne legyen túlságosan rossz hatással a szervezetünkre az alkohol, ugyanakkor kiegyenlítik az ízeket is, és felkészítik az ízlelőbimbókat az újabb koktélok kipróbálására. Nem kell feltétlenül nehéz ételeket feltálalni - bár-egy két szendvics mindig jól jöhet -, koncentráljunk inkább az "egyharapásos finomságokra": pálcikára szúrt olajbogyók, kekszek és ropogtatnivalók, magvak, sajtok és fasírtgolyócskák - ezek között mindenki találhat az ízlésének megfelelőt.