Mindenki sárga kedvence: a banán

Vágólapra másolva!
A banán az egyik leggyakrabban fogyasztott déligyümölcs hazánkban, különösen a téli hónapokban. A gyümölcsöt már az egészen pici gyerekek is bátran ehetik, de a felnőtteknek is érdemes fogyasztani belőle - tele van ugyanis jótékony hatású vitaminokkal, ásványi anyagokkal.
Vágólapra másolva!

Furcsa, hamis fa

A banán - ellentétben a népszerű dalban közölt információkkal - nem fán terem, hanem a virágokhoz, orchideákhoz hasonlóan, egy megnyúlt száron. Egy-egy növény akár nyolcméteresre is megnőhet, sőt, a banán levelei is elérhetik a több méteres hosszúságot.

Banánt a világ közel háromnegyedén termesztenek, és több száz fajtája ismert. A harmadik világ fejlődő országaiban a banán az egyik legfőbb táplálékforrás: a zöld növényt ugyanúgy főzik vagy sütik meg, mint a burgonyát. A legnagyobb banántermelő országok India, Brazília, és Kína, de a legtöbbet Ecuador, Costa Rica és Kolumbia exportál.

A régészek állítása szerint már időszámításunk előtt ötezer évvel is termesztettek banánt - igaz, a vadon termő, illetve a régen fogyasztott növény jelentősen eltér attól, mint amit mi a kosarunkba teszünk. A vad banán ugyanis nem hosszúkás, hanem inkább kerekded, a gyümölcs húsában pedig hatalmas, kemény magok találhatók. A banánra először buddhista szövegekben utalnak, de Nagy Sándor is megemlíti a növényt. Európába arab, spanyol és portugál közvetítéssel jutott el az ízletes gyümölcs: maga a banán szó arab eredetű.

A banán mindenre jó!

Az édes gyümölcs nagyon könnyen emészthető, tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, magas szénhidráttartalmának köszönhetően gyors energiát biztosít. A banán az egyik legjobb káliumforrás (egy átlagos nagyságú gyümölcsben 467 mg van belőle), ezért nagyon hatékony ellenszere lehet a magas vérnyomásnak és a szívbetegségeknek. A kálium ugyanakkor a csontritkulás megelőzésében is komoly szerepet játszik.

A banánnak lúgosító hatása van a szervezetünkre: egy-egy gyümölcs segíthet a túlságosan magas gyomorsav-szint csökkentésében, így egyik könnyen elérhető ellenszere lehet a gyomorfekélynek.

A gyümölcs hasznos segítője lehet azoknak is, akik hasmenéstől szenvednek: a banánban található emészthetetlen rostok normalizálják a székletürítést, a vitaminok és ásványi anyagok pedig feltöltik a szervezet kiürült "raktárait".

A banán számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükségesek: a triptofán elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin pedig a mély, zavartalan alvásért felelős. Ezért javasolt a banán és tej összekeverése, mivel a tej is tartalmaz nyugtató anyagokat. A banán ugyanakkor azoknak is ajánlott, akik nem feltétlenül alvásra kívánják használni az ágyat: a hagyományos felfogás szerint a gyümölcs igazi afrodiziákum - nemcsak az alakja miatt - a benne található nyomelemek és vitaminok miatt.

A gyümölcsben A-, C-, E- és B-vitaminok is találhatók: ezek segítségével a banán hozzájárul az öregedés elleni küzdelemhez, segít a stressz hatásainak csökkentésében, és a fáradság elűzésében is.

A banán segít a nőknek a menstruáció előtti szindróma (PMS - premenstrual syndrome) - azaz a felpuffadás, mellérzékenység, fejfájás, fáradtság, ingerlékenység, depresszió tünetegyüttesének - enyhítésében, amely a menstruáció előtti 2-7 napban jelentkezik, és a vérzés kezdetével szűnik meg. A benne található magnézium, kálium és kálcium révén a banán természetes "gyógyszerként" működik. A B6-vitamin és cink szintén hozzájárul a kellemetlen tünetek csökkentéséhez.