Körtés tiramisu

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
3 db érett körte, 5 lap zselatin, 3 teáskanál étkezési keményítő, 1.5 dl fehérbor, 5 evőkanál cukor, 3 dl natúr joghurt, 50 dkg túró, 3 evőkanál mandulalikőr, 10-15 dkg babapiskóta, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
Öntsük a bort egy lábasba, szórjunk hozzá két evőkanálnyi cukrot, majd forraljuk fel. Tegyük hozzá a meghámozott és kis kockákra felvágott körtét, majd egyszeri forralás után sűrítsük be a hideg vízzel elkevert keményítővel. Ha elkészült vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

Áztassuk be a zselatinlapokat hideg vízbe, és hagyjuk állni néhány percig. Míg a zselatin ázik, tegyük a túrót egy finomlyukú szitába, és nyomjuk át rajta, hogy finomabb és krémesebb legyen.

Tegyük a beáztatott zselatint egy kis lábasba, majd kis lángon állandóan kevergetve olvasszuk meg. Keverjük az áttört túróhoz a joghurtot, ízesítsük három evőkanálnyi cukorral és a mandulalikőrrel, majd vegyünk ki belőle egy szedőkanálnyit kis tálba. Keverjük a kis tálban lévő túróhoz a felolvasztott zselatint, majd az egészet keverjük a többi túrós keverékhez.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Kanalazunk a túrós töltelékből üvegedény aljára, majd tegyük rá egymás mellé a babapiskótát. Jó alaposan csorgassuk meg a körtés szósszal, majd a tetejére ismét egy réteg túróskrém kerüljön. Ismét babapiskóta, körteszósz, és végezetül túrókrém réteg kerüljön a tiramisu tetejére. Egyengessük el a felületét simára, és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a babapiskóta megpuhuljon.

Tálaláskor bőven szórjuk meg a tetejét őrölt fahéjjal, majd vékonyra felszeletelt körtével dekoráljuk.