A gépi nap természete

Vágólapra másolva!
Bőrrák, szemkárosodás, korán öregedő, ráncos bőr - ezek a leggyakoribb vádak a szoláriumok ellen. A pártolók azonban a barna bőr mellett a jó közérzetre, az erős csontokra és az erősödő immunrendszerre hivatkozva javasolják a pár perces műnapozást. Bérletet válthatunk a bőrrákra, vagy a szépséggel és egészséggel ajándékozzuk meg magunkat? Hogyan védekezhetünk - külsőleg és belsőleg - a káros hatások ellen? A műnap két oldala a bőrgyógyász és a szoláriumok természetét jól ismerő szakember szemével.
Vágólapra másolva!

Ma már nem divat a csokoládészínűre - vagy mustársárgára - szoláriumozott, sötétbarna bőr, amelyen a ráncok szaporodása is jelzi, hogy tulajdonosuk a szoláriumok nagy rajongója. Ennek egyik oka nyilván abban keresendő, hogy nyomtatva és monitoron cikkek sokasága beszél le a mesterséges napfény használatáról.

Más tudósok viszont éppen a természetes és mesterséges napfény előnyeit keresik, így egy darabig még biztos nem mennek csődbe a szoláriumstúdiók.

A bőrgyógyászok közül sem mindenki ítéli el a szoláriumozást: Dr. Nagy Éva bőrgyógyász, kozmetológus úgy véli, ha mértékkel használjuk a szoláriumot, akár hasznunkra is válhat.

Jó sugár, rossz sugár

"A szoláriumban tiszta UVA fény dolgozik, míg a természetes napfényben az UVA és az UVB sugár együtt van jelen" - magyarázza a szakember a mesterséges és természetes napfény közötti különbséget.

"Rettenetesen leegyszerűsítve azt szoktuk mondani: az UVB a "rossz sugár", hiszen gyulladást okozhat a bőrön, és felelőssé tehető a vörös, leégett bőrért is, míg az UVA a "jó sugár", de ez azért nem egészen így van. Az UVA sugár, tehát az, ami a szoláriumban van, a bőr öregedését gyorsítja, egyrészt mert nagyon szárítja a bőrt, és ezzel a ráncosodást idézi elő, másrészt, mert mélyen behatolnak a bőr szöveteibe, tönkretehetik a bőr feszességéért felelős kollagénrostokat."

Dr. Nagy Éva szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy az UVA fény felerősíti az UVB hatását. Ezzel együtt úgy véli, akkor emeli a szolárium a bőrrák kockázatát, ha nem tudunk mértéket tartani. "Ha valaki a téli hónapokban kéthetente tíz percre elmegy a szoláriumba, akkor abból még biztos nem lesz baja."

Akiknek tilos

A szakember ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy vannak, akiknek kifejezetten tiltott a szolárium. "Ha valakinek nagyon sok, 50-nél több anyajegye van, az se szoláriumba, se természetes napfényre ne menjen, hiszen az UV sugarak provokálhatják az anyajegyeket. Azoknak is kerülniük kell a szoláriumot, akiknek az anyajegyei között van olyan, amely rosszindulatú elfajulásra hajlamos. Szintén káros lehet a szolárium a porcelánfehér bőrű, vörös vagy világos a hajú és szemű embereknek, az I. és II. bőrtípushoz tartozóknak. Nem tanácsos szoliba menni a terhesség és a szoptatás alatt sem." Az is nyilvánvaló, hogy árthat a szolárium a napallergiásoknak és azoknak is, akik olyan gyógyszert szednek, amelyek befolyásolják a fényérzékenységet. Tévhit azonban, hogy a fehér foltos, pöttyös bőr, vagyis az a bőrbetegség, amit tévesen "szoláriumgombának" is hívnak, a szolitól alakul ki. Ezek a gombatelepek eleve a bőrön vannak, és bár valóban a napfénytől lesznek láthatóvá, nem ez okozza őket."

Fényterápia bőrnek és léleknek

Ha viszont betartjuk a szabályokat, a szolárium akár hasznos is lehet. Mató Erzsébet, a Magyar Szolárium Szövetség egyik alapító tagjának munkatársa, a konnektoros napfény előnyeiről beszélt: "Amellett, hogy barnít, jobb lesz a kedélyállapotunk is. A napfény ugyanis segít a depresszió megelőzésében, kezelésében is."

Ezenfelül erősíti az immunrendszert, és elősegíti a D-vitamin-képződést, aminek nagy szerepe van a csontrendszer működésében. A szolárium a különböző vérnyomásproblémákra kiegyensúlyozó hatása lehet, sőt a legutolsó kutatások szerint bizonyos rákfajtákat, így a mellrákot, a prosztata-, a vastagbélrákot is segíthet megelőzni. Azt azonban a szoláriumgépeket forgalmazó cég kereskedelmi igazgatója is hangsúlyozza, hogy mindezen előnyöket csak azok élvezhetik, akik az arany középutat választják, tehát egy "kiegyensúlyozott, ésszerű szoláriumkultúrát követnek". Dr. Nagy Éva is egyetért azzal, hogy "akiknek zsíros, pattanásos a bőre, azoknak még kozmetikusi kezelés után közvetlenül is hasznos lehet a szolárium" - véli a bőrgyógyász.