Budapest tengerpartja
Római és Palatinus. Sok strandos fotó!

Képes beszámoló a Római-strandról
Megnéztük, mi a helyzet a Rómain. 21 kiváló fotó: nők, pasik, nyár!

Csajozni a Palatinuson is lehet
Medencék, fagyi, lángos és a hullám. Megnéztük, mi a pálya.

Borsodi Beach: Szeged, Pécs
A pécsi Hullámfürdő és a szegedi strand. Sok kép: így pancsolnak mások!

2004 nyara - képekben
Motoros képek, bikinis fotók, koncertek, napernyők és focizó lányok.

Geszti Péter ötödik arca

Nyár a Haumann családnál

Varga Zsuzsa nem pihen a nyáron

Görög Zita: elég volt a kalandokból

Kamarás, Pindroch: reménytelen!

Alföldi Róbert hosszú nyara

Pataki Ági bálnát nevelget

Ganxsta és egy megasztár

Soma uralja a Vénuszt

Baby Gabi egyiptomi álma

Meglopták a szépségkirálynőt

A Princess még nem vállal aktfotózást

Nyúl Zsuzsa: estélyi helyett farmer

Szulák Andrea mélyebb lesz

Brunner Márta szenvedélye

A Beach korábbi vendégei
Michelle Wild, Csisztu Zsuzsa, Terry Black, Dolák-Saly, Darth Vader - és a többiek.Sziget 2003: képek, cikkek

Kamionosok találkozója, 2004

Harley-fesztivál: motorok, fotók

Vekeri-Fesztivál: 20 pazar kép

Wanted Fesztivál

Hegyalja Fesztivál

Sci-fi a szabadban

Virágos utcabál Debrecenben

Szegedi Ifjúsági Napok

Sziget 2004
Egyhetes őrület, erről persze az [origo] is beszámolt. Képgalériák, interjúk, kis színesek. Nézd meg, hogy mulatott a nőd/pasid, míg te dolgoztál! Olvasd el, ittasság miatt mit nem láttál elég tisztán - vagy mit hagytál ki...Béna dalszövegek

Filmes kvíz

Pesti szórakozóhelyek

Okos és gagyi reklámok

Fapados repülők

Kedvenc filmem


A fogkefe lenyűgöző története
2004. augusztus 25., szerda, 14:11|Utolsó módosítás: 2004. augusztus 25., szerda, 16:52

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Manapság a rendes, ápolt fogazat inkább esztétikai kérdés, míg régebben az erős fogak elsősorban a túléléshez kellettek. A fogpiszkáló lehetett az első a sorban - még a barlanglakó ősember volt az, ki egy gallyat használhatott a kusza, kócos fogak közé szorult félnyers húscafat kipiszkálására. Eztán jött csak a fogkrém és a kefe.


Forrás: ==
Ajánlat
Virtuális vámpírlány a Playboy címlapján
Hatalmas Lady Di áll a Temze mellett
Plázs: hőguta, homok, hérosz
Brad Pitt és Jennifer Aniston megdermedtek
Pompás azték ünnep Mexikóban
Megalázó valóságshow - amerikai zöldkártyáért
Linktár
Fog- és szájápolással kapcsolatos linkek
További linkek a linktárban

A manapság használt fogkefe jóval a fogtisztító krémek után jelent meg a háztartásokban, írja a BBC. Krisztus előtt 3000 környékén már az ókori Egyiptomban is használtak egy gél állapotú masszát: a fogaikat bekenték egy olyan krémmel, melybe bivaly körmét reszelték, égetett tojáshéjat is tettek bele, majd sóval és vízzel keverték össze. Későbbi feljegyzések szerint akadt olyan, mikor vizeletet is adtak hozzá, majd mentolt és virágszirmokat is kevertek bele, hogy javítsanak valamit az igen sajátos ízén.

A történészek szerint az ókori Egyiptomban még az ujjukat használták kefe helyett. Babilóniában egy gyökér rágásával tisztították fogsorukat a pedánsabbak, míg a római és görög időkből rágható és ehető fogpiszkálókról vannak feljegyzések. A kínaiak ugyancsak sajátos ízű faágakat használtak: a nyers botocskákat egy mai ceruza méretére faragták, ezek egyik vége fogpiszkáló volt, a másik, puhább rész pedig rágásra szolgált. Találtak olyan kínai fogkeféket is, melyek csontból vagy bambuszból készültek, ezekre pedig disznók szőrét, erős sörtéit erősítették.

Az XV. század vége felé Kínában már használtak egy mai fogkeféhez hasonló szerszámot, kétszáz évvel későbbi feljegyzések szerint. Eztán 1780 a nagy dátum, ekkor találja fel William Addis a klasszikus fogkefét (bár sokan úgy vélik, hogy utazók hozhatták Európába), így Angliában ismert és elismert lesz. A XIX. században szénnel kevert krétaporral (!) is kísérleteznek: fogorvosok és kémikusok próbálják megtalálni a megfelelő krémet, mely őrzi a fogak épségét, és melynek elfogadható az íze. 1896-ban a Colgate már jelen van az amerikai piacokon, kis tubusban árulják a készítményüket. 1938-ban történik meg először, hogy a kefe szálai is változnak: az angol Dupont laboratóriumaiban állati szőrök helyett nejlont használnak. A fluor csak az ötvenes évektől jelenik meg a krémekben.

A fogfájás ellen is sokféle módon küzdöttek akkoriban: egy hiedelem szerint a fájós, szuvas foggal ellentétes oldalon lévő fülbe kellett befecskendezni egy sós, fokhagymás, borsos oldatot. Ez a megoldás vélhetően nem javított sokat a komor páciens közérzetén.

Manapság a vevő hosszan válogathat, hiszen van elektromos fogkefe, kerek, rombusz, ovális vagy téglalap fejű, van kemény, félkemény, lágy kefe, de olyan modern fogkefe is létezik, mely sípol, ha már túlhasznált, kopott. Krémekből is akad csíkos, egyszínű, fehérítő és zománcvédő - egyszóval manapság már csak a pandák majszolnak bambuszrügyeket.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  

Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem