Bombameglepetésre kiesett Pars legnagyobb riválisa

Pars Krisztián
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 17. Pars Krisztián a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai férfi kalapácsvetésének selejtezőjében az Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnok Pars Krisztián bejutott a kalapácsvetés döntőjébe. Ugyanez nem sikerült viszont a lengyel Pawel Fajdeknek, aki nyolc méterrel maradt el idei legjobb eredményétől.
Vágólapra másolva!

Nem taposták egymást a szurkolók az Olimpiai Stadionban szerda délelőtt, a 60 ezres létesítményben nagy jóindulattal olyan 5-6 ezres közönséget tippeltünk, igaz, most nem futott Usain Bolt, előfutamokkal és selejtezőkkel pedig nehéz bevonzani a nézőket.

Jól indult az év, de aztán megműtötték

Számunkra azért így is volt egy érdekes program, dobókörbe lépett ugyanis olimpiai bajnok kalapácsvetőnk, Pars Krisztián. Aki idén a februári téli bajnokságon 77,38 métert dobott, ami nagyon ígéretesnek tűnt, aztán átesett egy műtéten, és azóta nem igazán találta a formáját.

Pars Krisztián döntős Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Július közepén, a Gyulai-emlékversenyen olyan történt vele, ami már nagyon régen nem, 70,74 méterig jutott,

ami az idei legjobbjától hét méterrel, az egyéni csúcsától tizenkét méterrel maradt el.

Pars ki is fakadt a gyenge eredmény miatt, de abban bízott, hogy három-négy jól sikerült edzéssel egyenesbe tudja hozni magát.

Pars úgy számolt, hogy Rióban 78 méter feletti dobás kell az éremhez - Londonban 80,59 lett az aranyat érő dobás -, de elsőre elég volt 76,50 felett dobnia, ez volt ugyanis a selejtezős szint.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Fajdek átíratja a repülőjegyét

A 34 éves szombathelyi atléta a második csoportba került, az elsőben senki nem dobta meg a selejtezős szintet, ami azért óriási szenzáció, mert abban a mezőnyben volt a lengyel Pawel Fajdek, a legnagyobb favorit, aki idén 81,87-ig jutott, most viszont csak 72 métert dobott.

Pars 73,54-gyel kezdett, aztán 75,49-et dobott másodikra, és ezzel összesítésben negyedikként be is biztosította a helyét a legjobb 12 között. Fajdek viszont kiesett, úgyhogy a legnagyobb rivális nem zavarhat be. A lengyel dobó nem állt meg nyilatkozni az újságíróknak, illetve mindössze annyit mondott nekik, hogy most megy, és átíratja a repülőjegyét.

Nem az vagyok, mint aki két éve voltam

Pars viszont megállt, és nyilatkozott is, azt mondta, idén egy versenyre készültek, erre. "A selejtezőben az volt a cél, hogy a 75 méter körüli eredményt tudjam hozni, amivel be tudok kerülni a döntőbe.

eddig mindig éreztem, hogy mire lehetek képes, de most nem tudom. A dobókört is meg kellett ismerni, az edzőpálya dobóköre egyébként jobban tetszik, az sokkal gyorsabb. Már 2-3 hete ebben a formában vagyok, bár lehet, ezt nem kéne formának nevezni, lényeg, hogy 75 körüli dobások mennek. De nem az vagyok, mint aki két éve voltam, a sebességi indulást meg kell találni, és végig akarom csinálni a dobást olyan techikával, amivel 75 fölé repül a szer. Erre kell nekem mindennap felkészülni fejben, ezzel kelek és fekszem" - nyilatkozta Pars, aki nem akart kommentálni Fajdek kiesését.

Tyihon itt van, és nagyokat dob

Arról viszont nincs túl jó véleménnyel, hogy még mindig tagja a mezőnynek a fehérorosz Ivan Tyihon, aki 2008-ban Pekingben bronzérmes lett, de később megbukott a doppingteszten, ám eljárási hibák miatt megúszta az eltiltást. Az érmeit viszont elvették, köztük a 2004-ben, Athénban szerzett ezüstjét is, és Londonban nem indulhatott, miután az újbóli elemzése az Athénban levett mintájánál kimutatta, hogy doppingolt. Tyihon 40 évesen még elindult Rióban,

és 76,51-el ő volt a másik a lengyel Wojciech Nowicki mellett, aki megdobta a selejtezős szintet.