Rangos díjat kaptak a sportszerűség riói szobrai

Fair Play, riói olimpia
New Zealand's Nikki Hamblin (R) helps USA's Abbey D'agostino after she was injured in the Women's 5000m Round 1 during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 16, 2016. / AFP PHOTO / Johannes EISELE
Vágólapra másolva!
A NOB az egyik legrangosabb díjjal ismerte el az 5000 méter előfutamában egymás felsegítő két futónő gesztusát. Nem sokan kapták meg előttük.
Vágólapra másolva!

Az olimpiai eszme atyjáról, Pierre de Coubertinről elnevezett díjjal tüntette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az új-zélandi Nikki Hamblint és az amerikai Abbey D'Agostinót a az olimpia és a sportszerűség eszméjének megtestesítéséért – írja a Guardian brit napilap internetes kiadása.

A díj rangját jelzi, hogy a NOB eddig összesen 17 alkalommal ítélte oda.

A riói játékok egyik legemlékezetesebb jelenete volt, amikor a női 5000 méter előfutamában Hamblin és D'Agostino elesett, aztán sérülten egymást támogatta el a célig. Pontosabban mindekettejük megállt, és felsegítette a másikat, amikor úgy tűnt, hogy az nem tud továbbfutni.

Nem hagyták, hogy feladják Forrás: AFP/Johannes Eisele


Az időeredményükkel természetesen nem jutottak volna be a döntőbe, de a szervezők értékelték a gesztusukat, és engedélyezték, hogy mindketten a döntőben induljanak, az esés harmadik kárvallottjával, az osztrák Jennifer Wenth-tel együtt. Igaz, D'Agostino sérülése miatt nem élhetett a lehetőséggel.

a mi versenyünk vagy a mi olimpiánk. De mindketten kemény versenyzők vagyunk, a legjobbunkat akartuk adni a pályán. (...) Nagyon hálás vagyok Abbeynek, hogy felsegített, azt hiszem, sokan viszonozták volna a helyemben" – mondta Hamblin a vasárnapi díjátadón.

A díjat egyébként a marokkói Naval Al Mutavakil, a NOB alelnöke adta át. Az egykori atléta az 1984-es Los Angeles-i olimpián győzött 400 gáton, ezzel az első Afrikában született muszlim sportolónő lett, aki olimpiai aranyat nyert.