Jó hírt kaptak az orosz birkózók

2010 Wrestling World Championship. Men wrestler carpet sportsman HORIZONTAL
Russia's Viktor Lebedev (red uniform) and Azerbaijan's Tokhrul Asgarov (blue uniform) during the fight for the gold medal (weight category up to 55 kg) at the 2010 Wrestling World Championship in Olympiysky sports complex in Moscow.
Vágólapra másolva!
A 17 kvótát szerzett orosz birkózó közül csak egyetlen egy, Viktor Lebegyev nem indulhat a jövő pénteken kezdődő riói olimpián.
Vágólapra másolva!

A sportág nemzetközi szövetségének (UWW) csütörtöki közlése szerint a szabadfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt versenyző azért nem vehet részt a riói játékokon, mert 2006-ban volt már pozitív doppingtesztje. Ebben a kategóriában nem lesz magyar birkózó Brazíliában.

Viktor Lebegyev visszaadhatja a formaruhát Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

A másik 16 birkózó azért kapott rajtengedélyt, mert doppingmintáikat vizsgálták Oroszországon kívüli akkreditált laborban, illetve soha nem volt doppingvétségük, valamint egyikük sem szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) friss jelentésében.

A jelentés

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített összegzését, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.