A Zika-vírus miatt nem indul Rióban a világ legjobbja

Jason Day golf
OAKMONT, PA - JUNE 19: Jason Day of Australia watches his tee shot on the fourth tee during the final round of the U.S. Open at Oakmont Country Club on June 19, 2016 in Oakmont, Pennsylvania. Christian Petersen/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A férfi golfozók világranglistájának vezetője, Jason Day a Zika-vírus miatt nem indul a riói olimpián.
Vágólapra másolva!

"A visszalépésem oka az aggodalom, hogy elkaphatom a Zika-vírust, és a lehetséges kockázat, amit ez jelentene a feleségem jövőbeli terhességénél" - írta Twitteren a 28 éves ausztrál golfozó.

"Mindig nagy cél volt számomra, hogy szerepeljek az olimpián az országomat képviselve, de a golf nem lehet fontosabb a családom biztonságánál. Nem tehetem ki őket veszélynek."

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

A négyszeres Major-torna győztes, korábbi világelső golfozó Rory McIlroy két hete jelentette be, hogy nem indul a Rióban a Zika-vírus és más, szúnyogok által terjesztett betegségek miatt. Korábban több sportoló, köztük a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes spanyol kosárlabdázó, Pau Gasol jelezte, a Zika-vírus miatt erősen gondolkodik a riói olimpiai részvételen.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma.

Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország,

ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom. A Zika-vírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál.

Az ENSZ szakosított szervezete azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy

használjanak óvszert,

ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza.
A golf 112 év után tér vissza idén az olimpia műsorára.