Az orosz evezőscsapat nagy részét kizárták

Cambridge, evezés
(L-R) Cambridge's bow Felix Newman, Ali Abbasi, Charles Fisher, Clemens Auersperg, Luke Juckett, Henry Hoffstot and Ben Ruble celebrate winning the annual men's boat race between Oxford and Cambridge University on the River Thames in London on March 27, 2016. GLYN KIRK / AFP
Vágólapra másolva!
A riói olimpiára benevezett 28 orosz evezős közül 22 nem vehet részt a játékokon a nemzetközi szövetség döntése szerint.
Vágólapra másolva!

A WRF hétfőn már jelezte, hogy három nevezett biztosan nem indulhat, kedden este pedig nyilvánosságra hozta határozatát, mely szerint

csupán hatan feleltek meg minden kritériumnak,

további 17 evezős és két kormányos viszont nem.

Az orosz versenyzők részvételének felülvizsgálatát a WRF is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnapi döntése nyomán végezte el. A NOB ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ajánlása ellenére nem tiltott ki minden orosz sportolót az olimpiáról, hanem a nemzetközi sportági szövetségek hatáskörébe helyezte a döntést.

A WADA azok után kért eddig példátlan szigort a NOB-tól, hogy múlt hétfőn nyilvánosságra hozta fővizsgálójának, Richard McLarennek a jelentését, amelyből kiderült, egyértelműen bizonyítottnak találták azokat a vádakat, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán központilag irányított doppingolás folyt Oroszországban.

Kevesen maradtak az orosz csapatban Forrás: AFP/Glyn Kirk

Kedden korábban több más szövetség is nyilvánosságra hozta döntését. Többen, így például a Nemzetközi Sportlövő Szövetség és a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség minden benevezett orosz versenyzőnek zöld utat adott, viszont kajak-kenuban öt, míg öttusában két orosz nevezését törölték.