Minisztériumi útmutatás a Rióba utazóknak

Rio 2016, Olimpiai falu,
2016-os nyári olimpia, Rio de Janeiro
Rio de Janeiro, 2016. június 23. A sportolóknak otthont adó olimpiai falu Rio de Janeiróban 2016. június 23-án. A brazíliai nagyvárosban augusztus 5-én kezdődik a 2016-os nyári olimpia. (MTI/EPA/Antonio Lacerda)
Vágólapra másolva!
Az olimpiai, illetve paralimpiai játékokra Rio de Janeiróba készülő magyar állampolgárokat óvatosságra inti a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata.
Vágólapra másolva!

A konzuli szolgálat az olimpia idejére megerősített létszámban lesz jelen a városban, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson az arra rászorulóknak. Elsősorban úti okmányok - lehetőség szerint azonnali, a helyszínen történő - pótlásával tud segíteni, valamint konzuli érdekvédelemmel a bűncselekmények elkövetésében érintetteknek, vagy azok áldozatává válóknak, továbbá a sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset miatt nyújthat segítséget.

A kihelyezett konzuli tisztviselők azonban nem tudnak segíteni a külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában, átíratásában vagy fuvarozásban.

A sportolóknak otthont adó olimpiai falu Rio de Janeiróban Forrás: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

A konzuli szolgálat honlapján tájékoztat az utazás előtti teendőkről és a konzuli elérhetőségekről az olimpiai játékok alatt.

A közbiztonsági helyzettel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro a világ egyik legveszélyesebb városa, ahol egymást váltják az előkelő és nyomornegyedek. Az utóbbiakban rendkívül súlyos a bűnözés, ezért még a vezetett favela-látogatásoktól is óva intik a turistákat. A jobb negyedekben is előfordulnak utcai rablások, és aki az óvintézkedések ellenére ilyen helyzetbe kerül, vita és késlekedés nélkül adja át, amit kérnek tőle, majd menjen a rendőrségre, jelentse be, mi történt és kérjen egy példányt a jegyzőkönyvből. Ez különösen akkor fontos, ha valamilyen okmányát is elvették.

Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a játékok idejére a brazil hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. A sportrendezvények helyszínére csak érvényes belépőjeggyel, személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése, esetenként detektoros átvilágítás után lehet belépni. A rendvédelmi szervek utasításait nemcsak a sporteseményeken, hanem mindenhol komolyan kell venni és pontosan be kell tartani. A rend fenntartása érdekében a rendőrök, a biztonsági őrök nem haboznak kényszerítő eszközöket, adott esetben fegyvert használni.

Terrorelhárító gyakorlat Rióban Forrás: AFP/Tasso Marcelo

A konzuli szolgálat arra is kitér, hogy a nemzetközi kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a kábítószer-kereskedelmet pedig a brazil törvények szigorúan büntetik. Azt kérik a szurkolóktól, hogy minden utazás előtt ellenőrizzék, hogy poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz, amelyet maguk pakoltak és zártak be.

Az egészségügyi helyzetet illetően arról tájékoztatnak, hogy hepatitisz A, B szempontjából az oltás mindenképpen javasolt. A sárgaláz, hastífusz és meningitisz elleni oltás nem kötelező, de hasznos. Az olimpiai játékokra a déli félteke téli időszakának végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció, amely a Zika és a dengue terjesztéséért felel (ezek ellen nincs védőoltás). Ugyanakkor - éppen az átlagosnál hűvösebb idő miatt - augusztus-szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás megbetegedések aránya.

Végül arra kérik az olimpiára készülőket, hogy utazás előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.