Az oroszok nem tervezik a riói olimpia bojkottálását

148280581 Horizontal
Russia's flagbearer Maria Sharapova leads her delegation as they parade in the opening ceremony of the London 2012 Olympic Games in the Olympic Stadium in London on July 27, 2012. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Oroszország nem szándékozik a riói olimpia bojkottjával tiltakozni az orosz doppingbotrány kezelésének módja ellen – nyilatkozta Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!

Zsukov kiemelte, a politikának nincs helye a sportban, és bár Oroszország erősen ellenzi a sportolóira kiszabott büntetést, szerinte bármilyen, a játékok kihagyására vonatkozó döntés helytelen lenne.

– nyilatkozta Zsukov. – A bojkottok csak az olimpiai mozgalom összeomlásához vezetnének."

"Voltak kísérletek arra, hogy az ötkarikás játékokat politikai fegyverként használják, de úgy gondoltam, hogy ez már mind a távoli múlté" – utalt Zsukov a hidegháborús időszakra.

Alekszandr Zsukov Forrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

Az Orosz Olimpiai Bizottság szerdai bejelentése szerint 387 orosz sportoló szerepelne Rióban.

Köztük van az a 68 atléta,

aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által az orosz szövetségre (VFLA) kiszabott felfüggesztés miatt jelenlegi állás szerint nem vehetne részt az ötkarikás játékokon.

Súlyos vádak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott Lausanne-ban azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és

államilag irányított doppingolással vádolta

meg Oroszországot.

Erre reagálva a NOB bejelentette, hogy "megvizsgálja a jogi lehetőségeket" Oroszország kizárását illetően, amivel kétségessé vált, hogy az orosz sportolók részt vehetnek-e egyáltalán az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokon.

Még nincs döntés

A NOB az atlétikával összefüggésben hangsúlyozta, megvárja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökre ígért döntését az IAAF által a VFLA-ra kiszabott felfüggesztés miatt indított keresetről. A NOB ezen kívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.

Az orosz atléták kollektív keresettel fordultak június 21-én a CAS-hoz,

mert álláspontjuk szerint az IAAF túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette a VFLA tagságát, így ugyanis egyetlen orosz atléta sem indulhat nemzetközi versenyeken, így az olimpián sem.