Az orosz sportolók ott lehetnek az olimpián

Julija Sztyepanova
Julija Sztyepanova
Vágólapra másolva!
Nem tiltotta ki az összes orosz sportolót az augusztus 5-én kezdődő Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A NOB végrehajtó bizottsága vasárnap azért ülésezett Lausanne-ban, mert a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálatának eredményeit, amelyek nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Az oroszok együttműködnek

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában. Garantálta továbbá az orosz doppingellenes rendszer teljes átalakítását.

Alekszander Zsukov mindent megígért Forrás: AFP

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi döntése értelmében az orosz atléták nem indulhatnak nemzetközi versenyeken, így a riói olimpián sem.

Mégsem indulhat az orosz súgó felesége az olimpián

Az esethez kapcsolódó hír, hogy semleges résztvevőként sem indulhat a riói olimpián az orosz Julija Sztyepanova, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról.

A NOB vasárnap azzal indokolta döntését, hogy az atléta nem felel meg az etikai követelményeknek. A NOB ugyanakkor meghívta a házaspárt az ötkarikás játékokra.

Julija Sztyepanova mégsem indulhat Rióban Forrás: REUTERS/Michael Kooren

A 800-as futó Sztyepanovát – aki márciusban közölte, hogy nem orosz színekben szeretne indulni az olimpián – 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzésnél a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt és 2014-ben egy német tévéstábnak nyilatkozott az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról. A pár és kisfiuk ezt követően, 2014 decemberében Németországba költözött, majd tavaly novemberben Kanadában kért menekültstátuszt.