Lovagi tornát az olimpiára!

Keith Ryall Memorial Joust at Kryal Castle in Ballarat AUSTRALIA 2016 June SPORT MEMORIAL Melbourne CASTLE Keith Ryall Kryal Castle Jousters SQUARE FORMAT
VICTORIA, AUSTRALIA - JUNE 4: Two jousters attack each other with their lances (Jousting sticks) during the Keith Ryall Memorial Joust at Kryal Castle in Ballarat, Victoria, Australia on June 4, 2016. 7 of Australia's top Jousters took part in the sudden death format event showcasing the sport from the middle ages. Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy angol hagyományőrző szervezet „halálosan komolyan" gondolja, hogy a lóháton, dárdákkal űzött bajvívás olimpiai szám lehet. Online petíciót indítottak az ügy érdekében, és megkezdték a puhatolóző tárgyalásokat az illetékes testületekkel.
Vágólapra másolva!

Az English Heritage (EH) nevű angol hagyományőrző szervezet egészen elképesztő ötlettel állt elő: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vegye föl a programjába a középkori lovagi tornát. A Monty Python csoport legszebb hagyományait idéző ötletet ráadásul komolyan is gondolják.

idézi a Guardian Lucy Hutchingsot, az English Heritage projektvezetőjét. – Ez egy hihetetlenül látványos és izgalmas sport. A ló és a lovag tökéletes képzettsége lenyűgöző tud lenni. Hiszek benne, hogy helye van az olimpián."

Meglenne a maga hangulata, annyi szent Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Miután az érvelés szerint az atlekusság, az erő, a kitartás és a magas fokú lovastudás is olyan készség, amit nagyra értékel az olimpiai mozgalom, az EH biztos a dolgában. Már meg is voltak az első puhatolóző tárgyalások a Nemzetközi Lovas Szövetséggel és a NOB-bal is.

Ez sem rosszabb, mint a görkori

Az angolok érvelésében az is szerepel, hogy, ha 2020-ban Tokióban a programba kerülhet a görkorcsolyázás, akkor kizárt, hogy egy ezer éves múltra visszatekintő, fénykorát a 15-16. században élő látványsport ne férjen be be a programba.

„Ha csak abból indulok ki, hogy az elmúlt évtizedekben milyen elvárásoknak kellett, hogy megfeleljen egy sportág az olimpiai programba kerüléshez, akkor

– mondta Dominic Sewell, az EH lovagi torna szakértője, aki szerint egy kis szervezéssel már 2020-ban ott lehetnek a világ legjobb lovas bajvívói az olimpián.

A fair play, mint olimpiai eszme ugyancsak jelen van a sportágban Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A lovas bajvívás egyébiránt valóban rendkívül komoly fizikai felkészültséget igényel, elvégre egy 20 kilós páncélban kell megülni egy vágtázó lovat, miközben egy négy méteres dárdával kellene kibillenteni az ellenfelet a nyeregből. De nem csak a lovastól, hanem a lótól is extra készségeket igényel a sportág.

A lovak is tudnak

„A ló olyan állat, amelyiknek a génjeiben van, hogy elszaladjon a dolgok elől,

– érzékelteti Sewell a sportág egyik nehézségét. Azaz a lónak legalább olyan jól idomítottnak kell lennie, mint az olimpiai programban szereplő díjlovaglás során használt sporttársaiknak.

A lovagi torna olimpiai programba kerülésének még az sem lehet akadálya, hogy nem elég elterjedt a világban. Az ügyben aláírásgyűjtést elindító EH szerint Anglián kívül is számos országban rendeznek tornákat Belgiumtól Új-Zélandig, de 1962 óta az Egyesült Államokbeli Maryland államnak is ez a hivatalos sportja.